ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πλαίσιο φοίτησης παιδιών με διαταραχές στη συμπεριφορά

30 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) αναπτύσσει πρόταση για λειτουργία το συντομότερο δυνατό του πρώτου πιλοτικού εναλλακτικού πλαισίου φοίτησης παιδιών που παρουσιάζουν σοβαρές διαταραχές στη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, το πλαίσιο θα λειτουργήσει σταδιακά σε κάθε επαρχία της Κύπρου.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή, Γιώργου Κάρουλλα, η υπουργός σημειώνει ότι το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης, θα λειτουργεί με στόχο να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης, εκπαίδευσης και θεραπείας σε ανήλικους μαθητές/μαθήτριες από 12-18 ετών.

Η ένταξη των ατόμων στο εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης θα γίνεται από πολυθεματική ομάδα που θα κρίνει εάν ένας μαθητής/μαθήτρια πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, τα οποία θα είναι πολύ συγκεκριμένα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες/ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή/μαθήτριας, θα είναι δηλαδή εξατομικευμένο πρόγραμμα μαθησιακής υποστήριξης. Τα μαθήματα που θα περιλαμβάνει, θα αποφασίζονται από την ομάδα του προγράμματος σε συνεργασία με το ίδιο το άτομο και τους γονείς/κηδεμόνες.

Σταδιακά σε μεταγενέστερο στάδιο, θα εφαρμόζεται και πρόγραμμα προ-επαγγελματικής κατάρτισης/εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την υπουργό, η φιλοσοφία του προγράμματος αναφέρεται στην επανεκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς από ειδικά επιλεγμένο και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό (ειδικούς εκπαιδευτές, σύμβουλους, κλινικούς και εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτές, κατάρτιση), και έμφαση δίνεται στη συνεργασία σχολείου-οικογένειας, καθώς και στην συνεργασία με την ευρύτερη κοινότητα.

Πέραν από τη συστηματική ατομική θεραπεία (κλινικός ψυχολόγος/παιδοψυχίατρος), στο χώρο θα παρέχονται διαφορετικές μορφές θεραπείας (δραματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, ομαδική θεραπεία) ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Σημειώνεται ότι το μοναδικό κέντρο ημέρας που λειτουργεί σήμερα, λειτουργεί από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και καλύπτει τον πληθυσμό που βρίσκεται υπό την κηδεμονία των υπηρεσιών. Υπάρχει συνεργασία με το ΥΠΑΝ στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Το κέντρο ημέρας «Η Πάντων Χαρά», αποτελεί πρόγραμμα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το οποίο υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Άγιος Ιωάννης o Ελεήμων» της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού με επιδότηση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Λόγω της πρόσφατης λειτουργίας του (Ιούνιος 2023),  μελετώνται οι διαδικασίες για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και συντονισμό με τα υπόλοιπα υπουργεία (Παιδείας/Υγείας).

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα