ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκύπρια έρευνα για το ΓεΣΥ - Τα συν και τα πλην

16 Μαΐου 2024, 17:50

images

Ικανοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό, φαίνεται να είναι οι δικαιούχοι του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκύπριας έρευνας τα οποία παρουσιάστηκαν στο 7ο Cyprus HealthCare Conference.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι πολίτες θεωρούν ότι το ΓεΣΥ έχει βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας αλλά και την ποιότητα της ζωής, γενικότερα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό 92% πιστεύει ότι το ΓεΣΥ έχει βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες της Κύπρου, ενώ 93% θεωρεί ότι το σύστημα έχει βελτιώσει γενικότερα τη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ποια τα οφέλη από ΓεΣΥ

Στην ερώτηση ποια είναι τα μεγαλύτερα οφέλη που προέκυψαν για το σύνολο των πολιτών μέσα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ποσοστό 62% έκανε αναφορά στη μείωση/εκμηδενισμό του κόστους πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα, 32% στην αύξηση των επιλογών όσον αφορά τους παρόχους υπηρεσιών  υγείας, 21% στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και 19% στη μείωση του χρόνου/λίστες αναμονής.

Πληγή οι λίστες αναμονής

Παράλληλα, ποσοστό 32% θεωρεί ότι οι λίστες αναμονής για επίσκεψη σε ειδικό ιατρό ή διεκπεραίωση εγχείρησης, αποτελεί αυτή τη στιγμή τη σοβαρότερη αδυναμία του ΓεΣΥ.

Επιβαρυντικά λειτουργεί για τους δικαιούχους, σύμφωνα με ποσοστό 24% και η μη κάλυψη συγκεκριμένων τύπου εξετάσεων και φαρμακευτικών θεραπειών ενώ ποσοστό 23%, αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης παραπεμπτικού από προσωπικό γιατρό για μετάβαση σε ειδικό ιατρό (23%), ενώ 11% θεωρεί ότι αδυναμία αποτελεί και μη κάλυψη αναγκών σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Πώς βαθμολόγησαν το ΓεΣΥ

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι πολίτες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν το ΓεΣΥ με βαθμολογία 0 μέχρι δέκα για υπηρεσίες που προσφέρει.

Με μέσο όρο βαθμολογίας 7,69 από τα δέκα, οι ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι το ΓεΣΥ είναι κοινωνικά αλληλέγγυο και προστατεύει τους κοινωνικά αδύνατους.

Παράλληλα, οι ερωτηθέντες έδωσαν μέσο όρο βαθμολογίας 7,22 όσον αφορά τη δήλωση ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει επωφεληθεί από το ΓεΣΥ.

Αναφορικά με τη θέση ότι μέσω του ΓεΣΥ παρέχεται ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών φροντίδας υγείας, η μέση βαθμολογία ήταν 6,22 ενώ για την ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων, η βαθμολογία ήταν 6,52.

Αναζητούν περίθαλψη στο ΓεΣΥ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό 61% αναζήτησε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του ΓεΣΥ τα τελευταία πέντε χρόνια όταν τη χρειάστηκε, 28% αναζήτησε περίθαλψη και εντός και εκτός ΓεΣΥ, 6% αναζήτησε περίθαλψη εκτός ΓεΣΥ, και το υπόλοιπο 5% δεν χρειάστηκε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Το 94% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει επισκεφθεί τον προσωπικό του γιατρό τα τελευταία δύο χρόνια, 80% ειδικό ιατρό, 75% έχει προμηθευθεί φάρμακα εντός ΓεΣΥ, 54% έχει επισκεφθεί οδοντίατρο, 35% πραγματοποίησε επίσκεψη σε άλλο επαγγελματία υγείας και 20% χρειάστηκε να λάβει ενδονοσοκομειακη περίθαλψη-νοσηλεία.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, 71% προχώρησε σε πραγματοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων και 8% έλαβε υπηρεσίες αποκατάστασης εντός του συστήματος.

Έλλειψη ενημέρωσης για ΓεΣΥ

Τα αποτελέσματα της έρευνας, καταδεικνύουν την παντελή έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για θέματα που αφορούν το ΓεΣΥ.

Στο ερώτημα εάν γνωρίζουν που μπορούν να παραπονεθούν για θέματα που σχετίζονται με το ΓεΣΥ, οι δικαιούχοι έδωσαν βαθμολογία κάτω από το μέσο όρο, συγκεκριμένα η βαθμολογία ήταν 4,34.

Παράλληλα, στο ερώτημα εάν γνωρίζουν που μπορεί να αποταθούν για να λάβουν υπηρεσίες/ πληροφορίες που χρειάζονται, οι δικαιούχοι έδωσαν μέση βαθμολογία 7,21 και 6, 65 εάν γνωρίζουν ποια δικαιώματα έχουν ως δικαιούχοι του ΓεΣΥ, ποιες υπηρεσίες καλύπτονται και πως να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Σε ότι αφορά τον χρόνο αναμονής για ραντεβού ή εγχείρηση 32% απάντησε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη εντός ΓεΣΥ, 29% χειρότερη, 24% η ίδια με εκτός ΓεΣΥ και 16% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Αναφορικά με την εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας, ποσοστό 43% απάντησε ότι εντός ΓεΣΥ η εμπειρία που είχαν ήταν καλύτερη , 13% χειρότερη, 37% το ίδιο και 7% δεν γνωρίζει.

Ποσοστό 49% απάντησε ότι η ποιότητα εγκαταστάσεων και εξοπλισμού εντός ΓεΣΥ είναι καλύτερη, 8% χειρότερη, 37% η ίδια, 6% δεν γνωρίζει.

Στην ερώτηση για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων εντός ΓεΣΥ, 51% απάντησε ότι είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε προ ΓεΣΥ, 7% απάντησε ότι είναι σε χειρότερα επίπεδα, 37% πιστεύει ότι είναι στα ίδια επίπεδα και 5% δεν γνωρίζει.

Επιπλέον, 42% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια να λάβει υπηρεσίες εντός ΓεΣΥ, 12% δεν αισθάνεται ασφάλεια, το 36% αισθάνεται το ίδιο και εντός και εκτός ΓεΣΥ και 10% δεν γνωρίζει.

Ευνοούν το θεσμό του ΠΙ

Ψηλό φαίνεται να είναι και το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού έχει προσθέσει αξία στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, με το 81% των ερωτηθέντων να απαντά ότι αυτό ισχύει σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό και 19% σε μικρό βαθμό ή καθόλου.

Οι ερωτηθέντες, έδωσαν μέση βαθμολογία 8,36 στο ερώτημα εάν ο προσωπικός τους ιατρός εξηγεί με κατανοητό τρόπο τη διάγνωση και τις επιλογές θεραπείας/αντιμετώπισης, 8,35 για την άμεση πρόσβαση στον προσωπικό τους ιατρό όποτε τον χρειαστούν και 8.14 για την εμπιστοσύνη στον προσωπικό τους ιατρό όσον αφορά την διαχείριση της υγείας τους.

Αρκετά ενημερωμένο αναφορικά με τα όσα αφορούν το ΓεΣΥ θεωρεί ότι είναι το 60% των δικαιούχων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, 11% θεωρεί ότι είναι πολύ ενημερωμένο, 24% ότι είναι λίγο , και 5% καθόλου ενημερωμένο.

Στην ερώτηση αν έχει ελαφρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός σε σχέση με τα όσα ξοδεύονταν για ιατρική περίθαλψη πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ποσοστό 86% απάντησε θετικά και 14% αρνητικά.

Τέλος, ποσοστό 32% φαίνεται ότι διατηρεί ιδιωτική ασφάλιση μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ποσοστό 46% διατηρούσε ιδιωτική ασφάλιση πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ ενώ 56% όχι.

Στην έρευνα που διεξήχθη από το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, έλαβαν μέρος μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου 500 άτομα, άνδρες και γυναίκες δικαιούχοι του ΓεΣΥ.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα