ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προς επίσπευση έργου για κλιματιστικά στα σχολεία

19 Οκτωβρίου 2024, 06:00

images

Ως θέμα μείζονος σημασίας χαρακτηρίζεται η εγκατάσταση των κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες, με την υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου να υποδεικνύει ότι θα καταβληθεί προσπάθεια μείωσης του χρόνου αποπεράτωσης του έργου.

Απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου σε σχέση με τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση των κλιματιστικών στα σχολεία ανά επαρχία, η κ. Η Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα του έργου, έχουν αναγάγει το ζήτημα ως θέμα μείζονος σημασίας.

Ωστόσο, ο υπουργός δεν απαντά ουσιαστικά στο ερώτημα του βουλευτή, σε ότι αφορά το ποια σχολεία είναι ηλεκτρομηχανολογικά έτοιμα και ποια θα χρειασθεί ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση.

Η κ. Η Μιχαηλίδου σημειώνει ότι πρόκειται για πολυδιάστατο έργο μεγάλης κλίμακας, που απαιτεί τον συντονισμό πολλών φορέων ώστε να διεξαχθεί με επιτυχία, καθώς και σημαντικός χρόνος αποπεράτωσης.

Ποσό €10 εκατ. στον προϋπολογισμό 2025

Σε σχέση με το κόστος του έργου, ο προϋπολογισμός του 2025 περιλαμβάνει κονδύλι ύψους €10 εκατ. το οποίο κατατάσσεται στις έκτακτες χορηγίες του Υπουργείου.

Σύμφωνα με την απάντηση της υπουργού, το έργο εγκατάστασης κλιματιστικών ήδη σχεδιάζεται σταδιακά και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το καλοκαίρι της περσινής χρονιάς λήφθηκε η οριστική απόφαση για την εγκατάσταση των κλιματιστικών στα σχολεία, μετά και τις δεσμεύσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση για επίλυση του χρόνου.

Το έργο διεξάγεται από τις σχολικές εφορίες, με τις μητροπολιτικές σχολικές εφορίες των επαρχιών να έχουν συντονιστικό ρόλο και να ετοιμάζουν κατάλογο για τη σειρά προτεραιότητας κλιματιστικών στα σχολικά κτήρια της κάθε επαρχίας.

Όπως επισημαίνει η ΥΠΑΝ, η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται με κριτήρια εγκατάστασης συστημάτων κλιματισμού, τα οποία περιλαμβάνονται στον οδηγό εγκατάστασης συστημάτων κλιματισμού των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου.

Οι σχολικές εφορείες πλέον με βάση την απόφαση του 2023, υλοποιούν το έργο καθώς και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, οι οποίες θα πρέπει να προηγούνται, ώστε να διαφαίνεται η αναγκαιότητα αναβάθμισης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ή/και αύξηση του ηλεκτρικού φορτίου για το κάθε σχολείο.

Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι το έργο στοχεύει στην εγκατάσταση των πρώτων κλιματιστικών σε 50 σχολεία παγκύπρια, δηλαδή 10 σε κάθε επαρχία, με συντονιστική αναθέτουσα αρχή το Γενικό Λογιστήριο.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα