ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Συνιστά ψυχραιμία και όχι έκτακτη παγκόσμια ανάγκη

24 Ιανουαρίου 2020, 07:05

images

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ που συνεδρίασαν χθες για δεύτερη φορά αποφάσισαν ότι δεν είναι ακόμα ανάγκη να ανακηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη παγκοσμίως. 

Όπως είπε μάλιστα ο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, "η απόφαση να μην χαρακτηρίσουν ακόμα την κατάσταση ως "εκτάκτου κινδύνου" δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εφησυχασμός του ΠΟΥ. Αντίθετα παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη και θα επανεκτιμήσουμε τα στοιχεία",

Εν τω μεταξύ, η πόλη Χουανγκγκάνγκ είναι η δεύτερη κινεζική πόλη που μπήκε σε καραντίνα από τα μεσάνυχτα με τρίτη την πόλη Εζού, την ώρα που η κάτοικοι της Ουχάν (όπου εντοπίστηκε πρώτα το πρόβλημα με τον φονικό κοροναϊό) σπεύδουν σε κατάσταση πανικού σε σούπερ μάρκετ και  βενζινάδικα, Συνολικά, 18 εκατομμύρια Κινέζοι είναι εγκλωβισμένοι στις πόλεις τους σε καραντίνα με τον φόβο να πλανάται πάνω από όλους...

Χθες, το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων και των φέρι μπόουτ προς την πόλη Ουχάν ενώ υπογράμμισε ότι στα δρομολόγια που ήταν ήδη εν πλω, οι επιβάτες δεν θα πρέπει να αποβιβάζονται στην Ουχάν. Η δεύτερη πόλη σε καραντίνα, η Χουανγκγκάνγκ στην οποία ζουν 6 εκατομμύρια κάτοικοι, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ στην κεντρική Κίνα, σε απόσταση λιγότερο των 100 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Ουχάν.

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν επιβεβαιωθεί 617 κρούσματα του ιού αυτού στην Κίνα και πληροφορίες κάνουν λόγο για 25 νεκρούς. και τουλάχιστον 6000 άτομα που έχουν νοσήσει πιο ήπια.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι επιστήμονες μόνο καθησυχαστικοί δεν είναι σε Ασία και ΗΠΑ καθώς προειδοποιούν ότι «τα κακά νέα είναι ότι τα χειρότερα έπονται καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται». Αυτό διαμήνυσε ο ερευνητής Λάρι Χιου. Ενώ ανησυχία προκαλούν και οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με τους οποίους ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόνο στην πόλη Ουχάν μπορεί να φθάσει τις 4000 και ακόμα να αγγίξει τις 9.700.

«Για να καταπολεμήσουμε την επιδημία του κοροναϊού, να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, να μειώσουμε τη μαζική συγκέντρωση και να εξασφαλίσουμε στους ανθρώπους μια αρμονική και ειρηνική κινεζική πρωτοχρονιά, αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, σήμερα», ανέφερε χθες το κυβερνητικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου.

Την ίδια ώρα η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει τέσσερα κρούσματα και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από μία περίπτωση. Κρούσματα επίσης ανέφεραν χθες βράδυ η Σαουδική Αραβία και το Βιετνάμ. Στην Ευρώπη δεν έχει καταγραφεί ακόμα κρούσμα αλλά στη Μεγάλη Βρετανία έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση 6 άτομα για τα οποία θα γνωρίζουμε αν νοσούν σε λίγα 24ώρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.

Στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Μέση Ανατολή καθώς και σε ασιατικές χώρες έχουν εντείνει τους ελέγχους των επιβατών στα αεροδρόμια ενώ και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τους ελέγχους στα σημεία εισόδου.

Και βέβαια "φωτιά" έχουν πάρει ερευνητικά εργαστήρια με κάποια εξ αυτών να ετοιμάζουν ήδη εμβόλια κατά του κοροναϊού. τα οποία ωστόσο δεν αναμένεται να δούμε σε φαρμακεία πριν από το προσεχές καλοκαίρι!

ΠΗΓΕΣ

WHO

REUTERS

Σχετικά Άρθρα