Προειδοποιήσεις ΠΟΥ για μετάλλαξη 'Δ'
22 Ιουλίου 2021, 06:38
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι η παραλλαγή Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτική και ήδη ευθύνεται για τα τρία τέταρτα και πλέον των νέων κρουσμάτων Covid σε πολλές μεγάλες χώρες, θα είναι η επικρατέστερη τους επόμενους μήνες.
Αυτή η παραλλαγή, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, είναι ήδη παρούσα σε 124 χώρες και περιοχές, ήτοι 13 περισσότερες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, έναντι 180 (έξι περισσότερες) για την Άλφα, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, 130 (7 επιπλέον) για τη Βήτα, η οποία αναγνωρίστηκε πρώτα στη Νότια Αφρική και 78 (τρεις περισσότερες) για τη Γάμμα, που εμφανίστηκε στη Βραζιλία, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.
"Αναμένουμε ότι (η παραλλαγή Δέλτα) θα υπερισχύσει ταχέως των άλλων παραλλαγών και θα γίνει η επικρατούσα (της Covid), που θα κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες", συνεχίζει ο ΠΟΥ.
Μεταξύ των χωρών όπου η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί από τώρα την αιτία για το 75% και πλέον των νέων κρουσμάτων αυτής της νόσου, βρίσκονται η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδονησία, η Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, η Βρετανία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ.
"Εντούτοις, συνεχίζουμε να αγνοούμε ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός στον οποίο οφείλεται η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα" αυτής της παραλλαγής σε σύγκριση με τις άλλες, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Περίπου 3,4 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα Covid καταγράφηκαν την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου, ήτοι 12% περισσότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζει.
"Με αυτόν τον ρυθμό, αναμένουμε πως ο σωρευτικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων (από την αρχή της πανδημίας) παγκοσμίως ενδέχεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια στις επόμενες 3 εβδομάδες", προειδοποίησε ο ΠΟΥ.
Στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε χθες να επισπευσθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού στη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να επιβληθεί ο εμβολιασμός.
"Βασικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι να αυξηθούν οι ρυθμοί εμβολιασμού στην χώρα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πείθουμε τον κόσμο για την αναγκαιότητα να κάνει το εμβόλιο, για το ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε φρένο στην πανδημία", δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.
Παράλληλα ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι "ο εμβολιασμός δεν πρέπει να επιβάλλεται", αλλά πρέπει "αναλυτικά και εξειδικευμένα" να εξηγούμε τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες για τον εμβολιασμό.
Ο Πούτιν είπε ότι το καλοκαίρι του 2021 ήταν για τη Ρωσία μια κατά σειρά δοκιμασία στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι "όλα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται" και είναι "κατανοητό ότι ο κόσμος έχει κουραστεί".
Εξάλλου, «οι κανόνες για την καραντίνα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό κατά την είσοδο στη Γερμανία παραμένουν - σε τροποποιημένη μορφή - σε ισχύ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανακοίνωσε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία ο ισχύων κανονισμός εισόδου στην Γερμανία πρέπει να παραταθεί.
Συγκεκριμένα, υποχρεώνει τους επιστρέφοντες από περιοχές αυξημένου κινδύνου να μπουν σε καραντίνα, εκτός εάν έχουν αρνητικό τεστ, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει.
Αυστηρότεροι κανόνες εξακολουθούν να ισχύουν για όσους επιστρέφουν από περιοχές υψηλής θετικότητας ή παραλλαγών του κορωνοϊού.
Όποιος επιστρέφει από μια περιοχή υψηλής θετικότητας όπως η Αίγυπτος ή η Κύπρος, προβλέπεται ότι το λεγόμενο δωρεάν τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί το νωρίτερο πέντε ημέρες μετά την είσοδο στη χώρα.