ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περισσότεροι οι εμβολιασθέντες φοιτητές

13 Οκτωβρίου 2021, 14:24

images

Έχουν αυξηθεί οι αριθμοί εμβολιασθέντων φοιτητών και φοιτητριών, όπως ανέφεραν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ και η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθ. Ειρήνη - Αννα Διακίδου, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού συζήτησε σήμερα, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα δημόσια πανεπιστήμια σε σχέση με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας καθώς και την απόφαση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για παρακολούθηση μαθημάτων με φυσική παρουσία μόνο από τους φοιτητές που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες από τη νόσο COVID-19.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι υπάρχει μια απόφαση της συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ με την οποία όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα, σε αντιδιαστολή με την απόφαση του Πανεπιστήμιου Κύπρου, που τους επιτρέπει όταν προχωρήσουν σε rapid test ή PCR.

«Υπάρχει μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και μια περαιτέρω ερμηνεία από το Υπουργείο Παιδείας που καλύπτει το ΤΕΠΑΚ, δυστυχώς. Ήταν μεταγενέστερη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Ουσιαστικά ήταν κατά παραγγελία. Τα καλά νέα είναι ότι έχουν αυξηθεί οι αριθμοί εμβολιασθέντων φοιτητών και φοιτητριών και αυτό είναι καλό νέο, όπως μας είπαν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ και η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, εκείνο το οποίο εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστο είναι κατά πόσο τα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματα είναι στην ίδια θέση με τα παιδιά τα οποία παρακολουθούν μέσα στις τάξεις τα μαθήματα.

«Επομένως, έχουμε δύο κατηγορίες φοιτητών και θα κληθούν αργότερα αυτά τα παιδιά να παρακαθίσουν σε εξετάσεις; Επομένως, ήδη έχουμε ένα πρόβλημα και ένα θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι «προτεραιότητα όλων μας είναι η υγειονομική ασφάλεια και η δημόσια υγεία εν μέσω πανδημίας».

«Το ΤΕΠΑΚ ενεργεί στα πλαίσια των σχετικών διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιάζουσες συνθήκες χωροθέτησης τους στο κέντρο της πόλης, με την ανάπτυξη πολλαπλών επαφών ανάμεσα στους πολίτες», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης σε δηλώσεις του είπε ότι «θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας για ένα θέμα καθαρά διαχείρισης της πανδημίας, εναπόθεσε την ευθύνη στα δημόσια πανεπιστήμια».

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να δώσει σαφείς κατευθύνσεις για το ποια θα έπρεπε να είναι τα πρωτόκολλα στα Πανεπιστήμια.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, σε δηλώσεις του είπε ότι «ως ΕΛΑΜ εκφράσαμε και πάλι την έντονη διαφωνία μας ως προς αυτή την απόφαση (της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ)».

«Εμείς θέσαμε τις ερωτήσεις μας και η δική μας ξεκάθαρη θέση είναι ότι θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα η απόφαση της Συγκλήτου. Να επιτραπεί η παρουσία φοιτητών με τη διενέργεια rapid test και να ξεκαθαρίσουμε ότι το 25% των φοιτητών, οι οποίοι δεν παρευρίσκονται, δεν δικαιούνται να συμμετέχουν στα ακροατήρια δεν είναι απλά ένα αριθμός στατιστικής, είναι συμπολίτες μας που εν τη σοφία τους επέλεξαν κάτι διαφορετικό και οφείλουμε να σεβαστούμε το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα για δωρεάν και δημόσια παιδεία», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού τέθηκαν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την κατ’ εξαίρεση απόφαση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για τη δια ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων μόνο από εμβολιασμένους φοιτητές.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι, για τη Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, η δημόσια Υγεία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας αποτελεί πρώτιστο στόχο, είναι όμως ορθό και δίκαιο τα Κυβερνητικά διατάγματα να εφαρμόζονται ισότιμα από όλους», κατέληξε.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του είπε ότι κατά την άποψη του, κακώς έχει δοθεί το δικαίωμα το κάθε Πανεπιστήμιο να κάνει όπως αποφασίσει η Σύγκλητος.

«Οι κανόνες έπρεπε να ήταν ενιαίοι, αδιάσπαστοι και για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις και δίχως αποκλεισμούς», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα