Περιμένουν γνωμάτευση Γεν. Εισαγγελέα για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ
18 Μαΐου 2023, 10:35
Γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα περιμένει η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, αναφορικά με την πρόταση νόμου του βουλευτή Πανίκου Λεωνίδου, για την παραμονή γιατρών εκτός ΓεΣΥ σε συμβεβλημένα νοσηλευτήρια για 24 μήνες από την ημερομηνία ένταξής τους.
Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, αλλά το θέμα αναβλήθηκε λόγω αναμονής της γωνμάτευσης.
Όπως δήλωσε στο YgeiaWatch, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, «ζητήθηκε λίγος χρόνος από την υπουργό για να προετοιμάσει την απάντηση της και έτσι είπαμε να το αναβάλουμε. Η υπουργός περιμένει μία γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα ώστε να κάνει κάποιες διαβουλεύσεις για να έχει μία ολοκληρωμένη απάντηση για να τοποθετηθεί».
«Αντί να ξεκινήσει η συζήτηση και να περιμένουμε, καλύτερα να έρθουν όλοι έτοιμοι με τις θέσεις τους για να μην χρονοτριβούμε», πρόσθεσε.
Ειδικότερα, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου, ώστε οι ιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία εντάσσονται στο ΓεΣΥ, να συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα παροχής τέτοιων υπηρεσιών για περαιτέρω περίοδο 24 μηνών από την ημερομηνία ένταξης του οικείου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στο Σύστημα, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεάζονται καθ' οιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματά τους λόγω της συνέχισης παροχής τέτοιων υπηρεσιών και/ή να εγείρονται ζητήματα αστικών αξιώσεων εναντίον των εν λόγω ιατρών.
Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του κ. Λεωνίδου, η εν λόγω πρόταση «δεν είναι μία πρόταση που θα καταστρέψει ή θα επηρεάσει τη γενικότερη φιλοσοφία του ΓεΣΥ».
«Ο στόχος μας είναι από τη μια να δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα νοσηλευτήρια να πάρουν απόφαση σε συνεργασία με τον ΟΑΥ να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, αλλά από την άλλη, να σεβαστούμε και την άποψη και την επαγγελματική καριέρα των γιατρών οι οποίοι εργάζονται στα νοσηλευτήρια», εξηγεί.
Αναφέρει, ακόμη, ότι σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας είχε αναφερθεί πρόσφατα ότι υπάρχουν άλλες 15-20 αιτήσεις για τη δημιουργία ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δούμε την αποτελεσματικότητα και πώς θα λειτουργήσει η ένταξη όλων των νοσηλευτηρίων και αυτών που θα γίνουν στο μέλλον».
ΟΣΑΚ: Πολιτικό και όχι νομικό είναι το ζήτημα της πρότασης νόμου
Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σε ανακοίνωση αναφέρει ότι το ζήτημα της πρότασης νόμου του κ. Λεωνίδου δεν είναι νομικό αλλά καθαρά πολιτικό.
Όπως αναφέρει, η ΟΣΑΚ πριν από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, είχε κάνει υποχώρηση στην παραμονή κάποιων εκτός ΓεΣΥ γιατρών σε νοσοκομεία τα οποία εκείνη την εποχή θα εντάσσονταν στο Σύστημα.
"Την τότε εποχή τηρήσαμε τη συγκεκριμένη στάση για να διευκολυνθεί η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ και η σύμφωνος γνώμη μας δόθηκε για ισχύ της ρύθμισης εκείνης μέσω ενός μνημονίου συναντίληψης το οποίο είχε ημερομηνία λήξης. Η υποχώρηση μας ήταν ξεκάθαρη, αφορούσε την περίοδο ισχύος του μνημονίου και από την αρχή γνωρίζαμε ότι αυτή η ρύθμιση ήταν σε μεγάλο βαθμό ενάντια στην φιλοσοφία του ΓεΣΥ", προσθέτει.
Επίσης, από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και το Νοέμβριο του 2022, η παρουσία των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσοκομεία του ΓεΣΥ συζητήθηκε κατ΄ επανάληψη τόσο στην Βουλή όσο και στον δημόσιο διάλογο, αναφέρει, σημειώνοντας ότι "τόσο από πλευράς βουλευτών (Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής), όσο και από πλευράς κομμάτων αλλά και από πλευράς αξιωματούχων, (Ελεγκτική Υπηρεσία), γινόταν λόγος για «διπλοπόρτι» το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες οι οποίοι εντέχνως καθοδηγούνταν, όπως έλεγαν κάποιοι, από τα νοσηλευτήρια/γιατρούς στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς. Κάποιοι μάλιστα, κατηγορούσαν τον ΟΑΥ ότι έκλεινε τα μάτια τη στιγμή «που κάποιοι τρώνε τα λεφτά του κοσμάκη»".
"Ως ΟΣΑΚ και αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί αφού η ρύθμιση που εφαρμοζόταν κρίθηκε και από τον Γενικό Εισαγγελέα ως παράνομη, εισηγηθήκαμε τότε να υπάρξει νομοθετική πρόνοια για τους γιατρούς που εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία τη στιγμή που οι ίδιοι δεν ήταν συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ. Κατά τις συζητήσεις στις Βουλή και επίσης μετά από σχετική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, υπήρξε συναίνεση και από άλλα κόμματα με τον όρο να χαρακτηριστούν εκείνοι οι συγκεκριμένοι γιατροί (25-30 στο σύνολο) ως «θνήσκουσα τάξη» και να επιτραπεί η παραμονή τους στα νοσηλευτήρια των οποίων κάποιοι ήταν μέτοχοι. Η ρύθμιση εκείνη θα είχε ισχύ μόνο για τους συγκεκριμένους γιατρούς και μόνο για τα συγκεκριμένα νοσηλευτήρια χωρίς καμία άλλη εξαίρεση, σημειώνει.
Παρόλα αυτά, η πρόταση εκείνη δεν προχώρησε και τελικά, και πάλι κατόπιν πιέσεων από βουλευτές, κόμματα, την Ελεγκτική Υπηρεσία και άλλους, τον Νοέμβριο του 2022 (και αφού είχαν μεσολαβήσει και Δικαστικές διαδικασίες), οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί αποκλείστηκαν από τα νοσοκομεία του Συστήματος και δεν στεγάζονται πλέον σε αυτά.
Ενάντια στην πρόταση νόμου η ΟΣΑΚ
Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, με τη νέα πρόταση του κ. Λεωνίδου, το θέμα επανέρχεται για να καλυφθούν κυρίως συγκεκριμένοι γιατροί συγκεκριμένοι νοσηλευτηρίου το οποίο προτίθεται να ενταχθεί στο ΓεΣΥ.
"Για την ΟΣΑΚ, αυτή τη φορά, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις, δεν υπάρχει ζήτημα προστασίας του ΓεΣΥ αυτή τη στιγμή και ως εκ τούτου τασσόμαστε κατά τις πρότασης", υπογραμμίζει, καθώς η στέγαση εκτός ΓεΣΥ γιατρών σε νοσοκομεία του Συστήματος ήταν και είναι ενάντια στην φιλοσοφία του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι επειδή βάσει δημοσιευμάτων η υπουργός Υγείας αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία για γνωμάτευση επιθυμούμε να τονίσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά ξεκάθαρα πολιτικό, τονίζοντας ότι η νομοθεσία απαγορεύει την παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός ΓεΣΥ νοσοκομεία.
"Εάν τροποποιηθεί τότε η παρουσία των γιατρών αυτών στα νοσηλευτήρια του Συστήματος θα επιτρέπεται. Η Νομική Υπηρεσία δεν έχει να δώσει κάποια περίπλοκη απάντηση κατά την άποψη μας", καταλήγει.
Της Ουρανίας Στυλιανού