ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πίστωση χρόνου για κίνητρα στους γιατρούς - Υπό επιτήρηση τρόικας ο ΟΚΥπΥ

19 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Πίστωση χρόνου μιας εβδομάδας στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), έδωσαν οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους γιατρούς του δημοσίου, προκειμένου να λάβουν απαντήσεις αναφορικά με το θέμα των οικονομικών κινήτρων προς τους γιατρούς. Την ίδια ώρα, οι συντεχνίες πληροφορήθηκαν από διευθυντικά στελέχη του ΟΚΥπΥ, ότι ο οργανισμός βρίσκεται υπό την επιτήρηση της τρόικας.

Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της 24ωρης απεργίας που είχαν εξαγγείλει οι συντεχνίες για τις 25 Ιουνίου 2024, ωστόσο ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ προειδοποιούν τον οργανισμό ότι σε περίπτωση που οι απαντήσεις που θα τους δοθούν δεν τους ικανοποιούν, τότε θα προχωρήσουν στην 48ωρη απεργία που εξήγγειλαν εξαρχής για τις 2 και 3 Ιουλίου.

Οι συντεχνίες προειδοποιούν ότι αυτή είναι η τελευταία πίστωση χρόνου που δίνουν στον οργανισμό για να διαβουλευτεί μαζί τους επί του συγκεκριμένου θέματος, καθώς οι συζητήσεις έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, την ίδια στιγμή που εκφράζουν τη δυσφορία και την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι στη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ, δεν μετείχε ούτε ο πρόεδρο,ς ούτε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού.

Απογοήτευση για απουσία ΔΣ ΟΚΥπΥ

Mιλώντας στο YgeiaWatch, o πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Δρ Σωτήρης Κούμας ανέφερε ότι, «ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του ΟΚΥπΥ, σε μια προσπάθεια να ανασταλούν τα απεργιακά μέτρα παρευρεθήκαμε στη χθεσινή σύσκεψη στην οποία θα γινόταν, ωστόσο απουσίαζε παντελώς το ΔΣ του ΟΚΥπΥ, το οποίο έχει την εξουσία να λαμβάνει και αποφάσεις».

Όπως παρατήρησε ο κ. Κούμας, τα διευθυντικά στελέχη του οργανισμού συμμετείχαν στη σύσκεψη απλά για να μεταφέρουν τις απόψεις των συντεχνιών στο ΔΣ του οργανισμού, το οποίο είναι υπεύθυνο για να αποφασίσει.

«Δεν είχαν την εξουσιοδότηση να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις. Αυτό το πράγμα είναι τελείως εκτός πλαισίων. Από εκεί και πέρα ακούσαμε τις θέσεις τους και την ίδια στιγμή, τόσο εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΙ, όσο και της ΠΑΣΥΔΥ έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις που θεωρούμε ότι αν γίνουν αποδεκτές θα επιλύσουν το πρόβλημα», τόνισε, προσθέτοντας ότι, «οι εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ μας ενημέρωσαν ότι ο οργανισμός βρίσκεται υπό επιτήρηση από την τρόικα ένα γεγονός το οποίο έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε εμάς».

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, το συγκεκριμένο γεγονός, καταδεικνύει ότι τα δεδουλευμένα των γιατρών (με τις αποφάσεις τρίτων) έχουν πάρει μια άλλη πορεία, χωρίς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να είναι ενήμεροι για αυτό.

«Ζητήσαμε περαιτέρω διευκρινίσεις αλλά οι παρευρισκόμενοι απέφυγαν εντέχνως τις τοποθετήσεις. Σεβόμενοι τη διευθυντική ομάδα του ΟΚΥπΥ και επειδή μας διαβεβαίωσαν ότι θα μεταφέρουν αυτά που λέμε στο ΔΣ και επειδή έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι την Τρίτη θα μας δώσουν γραπτές απαντήσεις αποφασίσαμε να αναστείλουμε την 24ωρη απεργία της ερχόμενης Πέμπτης 20 Ιουλίου», επεσήμανε.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των συντεχνιών, έδωσαν προειδοποιήσεις στη διευθυντική ομάδα του ΟΚΥπΥ που συμμετείχε στη σύσκεψη ότι σε περίπτωση που οι απαντήσεις δεν τους ικανοποιήσουν θα προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου.

Η μπάλα στο ΔΣ ΟΚΥπΥ

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο πρόεδρος του κλάδου γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Μωυσής, Λάμπρου ανέφερε ότι η μπάλα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ΔΣ του Οργανισμού.

«Έχουμε εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που δώσαμε με την τελευταία αναστολή σήμερα και ελπίζουμε να φανούν αντάξιοι», τόνισε.

Δέσμευση ΟΚΥπΥ για τελική πρόταση μέχρι την Τρίτη

Από πλευράς ΟΚΥπΥ μετά τη χθεσινή συνάντηση, εκδόθηκε δελτίο τύπου στο οποίο επισημαίνεται ότι «αναπτύχθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος και συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις που κατατέθηκαν και από τα δύο μέρη, σχετικά με την παροχή του κάθετου κινήτρου».

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, τα δύο μέρη, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση τους στην αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και στους στόχους του Οργανισμού, και λαμβάνοντας υπόψη το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών, αποφάσισαν την συνέχιση του διαλόγου και την αναστολή των απεργιακών μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

«Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, εκτιμώντας το έργο των ιατρών που εργάζονται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, και αφού άκουσε τις θέσεις τους, δεσμεύθηκε να καταθέσει τελική πρόταση για συζήτηση, μέχρι την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024».

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα