Παγκόσμια Μέρα των Ζώων
04 Οκτωβρίου 2021, 11:30
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, η ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης άγιος των ζώων.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων προέρχεται από τον Χάινριχ Τσίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο της Γερμανίας. Πάνω από 5.000 άτομα παρευρέθηκαν σε αυτή την πρώτη εκδήλωση. Η εκδήλωση εορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το 1929. Αρχικά ο θεσμός εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία, όπου ζούσε μια μεγάλη Γερμανική μειονότητα μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε χρόνο ο Τσίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Τέλος, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας τον Μάιο του 1931 πρότεινε την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Η πρόταση εγκρίθηκε ως ψήφισμα και έγινε ομόφωνα δεκτή.
Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που ενώνει το κίνημα προστασίας των ζώων. Επικεφαλής και σημαντικός χρηματοδότης είναι το ίδρυμα Naturewatch από το 2003, ένα ίδρυμα για την καλή διαβίωση των ζώων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στόχος του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ζώα είναι να «ανυψωθεί η θέση των ζώων ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευημερία και αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε όλο τον κόσμο». Σε κάθε χώρα, γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την πολιτική ιδεολογία.
Πρώτος για τα δικαιώματα των ζώων μίλησε ο Αμερικανός φιλόσοφος Τομ Ρέιγκαν. Στο βιβλίο του «Η υπόθεση για τα δικαιώματα των ζώων» που δημοσιεύθηκε το 1983, υποστηρίζει ότι τα ζώα έχουν εγγενή αξία, και άρα έχουν δικαιώματα τα οποία και ο άνθρωπος οφείλει να σεβαστεί. Σύμφωνα με τον Ρέιγκαν, πολλά από τα ζώα έχουν αυτοσυνειδησία, πεποιθήσεις και επιθυμίες, και άρα πρέπει να τους αποδώσουμε ηθικά δικαιώματα. Άμεση συνέπεια της θεωρίας του είναι ο τερματισμός των πειραμάτων, της κτηνοτροφίας και η χρήση ζώων για λόγους ψυχαγωγίας του ανθρώπου.
Τα τελευταία 40 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση συνηγορεί υπέρ της ανάληψης δράσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία των ζώων, με την ευρωπαϊκή νομοθεσία να προστατευτεί τα άγρια ζώα, τα ζώα συντροφιάς, εκτροφής και εργαστηρίου. Οι κανόνες της ΕΕ έχουν επίσης συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας τρίτων χωρών.
Οι κανόνες για την προστασία των ζώων βασίζονται στις εξής πέντε ελευθερίες:
-Απαλλαγή από την πείνα και τη δίψα
-Την απαλλαγή από τις καταπονήσεις
-Την απαλλαγή από τους πόνους, τους τραυματισμούς και τις νόσους
-Το δικαίωμα έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς
-Την απαλλαγή από τον φόβο και την ψυχική ταλαιπωρία
Παλεύουν οι κτηνίατροι
Σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι κάθε 4η Οκτωβρίου, όπου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα για τα ζώα, πρέπει να αναλογιζόμαστε ποια βήματα προόδου έχει κάνει η ανθρωπότητα και ο κάθε ένας από εμάς, για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ζώων και τη διασφάλιση της καλής διαβίωσης/ευημερίας τους.
«Με αίσθημα ευθύνης οι κτηνίατροι καθημερινά παλεύουν ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα και η ευημερία των ζώων, από κάθε επίπεδο. Οι Κτηνίατροι έχουν συνειδητά ταχθεί, σπουδάζοντας το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, στη προάσπιση, τόσο της υγείας και ευημερίας όλων των ζώων όσο και της Δημόσιας Υγείας, προάγοντας την Ενιαία Υγεία (Ζώα, Άνθρωπος, Περιβάλλον)», τονίζει.
Έκκληση για στειρώσεις
Η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Μέρας Ζώων, απευθύνει θερμότατη έκκληση προς τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο όπως βοηθήσει στον τερματισμό της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής σκύλων και γάτων προσφέροντας για μια χρονική περίοδο (τέσσερεις έως έξι μήνες) χαμηλότερες τιμές για τη στείρωση αυτών των ζώων.
«Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή οδηγεί στην εγκατάλειψη των ζώων, στην κακοποίηση και στην εξόντωση τους. Προκαλούνται επίσης δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία, στη δημόσια υγεία και στην κοινωνία γενικότερα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η έκκληση μας θα βρει ανταπόκριση», αναφέρεται.
Επίσης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων αναφέρεται ότι τα ζώα είναι οι νόμιμοι και μόνιμοι συγκάτοικοι μας στον πλανήτη γη και αναμφίβολα έχουν δικαιώματα.
«Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
Η εγκατάλειψη ζώου του οποίου η επιβίωση εξαρτάται από τον άνθρωπο, είναι πράξη απάνθρωπη και εγκληματική. Τα ζώα δεν πρέπει να ζουν κάτω από συνθήκες αιχμαλωσίας».
Προστίθεται ότι σε περίπτωση όπου επιβάλλεται η θανάτωση ζώου, πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μη του προκαλεί πόνο, φόβο και ταλαιπωρία.
Αναφέρουν επίσης ότι ο σεβασμός προς τα ζώα είναι ανθρώπινη υποχρέωση, ενώ σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
«Από τη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα και τη φύση γενικότερα, κρίνεται η ανθρώπινη μας αξιοπρέπεια και το επίπεδο του πολιτισμού μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Tags: Παγκόσμια Μέρα των Ζώων