Προβληματίζουν τους ειδικούς τα συχνά επεισόδια σκόνης
26 Απριλίου 2024, 17:45
Προβληματίζουν τους ειδικούς τα ολοένα και συχνότερα επεισόδια αυξημένων επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια, αποδίδοντας το φαινόμενο κυρίως στη ξηρασία λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες, τα επεισόδια καταιγίδων σκόνης σχετίζονται με αυξημένο ρίσκο εισαγωγής στο νοσοκομείο, επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών, κυρίως ηλικιωμένων ατόμων αλλά και ατόμων που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες.
Μας επηρεάζει Μέση Ανατολή, Αφρική και Συρία
Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο ανώτερος λειτουργός επιθεώρησης εργασίας και προϊστάμενος του κλάδου ποιότητας αέρα, Χρύσανθος Σαββίδης, επεσήμανε ότι αυτά τα επεισόδια σκόνης αποτελούν μετεωρολογικό φαινόμενο.
«Στην Κύπρο το βλέπουμε πολύ συχνά, λόγω της εγγύτητάς μας με τη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Συρία. Ένα σύννεφο σκόνης από κάποια ερημική περιοχή, ταξιδεύει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και όταν καταλήξει στην Κύπρο, οι μετεωρολογικές συνθήκες το ευνοούν να κατέβει σε επίπεδο εδάφους», σημείωσε.
Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι άλλες περιοχές της Μεσογείου, όπως η Μάλτα, η Ελλάδα, η Νότια Ιταλία, η Νότια Γαλλία και η Πορτογαλία, επηρεάζονται μόνο από την έρημο της Σαχάρας.
Τοξικό φαινόμενο η σκόνη
Ο Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Δρ Χάρης Αρμεύτης , εξήγησε μιλώντας στο YgeiaWatch ότι η σκόνη είναι ένα τοξικό φαινόμενο, εξηγώντας ότι τα πολύ μικρά σωματίδια τα οποία έχουν και πολύ χαμηλή διάμετρο, είναι απόλυτα εισπνεύσιμα στον πνεύμονα γιατί δεν μπορούν να φιλτραριστούν από τους μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος.
«Αυτά τα σωματίδια στην πορεία τους για να φτάσουν στην Κύπρο μεταφέρουν μαζί τους και κάποια τοξικά στοιχεία, είτε αλλεργιογόνα τα οποία όταν τα εισπνεύσει κάποιος μπορεί να του δημιουργήσουν απορρύθμιση αν πάσχει για παράδειγμα ο πνεύμονας του ή το καρδιαγγειακό του σύστημα», πρόσθεσε.
Τα σωματίδια αυτά αποτελούνται συνήθως από ενώσεις πυριτίου σιδήρου και μαγγανίου, και μέσω αυτών των σωματιδίων μερικές φορές μεταφέρονται μύκητες και βακτήρια.
Στην ουσία, προσθέτει ο γιατρός, δημιουργείται ένα οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, «οπότε για παράδειγμα κάποιος που μπορεί να έχει βρογχικό άσθμα -και ιδιαίτερα αν δεν είναι ρυθμισμένος καλά με θεραπεία- να απορυθμιστεί και να εμφανίσει συμπτώματα δύσπνοιας, συριγμού, βάρος στο στήθος, έντονο βήχα και να μπει σε παρόξυνση».
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η σκόνη είναι μια σοβαρή μόλυνση του περιβάλλοντος, οπότε μπορεί να απορυθμίσει ασθενείς με πνευμονοπάθειες αλλά επειδή αυτά τα μιροσωματίδια φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες και μπορούν να απορροφήσουν στην κυκλοφορία, η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες μπορούν να επηρεάσουν και το καρδιαγγειακό σύστημα», σημειώνει .
Ποιες ομάδες χρειάζονται προσοχή
Σύμφωνα με τον γιατρό, οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, είναι οι πνευμονοπαθείς, οι καρδιοπαθείς οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.
«Τις ημέρες που τα επίπεδα σκόνης είναι σε υψηλό επίπεδο και ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν ιστορικό αναπνευστικών νοσημάτων, πρέπει να αποφύγουν την έκθεση στο ύπαιθρο. Οι ασθενείς επίσης πρέπει να συμμορφώνονται με τη θεραπεία και αν έχουν συμπτώματα να έρθουν σε επαφή με τον γιατρό τους. Αν όμως κάποιο άτομο εμφανίσει σοβαρότερα συμπτώματα, τότε πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τις πρώτες βοήθειες», σημειώνει.
Ο Δρ. Αρμεύτης τονίζει παράλληλα τη σημαντικότητα της χρήσης μάσκας όταν η έκθεση στην ύπαιθρο είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα από τις ευάλωτες ομάδες αλλά και από τον γενικό πληθυσμό.
«Τις ημέρες που η σκόνη είναι σε ψηλά επίπεδα, η χρήση υψηλής προστασίας μάσκας είναι απαραίτητη -όχι χειρουργικής- η οποία φιλτράρει τον αέρα που εισπνέουμε», τονίζει.
Περαιτέρω, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός αιωρούμενου σωματιδίου, τόσο πιο εύκολα εισέρχεται στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας ερεθισμούς σε υγιή άτομα ή επιδείνωση ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικά αλλά και καρδιολογικά.
Ο διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παναγιώτης Κούης, ανέφερε ότι από το ερευνητικό πρόγραμμα LIFE MEDEA που αφορούσε τις επιπτώσεις στην υγεία των ασθματικών παιδιών, έχει διαφανεί ότι η τήρηση των μέτρων μείωσης της έκθεσης όπως η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, η μείωση φυσικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους αλλά και η χρήση μηχανών καθαρισμού αέρα στους εσωτερικούς χώρους, βοηθούν στο να μειωθούν τα συμπτώματα.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: σκόνη