Πιο πιθανό παιδιά να χτυπηθούν από κεραυνό παρά να πεθάνουν από Covid-19
10 Ιουνίου 2020, 12:41
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών είναι πιο πιθανό να χτυπηθούν από κεραυνό παρά να πεθάνουν από κορωνοϊό, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεμπριτζ.
Η παρατήρηση αυτή έρχεται ενώ επιστήμονες τόσο από το Κέμπριτζ όσο και από την Οξφόρδη καλούν σε έναν «λογικό διάλογο» βασισμένο στον «ελάχιστο» κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά. Υποστηρίζουν ότι αν δε σταθεί δυνατό να βρεθεί εμβόλιο ίσως θα ήταν καλύτερο να επιτραπεί στους μαθητές να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους και να εκτίθενται στο χαμηλό ρίσκο προσβολής από τον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα θα προφυλάσσονται οι πιο ευπαθείς πολίτες.
Η έρευνα και οι τοποθετήσεις των επιστημόνων από τα δύο πανεπιστήμια εντάχθηκε γρήγορα στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται στη Βρετανία για το αν τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις τους πριν από την ολοκλήρωση της χρονιάς.
Η συζήτηση έχει αναζωπυρωθεί με ένταση μετά από την αναστροφή της κυβέρνησης που ανακοίνωσε χθες ότι τελικά οι υπόλοιποι μαθητές των τάξεων του δημοτικού σχολείου θα γυρίσουν στα μαθήματά τους το Σεπτέμβριο, για λόγους ασφαλείας.
Από την περασμένη εβδομάδα στις τάξεις έχουν επιστρέψει τα νηπιαγωγεία, η πρώτη και η έκτη δημοτικού, αν και οι μαθητές αυτών των τάξεων είχαν επιστρέψει μόνο κατά το 52% ως την περασμένη Πέμπτη.
Αν και αρκετοί γονείς, δάσκαλοι και βουλευτές εξέφρασαν ανακούφιση στο άκουσμα της αναστροφής της κυβέρνησης, άλλοι κατηγορούν τον Υπουργό Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον για ανεπαρκή σχεδιασμό που αφήνει εκατομμύρια μαθητές με μισή χαμένη σχολική χρόνια και για παλινδρομήσεις που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας γενικότερα.
Ανάλυση του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ με βάση στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δείχνουν ότι στις ηλικίες μεταξύ πέντε και 14 ετών στην Αγγλία και την Ουαλία έχει καταγραφεί ένας θάνατος από κορωνοϊό ανά 3,5 εκατομμύρια παιδιά.
Για τις ηλικίες κάτω των πέντε η αντίστοιχη αναλογία είναι ένας θάνατος ανά 1,17 εκατομμύρια παιδιά.
Σύμφωνα με τον Βασιλικό Σύλλογο Πρόληψης Ατυχημάτων, που επικαλείται η Telegraph, από 30 έως 60 άτομα το χρόνο έχουν την ατυχία να χτυπηθούν από κεραυνό, δηλαδή αναλογία από ένας στα 1,1 εκατομμύρια έως ένας στα 2,2 εκατομμύρια του βρετανικού πληθυσμού.
Ο καθηγητής στατιστικολόγος του Κέμπριτζ σερ Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ δήλωσε ότι ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ελάχιστος και πρόσθεσε ότι προηγούμενες γενιές άφηναν τα παιδιά να εκτίθενται σε ασθένειες όταν ήταν ελεγχόμενες, έτσι ώστε να αποκτήσουν ανοσία. «Δεν υπονοώ ότι αυτή είναι η λύση στην προκειμένη περίπτωση, αλλά αν δεν προκύψει εμβόλιο τότε ίσως να το σκεφτόταν κανείς κι αυτό, με παράλληλη προστασία των πιο ευπαθών πολιτών», είπε ο Βρετανός καθηγητής που είναι και μέλος της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον.
Παρομοίως, ο διευθυντής του Κέντρου Ιατρικής με Βάση Αποδείξεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καθηγητής Κάρλ Χένεγκαν δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει εμβόλιο και αν ο κορωνοϊός επανέρχεται, ίσως θα άξιζε να εξεταστεί η ιδέα προστασίας των ευπαθών ομάδων με παράλληλη έκθεση των νεαρότερων πολιτών στην καθημερινότητα και στην πιθανότητα προσβολής από τον ιό, σε ένα σχέδιο που παραπέμπει στην ιδέα ενθάρρυνσης ανάπτυξης μιας ανοσίας της αγέλης εν τη απουσία εμβολίου.
Εν τω μεταξύ, η πρώην Υπουργός Παιδείας των Συντηρητικών Τζαστίν Γκρήνινγκ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακόμα δεν έχει καταρτίσει σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ ο Συντηρητικός βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής παιδείας Ρόμπερτ Χάλφον προειδοποίησε ότι το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, με γονείς να μένουν στο σπίτι και με μαθητές να βλέπουν την εκπαίδευσή τους να πλήττεται.
Η Επίτροπος Παιδιών της Αγγλίας Αν Λόνγκφιλντ δήλωσε ότι είναι «γελοίο» τα σχολεία να ανοίξουν μετά από τομείς της οικονομίας όπως τα θεματικά πάρκα για παιδιά.