Πρόγραμμα για περιορισμό απερήμωσης εδαφών Κύπρου και Ελλάδας
28 Νοεμβρίου 2022, 16:40
Τον περιορισμό της απερήμωσης των εδαφών και την αειφορία των γεωργικών συστημάτων έχει στόχο να διασφαλίσει το Πρόγραμμα LIFE AgrOassis, οι εταίροι του οποίου είχαν σήμερα την εναρκτήρια συνάντησή τους στη Λευκωσία, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή. Το έργο, με προϋπολογισμό €2,326,710.16, χρηματοδοτείται κατά 60% από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE και επικεντρώνεται στον αγροτικό τομέα σε Κύπρο και Ελλάδα.
Ο Υπουργός Γεωργίας, χαιρέτισε την εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος LIFEAgrOassis «Αναγεννητικές προσεγγίσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή στις γεωργικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι επιρρεπείς στην ερημοποίηση», επισημαίνοντας ότι η ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς του αγροτικού τομέα, έχει αναδειχθεί ακόμα περισσότερο, μετά τις απρόβλεπτες συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
«Το έργο περιλαμβάνει την εφαρμογή διαχειριστικών πρακτικών, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στον περιορισμό της απερήμωσης των εδαφών και, γενικότερα, στην αειφορία των γεωργικών συστημάτων», ανέφερε, εξηγώντας ότι οι πρακτικές αυτές θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής διαδικασίας και θα διατηρήσουν τη βιοποικιλότητα σε όλα της τα επίπεδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανα στην ενσωμάτωση κομπόστας στα εδάφη, που σχετίζεται και με τη διαχείριση των αστικών οργανικών αποβλήτων.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που γεννά η κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της εξάντλησης των υδάτινων πόρων, καθώς «οι λιγότερες και μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις του χειμώνα, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, θα οδηγήσουν σε απερήμωση, διάβρωση των εδαφών και μείωση της γονιμότητας» των εδαφών της Κύπρου, όπως είπε.
Ο κ. Καδής υπενθύμισε ότι η πρωτοβουλία της Κύπρου, ως «θερμού σημείου» της κλιματικής αλλαγής, για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών της περιοχής, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP27 και πρόσθεσε ότι έργο LIFE AgrOassis είναι ευθυγραμμισμένο με την Εθνική Στρατηγική της Κύπρου για Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς και με τους στόχους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 - 2027.
«Το Υπουργείο μας δίνει μεγάλη σημασία στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματά του», πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το εταιρικό σχήμα του έργου διασφαλίζει την επιτυχία του.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Λαόνα, το οποίο λειτουργεί ως διαχειριστής του έργου, οι τρεις κύριες δράσεις υλοποίησης αφορούν την εισαγωγή φυτοφρακτών, τη μειωμένη κατεργασία του εδάφους και την παραγωγή κομπόστας από πράσινα απορρίμματα.
Στόχος, αναφέρεται, είναι η αντικατάσταση σημερινών ενεργοβόρων πρακτικών που μειώνουν τη γονιμότητα του εδάφους και συντείνουν στη διάβρωση από τον άνεμο και την βροχή, οδηγώντας στην ερημοποίηση. Επίσης, το έργο θα ενθαρρύνει γεωργούς να αξιοποιήσουν υφιστάμενα ή προωθούμενα μέσω του έργου αγροπεριβαλλοντικά μέτρα.
Συντονιστής του έργου είναι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μέσω του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών και υπεύθυνο για την διαχείριση του έργου είναι το Ίδρυμα Λαόνα για την Αναβίωση και την Προστασία της Κυπριακής Υπαίθρου. Στο έργο συμμετέχουν τα Τμήματα Γεωργίας, Δασών και Περιβάλλοντος, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Κέντρο Ερευνών KES, η Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Ταυρωπού (ΤΟΕΒ), ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ) και η εταιρεία Παραδεισιώτης.
Tags: Ανομβρία, Περιβάλλον