Πρόοδος αλλά και κενά στο θαλάσσιο περιβάλλον
08 Απριλίου 2023, 06:00
Πρόοδος αλλά και κενά παρουσιάζονται στα εθνικά προγράμματα παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όσον αφορά τη μηδενική ρύπανση και βιοποικιλότητα, σύμφωνα με την αξιολόγηση των προγραμμάτων παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος που έχουν υποβάλει τα κράτη μέλη, την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με μια λεπτομερή έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Επιτροπής.
Η έκθεση, παρέχει μια επισκόπηση για το πού, πόσο συχνά και τι παρακολουθείται βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά εντοπίζονται και ορισμένα κενά στα δεδομένα και τους παρακολουθούμενους τομείς, ενώ διατυπώνονται συστάσεις για τη βελτίωση της παρακολούθησης των ευρωπαϊκών θαλασσών.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε ότι «η καθαριότητα και η καλή υγεία του θαλάσσιου και του παράκτιου περιβάλλοντος αποτελούν ηθική μας υποχρέωση προς τις μελλοντικές γενιές».
Πρόσθεσε ότι αποτελούν επίσης νομική απαίτηση και προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα όλων των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, όπως η αλιεία και ο τουρισμός.
«Τα κράτη μέλη καταβάλλουν αξιοσημείωτες προσπάθειες και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά σίγουρα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για τη συντονισμένη παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην ΕΕ βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική και για τις τέσσερις περιφερειακές συμβάσεις για τις θάλασσες, που αποτελούν παγκοσμίως μοναδικό επίτευγμα», σημείωσε.
Προστίθεται ότι τα δεδομένα παρακολούθησης είναι απαραίτητα για την κατανόηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων πιέσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων μέτρων για τη μείωση των πιέσεων αυτών.
Ακόμη, σημειώνεται, η κάλυψη των εντοπισθέντων κενών παρακολούθησης θα καταστήσει δυνατή την καλύτερη αξιολόγηση και θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων.
Σύμφωνα με την οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να αναφέρουν στην Επιτροπή τα διάφορα στάδια των θαλάσσιων στρατηγικών τους, να αξιολογούν την κατάσταση των θαλασσών τους και να θέτουν στόχους.
Η Επιτροπή επί του παρόντος προετοιμάζει την αξιολόγηση των προγραμμάτων που πρέπει να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της οδηγίας, ώστε η περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων τους να καταστεί ικανοποιητική.
Η εν λόγω αξιολόγηση, η οποία προβλέπεται να δημοσιευθεί το 2024, θα αποσαφηνίσει περαιτέρω τις ανάγκες θαλάσσιας παρακολούθησης.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: δημόσια υγεία, Περιβάλλον, Ρύπανση θάλασσας