ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προτάσεις για άδεια πατρότητας και επίδομα τέκνου

22 Οκτωβρίου 2021, 17:15

images

Τρεις προτάσεις νόμου για στήριξη οικογενειών, κατέθεσαν την Πέμπτη Βουλή οι βουλευτές Ανδρέας Καυκαλιάς, Χρίστος Χριστόφιας και Γιώργος Κουκουμάς εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ.

Η πρώτη πρόταση αφορά στην ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης της άδειας πατρότητας, όποτε κριθεί αναγκαίο από τους γονείς και στην περαιτέρω διευκόλυνση των γονέων όταν αποκτήσουν παιδί.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, συχνά παρατηρείται οι πατεράδες να αποφεύγουν να αξιοποιήσουν την άδεια πατρότητας, ενδεχομένως για οικονομικούς λόγους, αφού το επίδομα πατρότητας περιορίζεται στο 72% του μέσου όρου των ασφαλιστέων αποδοχών τους και έτσι τα εισοδήματα τους υφίστανται σημαντική μείωση και ειδικά σε περίοδο που οι οικονομικές ανάγκες τους είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ως εκ τούτου, με την πρόταση νόμου προτείνεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά την οποία παρέχεται το δικαίωμα επιλογής της άδειας πατρότητας, με σκοπό την ενίσχυση της αξιοποίησής του από περισσότερες οικογένειες.΄

Η τρίτη πρόταση αφορά τροποποίηση σε περίπτωση που η μητέρα χάσει τη ζωή της κατά την διάρκεια του τοκετού ή την περίοδο που βρίσκεται με άδεια μητρότητας, ώστε να μπορούν τα δικαιώματα της να μεταβιβάζονται στο πατέρα.

Συγκεκριμένα με την πρόταση προτείνεται στο ενδεχόμενο θανάτου της μητέρας να μεταβιβάζονται τα δικαιώματα της μητέρας στον πατέρα, βάσει και όσων προβλέπονται στον περί μητρότητας νόμο. 

Η τρίτη πρόταση αφορά στο νόμο για καταβολή επιδόματος τέκνου και προτείνει να μην τερματίζεται το επίδομα τέκνου σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, όπου ο ένας γονέας συζεί με σύντροφο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης, στόχος είναι να μην στερούνται του επιδόματος παιδιά, τα οποία ο γονέας τους διατηρεί σχέση, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι σε αυτή την περίπτωση ο  σύντροφος αναλαμβάνει την συντήρηση και φροντίδα των παιδιών, καθώς δεν έχει και καμία νομική υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της Βουλής κατατέθηκαν επίσης την Πέμπτη, τα δύο νομοσχέδια που αφορούν στην επέκταση της άδειας μητρότητας, τα οποία θα συζητηθούν αύριο.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα