ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παρακολουθεί έλευση ταμείων στο ΓεΣΥ ο ΟΑΥ

28 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Προβληματισμό εκφράζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την έλευση ταμείων στην Κύπρο που επενδύουν στον τομέα της υγείας.

Παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΥ θεωρεί ως θετική εξέλιξη το ενδιαφέρον ταμείων να επενδύσουν στον τομέα της υγείας της χώρας καθώς έφεραν τεχνογνωσία ενώ την ίδια ώρα αναβαθμίστηκαν και τα νοσηλευτήρια της Κύπρου, εντούτοις υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και όχι συγκέντρωση μεγάλου αριθμού νοσηλευτηρίων κάτω από ένα ταμείο.

Σημειώνεται ότι τo American Medical Center (AMC) και ο Όμιλος της Hellenic Healthcare (HHG), ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι κατέληξαν σε συμφωνία συμπόρευσης στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Συγκεκριμένα, στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι η συμφωνία αφορά συμπόρευση στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και άρα ουσιαστικής συμμετοχής της HHG στο μετοχικό κεφάλαιο της AMC.

Σύμφωνα με το ΑΜC και τον όμιλο ΗΗG, η εν λόγω εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να συμβάλει στη συνεχή παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και κάλυψης των αναγκών των ασθενών σε παγκύπρια βάση.

Θετική η έλευση ταμείων, αλλά…

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Αντρέας Παπακωνταντίνου, αναφέρει στο YgeiaWatch ότι η έλευση νέων επενδύσεων είναι κάτι θετικό και για τον τομέα της υγείας αλλά και την κυπριακή οικονομία.

«Η έλευση των ταμείων μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, έφερε θετικές εξελίξεις στον τομέα της υγείας και τη διαχείριση των νοσηλευτηρίων, ήρθε τεχνογνωσία, ενώ λεφτά επενδύθηκαν στον τομέα της υγείας, έγινε ανασυγκρότηση των νοσηλευτηρίων και τα περισσότερα έχουν αναβαθμιστεί», τονίζει.

Προσθέτει ότι η αναβάθμιση συνδυάζεται και με την προσπάθεια του ΟΑΥ για εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων για να βελτιωθούν τα επίπεδα της ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Από την άλλη, υποδεικνύει, «παρακολουθούμε το θέμα της έλευσης των ταμείων στο ΓεΣΥ, διότι ο σχεδιασμός του και η ομαλή λειτουργία του συστήματος βασίζεται στο να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των παροχέων».

«Συνεπώς», υπογραμμίζει, «η τυχόν συγκέντρωση μεγάλου αριθμού νοσηλευτηρίων κάτω από ένα ταμείο, δεν ενδείκνυται καθώς πρέπει να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός».

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Αρεταίειου Ιατρικού Κέντρου από τον ίδιο ελληνικό όμιλο εταιρειών Hellenic Health Group (HHG), ο οποίος πριν ένα χρόνο είχε εξαγοράσει και το Απολλώνειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο.

Στον όμιλο ανήκουν επίσης έξι ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ και Creta Interclinic), καθώς και δίκτυο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (HealthSpot και Alpha Lab).

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα