Παράπονα ασθενών για φαρμακευτικά σκευάσματα
10 Απριλίου 2024, 12:02
Στα 42 ανήλθαν τα παράπονα που δέχθηκε το Παρατηρητήριο του Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) τον Μάρτιο, με τα περισσότερα να αφορούν τους ασθενείς τρίτης ηλικίας για αυξήσεις στη συνεισφορά ορισμένων φαρμάκων, τη μη συμπερίληψη φαρμακευτικών σκευασμάτων στον κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων του ΓεΣΥ και τη μη συμπερίληψη μη συνταγοραφούμενων σκευασμάτων (ΜΣΦ) όπως αλοιφές και συμπληρώματα σε χρόνιους ασθενείς.
Το Φεβρουάριο, ο αριθμός των παραπόνων ήταν 56 και τον Ιανουάριο 52.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, από το σύνολο των παραπόνων (42) το Μάρτιο, τα 18 αφορούν την ηλικιακή ομάδα 71 και άνω και τα 16 τις ηλικίες 51-70. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 18-30 με 5 παράπονα ενώ τα λιγότερα (3), έχει η ηλιακή ομάδα 31-50 ετών.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του παρατηρητηρίου, τα περισσότερα παράπονα σχετίζονταν με θέματα πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και θέματα συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης των ασθενών από γιατρούς και νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ.
Ψηλό κόστος για ένταξη σε κέντρο αποκατάστασης
Ένα επίσης σημαντικό παράπονο που δέχεται η ΟΣΑΚ αφορά το ψηλό κόστος όταν χρειάζεται κάποιος ασθενής (κυρίως ηλικιωμένοι) να ενταχθεί σε Κέντρο Αποκατάστασης όταν δεν εμπίπτει στις περιορισμένες κατηγορίες που αποζημιώνονται από το ΓεΣΥ.
Παράπονα έχουν ληφθεί επίσης για την εξυπηρέτηση στα νοσοκομειακά φαρμακεία, για μειωμένο αριθμό νοσηλευτών σε συγκεκριμένα τμήματα νοσηλευτηρίων, χρεώσεις για υπηρεσίες από γιατρούς τις οποίες δεν παρείχαν και προβλήματα στην επικοινωνία και εξυπηρέτηση με προσωπικούς αλλά και ειδικούς γιατρούς.
Ελλιπής ενημέρωση των πολιτών
Η ΟΣΑΚ παρατήρησε επίσης ότι και οι πολίτες αρκετές φορές δεν είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, με αποτέλεσμα να έχουν απαιτήσεις από τους γιατρούς που δεν δικαιολογούνται στο πλαίσιο του συστήματος. Για αυτό το λόγο γίνεται προσπάθεια από την ΟΣΑΚ για ενημέρωση των ασθενών όχι μόνο για τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Της Γεωργίας Χαννή
Tags: ασθενείς, ΓΕΣΥ, Νοσοκομεία, φάρμακα