ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόστιμο €1000 σε μαιευτήρα - γυναικολόγο

23 Ιουλίου 2024, 11:06

images

Σε επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους €1.000 σε ειδικό ιατρό στην ειδικότητα της μαιευτικής-γυναικολογίας, προχώρησε στις 11 Ιουλίου, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Όπως ανακοινώθηκε χθες, με βάση τα στοιχεία που είχε ενώπιον του ο Οργανισμός διαπιστώθηκε ότι ο υπό εξέταση μαιευτήρας-γυναικολόγος προχώρησε στην έκδοση παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε δικαιούχους τα οποία δεν ήταν ιατρικώς αναγκαία ή/και δεν υπήρχαν οι ενδείξεις που δικαιολογούν τη διενέργεια τους ή/και δεν υπήρχε η αντίστοιχη τεκμηρίωση.

Παράλληλα, η συμπλήρωση του πεδίου των κλινικών σημειώσεων στη σχετική επίσκεψη ήταν ελλιπής και δεν αιτιολογούσε την παραπομπή.

Σχετική είναι η ανακοίνωση του Οργανισμού ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2019 με τίτλο «Συμβουλευτικές δραστηριότητες/Κλινικές σημειώσεις», σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η συμπλήρωση του πεδίου των κλινικών σημειώσεων από τους ιατρούς, το οποίο θα πρέπει να περιγράφει τα πορίσματα/ευρήματα από την εξέταση του δικαιούχου καθώς και να τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους έχουν προβεί στις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2020 αναφέρεται ότι οι κλινικές σημειώσεις πρέπει να είναι σαφείς και επαρκείς, έτσι ώστε να αιτιολογούνται οι οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες, όπως παραπομπές, εκδόσεις συνταγών καθώς και η όποια διενέργεια δραστηριοτήτων.

Επίσης, τονίζεται, οι κλινικές σημειώσεις πρέπει να είναι πλήρεις, ολοκληρωμένες και να διευκολύνουν την αποτελεσματική και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των παροχέων. Περαιτέρω, για κάθε παραπομπή πρέπει να καταγράφονται οι αναγκαίες ιατρικές πληροφορίες, η αιτιολόγηση της βάσει ιατρικών ενδείξεων, και η διαγνωστική σκέψη.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα