ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περισσότεροι γιατροί και λιγότεροι νοσηλευτές στην Κύπρο

19 Νοεμβρίου 2024, 06:14

images

Η Κύπρος έχει μεγαλύτερο αριθμό γιατρών ανά πληθυσμό από τον μέσο όρο αλλά χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών, όπως διαφαίνεται από την έκθεση του 2024 με τίτλο «Η Υγεία με μια ματιά: Ευρώπη» που δημοσίευσαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των νοσηλευτών έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ, υπήρχαν 8,4 νοσηλευτές ανά 1 000 πληθυσμού το 2022, από 7,3 το 2012.

Η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Γερμανία είχαν υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό νοσηλευτών το 2022, με τουλάχιστον 12 νοσηλευτές ανά 1.000 πληθυσμό.

Αντίθετα, η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών κατά κεφαλήν μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά τα δεδομένα περιλαμβάνουν μόνο νοσηλευτές που εργάζονται σε νοσοκομεία.

Ο αριθμός των νοσηλευτών ήταν επίσης σχετικά χαμηλός στη Λετονία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ουγγαρία.

Αντίθετα, τονίζεται, οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν χαμηλότερο από τον μέσο όρο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών και αυτές είναι επίσης χώρες που τείνουν να ξοδεύουν λιγότερα για την υγεία.

Πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης (π.χ. Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισπανία) έχουν υψηλότερο από τον μέσο όρο αριθμό γιατρών ανά πληθυσμό αλλά χαμηλότερο από το μέσο αριθμό νοσηλευτών, προτείνοντας μεγαλύτερη εξάρτηση από τους γιατρούς για την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Αντίθετα, ορισμένες χώρες κυρίως της Δυτικής Ευρώπης (π.χ. Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες) έχουν υψηλότερο από τον μέσο όρο αριθμό νοσηλευτών αλλά χαμηλότερο από το μέσο όρο γιατρών, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη εξάρτηση από τους νοσηλευτές στην παροχή υπηρεσιών.

Πολλοί γιατροί στην Κύπρο

Κατά μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ, υπήρχαν 4,2 γιατροί ανά 1 000 πληθυσμού το 2022, από 3,1 το 2002 και 3,6 το 2012. Η αύξηση του αριθμού των γιατρών ήταν ιδιαίτερα ταχεία στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δεδομένα για αυτές τις δύο χώρες αφορούν όλους τους ιατρούς που έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (επομένως περιλαμβανομένου ενός μεγάλου αριθμού που μπορεί να μην έχουν μακροχρόνια πρακτική αλλά παρ' όλα αυτά έχουν διατηρήσει την άδειά τους).

Η Αυστρία, η Κύπρος και η Νορβηγία είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό ιατρών ανά πληθυσμό με περίπου 5 γιατρούς ανά 1.000 πληθυσμό ή περισσότερους. Ο αριθμός των γιατρών ανά πληθυσμό ήταν ο χαμηλότερος σε Λουξεμβούργο (αν και τα τελευταία δεδομένα χρονολογούνται από το 2017) και Γαλλία (αν και ο αριθμός δεν περιλαμβάνει την εκπαίδευση γιατρών, με αποτέλεσμα να υποτιμάται σε σύγκριση με άλλες χώρες).

Πτώση πέραν του 40% στους αποφοίτους νοσηλευτικής

Ο αριθμός των νέων αποφοίτων νοσηλευτικής, διέφερε πολύ μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2022.

Η Κύπρος και η Βουλγαρία – που έχουν επίσης από τους χαμηλότερους αριθμούς ασκούμενων νοσηλευτών – είχαν τους λιγότερους πτυχιούχους με λιγότερους από 10 ανά 100.000 πληθυσμού.

Η Ρουμανία και η Ελλάδα ήταν στην κορυφή της κατάταξης με ποσοστά άνω των 100 πτυχιούχων ανά 100.000 πληθυσμού, αν και περίπου το 90% αυτών των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ολοκλήρωσαν κάτω από τις ελάχιστες απαιτήσεις της Οδηγίας Επαγγελματικών Προσόντων της ΕΕ για γενικούς νοσηλευτές.

Ακολούθησαν η Φινλανδία, η Κροατία και η Ολλανδία με περισσότερους από 60 πτυχιούχους ανά 100.000 πληθυσμού.

Μεταξύ 2012 και 2022, περίπου οι μισές χώρες της ΕΕ παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των πτυχιούχων νοσηλευτικής.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, την Ολλανδία, την Τσεχία και τη Λιθουανία, όπου ο αριθμός των νέων πτυχιούχων νοσηλευτικής αυξήθηκε κατά περισσότερο από 70% την τελευταία δεκαετία.

Αντίθετα, η Κύπρος, η Σλοβακική Δημοκρατία και η Μάλτα σημείωσαν ετήσια μείωση της παραγωγής πτυχιούχων νοσηλευτικής κατά περισσότερο από 40%.

Χαμηλό το ποσοστό εργαζομένων στον τομέα υγείας

Πέραν του χαμηλού αριθμού νοσηλευτών, η Κύπρος σημειώνει και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στον τομέα της υγείας.

Το μερίδιο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας παραμένει πολύ χαμηλότερο σε χώρες όπως π.χ Κύπρος, Βουλγαρία και Ρουμανία, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 6% της συνολικής απασχόλησης.

Ωστόσο, αναφέρεται, παρά τις ανησυχίες για μια κρίση εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, οι τομείς της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης απασχολούν περισσότερους εργαζομένους τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Το 2022, περισσότερες από μία στις δέκα θέσεις εργασίας (10,1%) ήταν κατά μέσο όρο στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από 8,5% το 2002.

Στις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες, την Ολλανδία και το Βέλγιο, περισσότερο από το 14% όλων των θέσεων εργασίας αφορούσαν την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη.

Ωστόσο, παρά την ανάπτυξη αυτή, πολλές χώρες –ακόμη και εκείνες με ορισμένα από τα συστήματα υγείας με τους περισσότερους πόρους– αντιμετωπίζουν την πρόκληση να διασφαλίσουν επαρκή και βιώσιμη προσφορά εργαζομένων στον τομέα της υγείας για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα