Παττίχης: Οφέλη για την Κύπρο από Ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας
20 Μαρτίου 2025, 18:23

Στις προοπτικές του κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS) και τα οφέλη που θα έχει η Κύπρος και οι πολίτες της από τον κανονισμό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, Καθηγητής Κωνσταντίνος Παττίχης, σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Τόνισε ότι η Κύπρος θα έχει πλέον τη δυνατότητα απρόσκοπτης και ασφαλούς διασυνοριακής ανταλλαγής ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας, διευκολύνοντας την έγκαιρη και τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων, για ασφαλέστερες και πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας αναφέρει ότι η εκδήλωση, με θέμα «Ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων υγείας - Ξεκλειδώνοντας μαζί το μέλλον των δεδομένων υγείας της Ευρώπης», διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Πολωνικής Προεδρίας της ΕΕ, με αφορμή την τελική έγκριση και δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ του κανονισμού EHDS.
Σύμφωνα με τον κ. Παττίχη, «η Κύπρος στοχεύει να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της Κοινής Δράσης Xt-EHR, που χρηματοδοτείται από την HADEA, και της οποίας ηγείται η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, με τη συμμετοχή 27 κρατών μελών, ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα του έργου, τα οποία περιλαμβάνουν τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών και τεχνικών προδιαγραφών για συστήματα ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, την ανάπτυξη πλαισίων πιστοποίησης και την προώθηση της υιοθέτησης υπηρεσιών τηλεϊατρικής».
Πρόσθεσε ότι «όλες αυτές οι προσπάθειες κατευθύνονται προς την επίτευξη της συμμόρφωσης με τους στόχους του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (EHDS) στην επικείμενη πρόσκληση υποβολής προσφορών της Κύπρου για ένα Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας».
Ο κ. Παττίχης είπε, ακόμα, ότι «σημαντική πτυχή του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας για την Κύπρο αναμένεται να είναι η τυποποιημένη, ασφαλής και διαλειτουργική ανταλλαγή δεδομένων υγείας, η οποία θα ενισχύσει άμεσα την κλινική λήψη αποφάσεων, την πρόσβαση και την φροντίδα των ασθενών».
«Πολιτικά, αυτό είναι κρίσιμο γιατί αποδεικνύει απτά οφέλη που προέρχονται από την ΕΕ στους πολίτες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τόσο στα εθνικά όσο και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τοποθετεί την Κύπρο ως ενεργό συμμετέχοντα στη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας», είπε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παττίχη, η Κύπρος αντιμετωπίζει δημογραφικές προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η αξιοσημείωτη επικράτηση χρόνιων ασθενειών, που επιδεινώνονται περαιτέρω από τη σημαντική εισροή άνω των 4 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως (2.4 εκατομμύρια από την ΕΕ) που απαιτούν αξιόπιστη και αποτελεσματική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Εξήγησε πως «ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, επιτρέποντας την αποτελεσματική, ασφαλή και έγκαιρη διασυνοριακή ανταλλαγή κλινικών δεδομένων, διευκολύνοντας την ομαλότερη αλληλεπίδραση της υγειονομικής περίθαλψης και τις διαβουλεύσεις ειδικών τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες», για να συμπληρώσει πως «αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση όχι μόνο βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών και ενισχύει τη συνέχεια της φροντίδας, αλλά, επίσης, βελτιστοποιεί την κατανομή των πόρων και την αποδοτικότητα του συστήματος, ωφελώντας την Κύπρο σε εθνικό επίπεδο, ενώ, παράλληλα, ενισχύει τον συντονισμό της υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη».
«Μακροπρόθεσμα», τόνισε, «ο κανονισμός EHDS αναμένεται να προσφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα με τη δημιουργία μιας ισχυρής και διαλειτουργικήςεΕυρωπαϊκής υποδομής δεδομένων υγείας, ικανής να κινητοποιεί γρήγορα συντονισμένες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια υγειονομικών κρίσεων».