Παγκόσμια Ημέρα κατά Οστεοπόρωσης - Αυξητική τάση στους άντρες
20 Οκτωβρίου 2023, 06:00
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.
Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών, πάσχουν από οστεοπόρωση.
Πρόκειται για μια προοδευτική ασθένεια που αποδυναμώνει τα οστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων.
Όπως εξηγεί ο ειδικός ακτινολόγος στο Διαγνωστικό Κέντρο Alpha Evresis του Ομίλου Βιοϊατρική, Δρ. Φώτης Κοσματόπουλος, παρόλο που η οστεοπόρωση εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξητική τάση της νόσου και στους άνδρες.
Χαμηλή οστική μάζα μπορούν να εμφανίσουν και τα παιδιά, συνεπεία φαρμακευτικής αγωγής ή/και άλλων νοσημάτων που ενδέχεται να προκαλέσουν την ανάπτυξή της.
Ποιες είναι οι μορφές οστεοπόρωσης;
Η οστεοπόρωση διακρίνεται στην πρωτοπαθή οστεοπόρωση , σχετιζόμενη με την εμμηνόπαυση ή την πάροδο της ηλικίας και στη δευτεροπαθή οστεοπόρωση.
Η πιο συχνή μορφή είναι η μετεμμηνοπαυσιακή, η οποία εμφανίζεται σε γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης και είναι αλληλένδετη με τη μείωση οιστρογόνων.
Η οστεοπόρωση των ηλικιωμένων εμφανίζεται μετά τα 70 και μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλα.
Η δευτεροπαθής οστεοπόρωση εμφανίζεται, είτε σε ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), είτε σε ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά χάπια κ.α.
Παράγοντες κινδύνου
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την οστεοπόρωση. Αυτοί διαχωρίζονται σε παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν με τις καθημερινές συνήθειες ή σε μη τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως είναι:
- Γενετικοί
- Κληρονομικότητα
- Ιστορικό κατάγματος
- Γυναικείο φύλο
- Ηλικία άνω των 50 ετών
- Εμμηνόπαυση
- Συνεχής λήψη κορτιζόνης
Παράγοντες που μπορούν να προσαρμοστούν:
- Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D μέσω της διατροφής. Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των οστών και την υγιή οστική μάζα
- Έλλειψη σωματικής άσκησης
- Χαμηλό σωματικό βάρος
- Κάπνισμα
- Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
Ύπουλη νόσος
Σύμφωνα με τον Δρ. Κοσματόπουλο, η οστεοπόρωση εξελίσσεται ασυμπτωματικά με σταδιακή απώλεια της οστικής μάζας και συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα έως τη στιγμή που θα συμβεί το πρώτο κάταγμα, συνήθως μετά από έναv ήπιο τραυματισμό.
«Περίπου το 40% των καταγμάτων συμβαίνουν στην σπονδυλική στήλη, 20% στα ισχία, 20% στην κερκίδα-καρπούς και 20% στα άλλα οστά. Αν και η οστεοπόρωση θεωρείται πάθηση που προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τους άνδρες με 30% οστεοπορωτικά κατάγματα των ισχίων και 20% των σπονδύλων», συμπληρώνει.
Τα οστεοπορωτικά κατάγματα, εξηγεί, έχουν αυξημένη θνητότητα και νοσηρότητα με έντονο πόνο, παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και χειρουργικές επιπλοκές που προκαλούν μακροχρόνια σωματική ανικανότητα, συναισθηματικές διαταραχές και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση. Τα δε κατάγματα του ισχίου, προσθέτει, είναι η σοβαρότερη επιπλοκή της οστεοπόρωσης.
Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται με μέτρηση της οστικής πυκνότητας DEXA στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) και τα ισχία, που είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος και η πλέον αξιόπιστη μέθοδος. Είναι μια εξέταση σύντομη, αναίμακτη με πολύ χαμηλή ακτινοβολία.
Ποιος πρέπει να υποβληθεί σε μια τέτοια εξέταση ;
Συστήνεται η διενέργεια μέτρησης οστικής πυκνότητας σε:
- γυναίκες άνω των 65 ετών,
- άνδρες άνω των 70 ετών,
- άτομα που έχουν υποστεί κάταγμα σε ηλικία άνω των 50 ετών,
- γυναίκες σε εμμηνόπαυση με παράγοντες κινδύνου,
- μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάτω των 65 ετών με παράγοντες κινδύνου,
- άνδρες 50 έως 69 ετών με παράγοντες κινδύνου
Θεραπεία
- Άσκηση: Η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει τα οστά σας (και όλους τους ιστούς που συνδέονται με αυτά, όπως τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους ).
- Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων: Μπορεί να χρειάζεστε συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνης D χωρίς ιατρική συνταγή ή με ιατρική συνταγή.
- Εξιδεικευμένα φάρμακα για την οστεοπόρωση
Πρόληψη
- Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D
- Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου
- Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
- Περιορισμός του αλατιού
- Διατροφή πλούσια σε λαχανικά
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: Οστεοπόρωση