Πολλές οι προκλήσεις οικογενειακών γιατρών στο ΓεΣΥ
18 Μαΐου 2023, 12:29
Πολλές οι προκλήσεις των οικογενειακών γιατρών από την ένταξή τους στο ΓεΣΥ, ενώ παρουσιάστηκαν και πολλά προβλήματα από τον σημαντικό ρόλο που ανέλαβαν με το νέο σύστημα, γεγονός που, όπως δηλώνει ο Κλινικός Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Οικογενειακής Ιατρικής, Δρ Διονύσης Βαϊδάκης, απαιτεί την ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης και επικαιροποίησης των γνώσεων τους.
Για τον σκοπό αυτό, το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Πληθυσμιακής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τη στήριξη της Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Κύπρου, της Κυπριακής Εταιρείας Οικογενειακού/Προσωπικού Ιατρού και της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας, διοργανώνει το Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, την 1η Ημερίδα Οικογενειακής Ιατρικής στην Κύπρο.
Η Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από τις 09:00 έως τις 17:00.
Η Ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους προσωπικούς ιατρούς που εργάζονται στην Κύπρο και θα καλύψει επίκαιρα ιατρικά, νομικά και οργανωτικά θέματα, που προκύπτουν μέσα από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Θα γίνει επίσης αναφορά στις βέλτιστες πρακτικές και στις συχνές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσωπικοί ιατροί.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κλινικός Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Οικογενειακής Ιατρικής, Δρ Διονύσης Βαϊδάκης, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια με το ΓεΣΥ ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και η σημασία του στο σύστημα εκτοξεύθηκε - πλέον ο οικογενειακός γιατρός είναι η πρώτη γραμμή, όπου όλοι οι ασθενείς απευθύνονται για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας τους.
Πριν το ΓεΣΥ, ανέφερε ο Δρ Βαϊδάκης, ο θεσμός αυτός, η έννοια του οικογενειακού γιατρού και η ειδικότητα της γενικής ιατρικής ήταν υποβαθμισμένη, ενώ ξαφνικά τώρα ένας γενικός γιατρός απέκτησε πάρα πολλές αρμοδιότητες που δεν τις είχε προηγουμένως.
Αυτό δημιούργησε, συνέχισε, και ανάγκες για περαιτέρω εκπαίδευση και επικαιροποίηση των γνώσεων.
Ο Καθηγητής ανέφερε ότι παρόλο που γίνονται πάρα πολλές ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια στον διεθνή χώρο για τη γενική ιατρική, στην Κύπρο δεν έχουν γίνει πάρα πολλές δράσεις αυτού του τύπου – «έχουν γίνει μόνο κάποιες ημερίδες γενικής ιατρικής που τις οργάνωσε κυρίως ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), οι οποίες αποσκοπούσαν περισσότερο στην ένταξη των γιατρών παρά στην επικαιροποίηση των γνώσεων».
Έτσι λοιπόν, επεσήμανε, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο έχει κι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Οικογενειακή ιατρική από το 2015 μέσω του Τμήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διοργανώνει την 1η Ημερίδα Οικογενειακής Ιατρικής στην Κύπρο, που αποσκοπεί να φέρει κοντά όλους τους οικογενειακούς γιατρούς της Κύπρου ώστε να δημιουργηθούν δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασίες και εκπαίδευση.
Όπως είπε, η Ημερίδα χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες. Η μια, αφορά νεότερα δεδομένα στη θεραπεία και τον ρόλο του προσωπικού γιατρού για κάποιες συχνές παθήσεις. Η δεύτερη ενότητα, αφορά τις νομικές ευθύνες που έχουν προκύψει από το νέο σύστημα. Ο Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης θα αναλύσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από το νέο σύστημα. Η τρίτη ενότητα έχει να κάνει με την οργάνωση του ιατρείου λόγω του αυξημένου αριθμού ασθενών, με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο οικογενειακός γιατρός.
Σε ερώτηση ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο οικογενειακός γιατρός, ο Δρ Βαϊδάκης απάντησε ότι αυτά είναι πολλά. «Το ένα, είναι ο μεγάλος αριθμός ασθενών που έχει προκαλέσει αυξημένες ανάγκες. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζει ο προσωπικός γιατρός μέχρι πού φθάνουν οι αρμοδιότητες του, τι δυνατότητες έχει για παραπομπή, ποια περιστατικά θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ίδιος. Προηγουμένως ο ασθενής όταν τον πονούσε για παράδειγμα, η μέση του πήγαινε στον ορθοπεδικό. Τώρα ένας ασθενής πρέπει να περάσει μέσα από τον προσωπικό γιατρό. Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι πολλοί από τους γιατρούς έχουν ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Ποια στέλνουμε και ποια δεν στέλνουμε σε ειδικούς», σημείωσε.
Ο Καθηγητής ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 700 οικογενειακοί γιατροί στην Κύπρο που είναι «ο βασικός πυλώνας του ΓεΣΥ γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το νέο σύστημα υγείας».
Τόνισε την ανάγκη, οι οικογενειακοί γιατροί να επιμορφώνονται συνεχώς δεδομένου ότι η ιατρική εξελίσσεται.
Επεσήμανε ότι υπάρχει διαφορά στο επίπεδο γνώσεων. «Υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί με αναγνωρισμένη ειδικότητα και υπάρχουν γενικοί γιατροί που εγράφησαν στην αρχή του συστήματος, που δεν έχουν αναγνωρισμένη ειδικότητα. Αυτό δημιουργεί διαφορά στο επίπεδο διαχείρισης των ασθενών», σημείωσε.
Στην Ημερίδα, ανέφερε, θα δοθεί εκπαίδευση για τη βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των γιατρών. «Οι οικογενειακοί γιατροί υστερούν με το καινούργιο σύστημα γιατί έχουν να διαχειριστούν εκτός από τους Κύπριους ασθενείς κι ένα μεγάλο αριθμό ασθενών από άλλες χώρες και κουλτούρες που διαμένουν στην Κύπρο. Χρειάζεται να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες για να μπορέσουν να διαχειριστούν ασθενείς από διαφορετικές εθνικότητες και κουλτούρες», συμπλήρωσε.