Πολλά τα προβλήματα για ασθενείς με διαβήτη
09 Ιουνίου 2022, 16:09
Πολλά φαίνεται να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά την περίθαλψη του σακχαρώδη διαβήτη, την ένταξη νέων ιατροτεχνολογικών συσκευών στο Γενικό Σύστημα Υγείας και την κατάρτιση εξειδικευμένων γιατρών για τον διαβήτη, καθώς επηρεάζουν ένα σημαντικό αριθμό ασθενών με διαβήτη τύπου 1 στο νησί.
Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, πραγματοποιήθηκε η έναρξη της συζήτησης για τα εν λόγω θέματα.
Αναφέρθηκε ότι διαβήτης είναι μία πάθηση που προσβάλλει όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, από τον εγκέφαλο μέχρι τα πόδια, και είναι ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο την Κύπρο αλλά και το παγκόσμιο.
Τονίστηκε επίσης ότι παρατηρούνται πολλές ελλείψεις και στις σύγχρονες αντλίες και ότι πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα στοχοποίησης ως προς τον τρόπο διαβίωσης τους.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για την Κύπρο αναφορικά με τους πάσχοντες από διαβήτη χρονολογούνται από το 2013 και περιλαμβάνουν 85 – 90 χιλιάδες ασθενείς. Από το 2013 μέχρι σήμερα, δεν πραγματοποιήθηκε νέα επιδημιολογική μελέτη και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία.
Ο Δρ Ιωσήφ Κάσιος, μέλος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη ανέφερε ότι υπολογίζεται μέχρι το 2030 οι πάσχοντες από διαβήτη να φθάσουν στα 500 εκ. άτομα «Ένα 10% πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και είναι εξαρτώμενοι από ινσουλίνη, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών και το υπόλοιπο 90% είναι άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2», πρόσθεσε.
Υπέδειξε ακόμη ότι «σήμερα, τα παιδιά με διαβήτη δεν είναι στιγματισμένα, εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο, νοιώθουν άνετα και δίνεται η σωστή μόρφωση και εκπαίδευση τόσο στα παιδιά όσο στις οικογένειες τους. Το διαβητικό άτομο χρειάζεται συνεχή εκπαίδευση και όσο καλύτερα γνωρίζει το πρόβλημα του, τόσο καλύτερα το αντιμετωπίζει. Για την εκπαίδευση αυτή χρειάζονται και οι κατάλληλοι γιατροί. Στην Ελλάδα έχει γίνει εξειδίκευση και λειτουργεί θαυμάσια. Εδώ στην Κύπρο βρισκόμαστε στα σκαριά να αναγνωριστεί». Πρόσθεσε επίσης ότι το Υπ. Υγείας και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), είναι υπέρ σε αυτό και αναμένεται από το ιατρικό συμβούλιο τελική γνωμάτευση για την εξειδίκευση του διαβήτη.
Για την παροχή αντλιών στα διαβητικά άτομα, σημείωσε, ότι πρέπει να δίνονται με κριτήρια και με φειδώ. Διευκρίνισε ότι «σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, το παιδί μέσα σε λίγες ώρες θα πέσει σε διαβητικό κόμμα». Συνεπώς, δεν είναι απλό και χρειάζεται συχνή παρακολούθηση σε εικοσιτετράωρη βάση.
Στη συνεδρία αναφέρθηκε επίσης η ανάγκη να υπάρχει παρακολούθηση από διάφορες ειδικότητες γιατρών, η οποία δεν αφορά μόνο το ζάχαρο, αλλά και τα επιμέρους συστήματα που επηρεάζονται, καθώς τα περιστατικά επιπλοκών του διαβήτη θα αυξάνονται, εφόσον δεν υπάρχουν καταρτισμένοι γιατροί για να τα αντιμετωπίσουν.
Εκ μέρους της Κυπριακής Εταιρείας Παθολογίας, αναφέρθηκε ότι στο νοσοκομείο Λάρνακας λειτουργεί το διαβητικό κέντρο εδώ και 2 χρόνια όπου αντιμετωπίζεται ολιστικά ο διαβητικός ασθενής. Ακόμη, οι ασθενείς από το Μακάρειο Νοσοκομείο παρακολουθούνται και υπάρχουν 35-40 περιστατικά με αντλίες. Προστίθεται ότι «όσον αφορά τη νέα τεχνολογία υπάρχει πρόσβαση, αλλά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα όσον αφορά τους αισθητήρες και τις αντλίες, πρέπει να είναι εκπαιδευμένο τόσο το ιατρικό αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και οι ασθενείς με τους γονείς τους».
Από τον Παγκύπριο Διαβητικό Σύνδεσμο, αναφέρθηκε ότι στην Κύπρο υπάρχει η αντλία ινσουλίνης εδώ και 20 χρόνια και μέχρι σήμερα υπάρχει η πιο αναβαθμισμένη αντλία. Ακόμη, οι ανέπαφοι μετρητές έρχονταν από την Ελλάδα, εφόσον το Υπουργείο Υγείας δεν μπορούσε να αγοράσει μετρητές γιατί δεν υπήρχε αντιπροσωπεία στην Κύπρο.
Ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδιών με διαβήτη τύπου 1, σημείωσε στη συνεδρία ότι υπάρχουν 150 μέλη, γονείς και παιδιά. Όπως αναφέρθηκε, επικρατεί ένα χάος καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη από το κράτος για κανένα παιδί με διαβήτη τύπου 1. Ακόμη, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 οι οποίες πρέπει να διαχωριστούν. Υπογράμμισε επίσης ότι τα παιδιά εντάσσονται στην κοινωνία χωρίς κανένα πρόβλημα και αυτό επιτεύχθηκε από τη νέα γενιά γονέων οι οποίοι έψαξαν στο διαδίκτυο για να βρουν αισθητήρες με δικό τους κόστος, ούτως ώστε να ξέρει το κάθε παιδί τη μέτρηση του ανά πάσα στιγμή. «Δυστυχώς, όμως, ένα πολύ μικρό ποσοστό γονέων μπορεί να καλύψει αυτά τα έξοδα».
Ζητούν εκσυγχρονισμό και προσβασιμότητα σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Όταν έληξε η σύμβαση τον Νοέμβρη του 2021, οι γονείς δεν είχαν τα αναλώσιμα για να χρησιμοποιούν την αντλία.
«Δεν υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι από κανένα Υπουργείο και δεν υπάρχει τίποτα στον ΟΑΥ. Έτσι, έγιναν κάποιες άμεσες κινήσεις και έγινε το βήμα να έρθουν καινούργιες αντλίες. Οι αντλίες υπάρχουν και δίνονται στα παιδιά με προτεραιότητα και συμπληρωμή 150 ευρώ. Θέλουμε όμως κι άλλες επιλογές, γιατί οι αντλίες δεν είναι κατάλληλες για όλα τα παιδιά, αλλά για ένα μικρό ποσοστό. Είναι πολύ επικίνδυνη αν πέσει σε λάθος χέρια. Πρέπει να υπάρχουν επιλογές σε αισθητήρες, χωρίς εκπτώσεις», υπογραμμίστηκε.
Από το Σύνδεσμο Ατόμων με Διαβήτη Κύπρου, λέχθηκε ότι ο διαβήτης έχει διαχωριστεί σε τύπου 1 και 2 πριν από το 2000.
Ο παθολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Ανδρέας Ιωάννου, ανέφερε ότι στην πρόληψη του διαβήτη σημαντικό ρόλο έχουν οι διαιτολόγοι. Έκανε λόγο επίσης σε μία διεπιστημονική προσέγγιση διαβητικών τύπου 2, για την οποία γίνεται προσπάθεια στο ΓΝ Λευκωσίας να οργανωθεί, η οποία θα περιλαμβάνει διάφορες ειδικότητες που εμπλέκονται στη αντιμετώπιση διαβητικών ασθενών με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ιατρείο «one stop shop», το οποίο υπάρχει και σε άλλες χώρες. Μέσω αυτής της προσέγγισης ο διαβητικός ασθενής θα έχει πρόσβαση όχι μόνο στον παθολόγο που είναι εξειδικευμένος στον διαβήτη, αλλά θα έχει πρόσβαση και στον ποδολόγο και στον πλαστικό χειρουργό κ.ά.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας υπέδειξε ότι υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση σε γιατρούς με εξειδίκευση, καθώς επίσης ότι χρειάζεται η δημιουργία αρχείου διαβήτη και να γίνει μία επιδημιολογική μελέτη. Επίσης, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα χωρίς αρχείο διαβήτη και πρέπει να αρχίσουν να γίνονται δράσεις για την πρόληψη του διαβήτη και πώς μειώνεται με την άσκηση και τη διατροφή και πώς ενδυναμώνονται οι ασθενείς, μαθαίνοντας να διαχειριστούν τον διαβήτη. Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται μέσω του ΓεΣΥ η πρόσβαση των ασθενών στα αναλώσιμα φάρμακα.
Κατά τη συνεδρία αναφέρθηκε ότι ο ανοικτός διαγωνισμός για την ινσουλίνη αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022. Σημειώθηκε επίσης ότι στα σχολεία δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον διαβήτη και τα δεδομένα για τον διαβήτη δεν είναι κατοχυρωμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη, θα πρέπει να εφαρμοστούν χρονοδιαγράμματα για την ένταξη των ιατροτεχνολογικών συσκευών στο ΓεΣΥ και μεταβατικές διατάξεις.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι τα εν λόγω ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη στην επιτροπή με απαντήσεις από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και το Υπουργείο Υγείας.
Της Ουρανίας Στυλιανού