Π. Καραγιάννης: Το ζητούμενο η διάρκεια ανοσίας του εμβολίου
01 September 2020, 07:53
Το ζητούμενο σε ένα εμβόλιο είναι η χρονική διάρκεια των αντισωμάτων του, δήλωσε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα για το εμβόλιο είναι ενθαρρυντικά.
Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο κ. Καραγιάννης είπε πως αναμένεται το εμβόλιο να είναι έτοιμο το Δεκέμβριο με αρχές Ιανουαρίου και εξήγησε ότι «δεν θα γνωρίζουμε τη χρονική διάρκεια των αντισωμάτων των εμβολίων, διότι από τα αποτελέσματατων μελετών της τρίτης φάσης που διεξάγονται τώρα θα διαφανεί το σημερινό ποσοστό διάρκειας των αντισωμάτων. Για το κατά πόσο όμως θα διαρκέσει για τρεις ή έξι ή επτά μήνες ή δύο χρόνια που είναι για εμένα το επιθυμητό, διότι όσον πιο μακροχρόνια είναι η ζωή αυτών των αντισωμάτων τόσο το καλύτερο για όλους μας, δεν θα το γνωρίζουμε τώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη όσο πιο πολλοί εμβολιασθούν τόσο πιο πολύ περιορίζεται ο αριθμός των υποψηφίων να νοσήσουν.
Στην Κύπρο δεν μπορεί να υποχρεωθούν οι πολίτες να εμβολιασθούν αλλά εναπόκειται στην υπευθυνότητα του κάθε ατόμου εάν θα εμβολιασθεί είπε και εξήγησε ότι «εάν εμβολιασθεί ένα ποσοστό της τάξης του 60% -70% του πληθυσμού τότε θα δημιουργηθεί ανοσία για όλους».
Το εμβόλιο της γρίπης Α’ είπε ότι θα περιορίσει τη σοβαρότητα της νόσου εάν κάποιος εκτεθεί και στους δύο ιούς ταυτόχρονα.
Οι λίγοι προστάτευσαν τους πολλούς
Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, το φθινόπωρο αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αν και όπως επεσήμανε αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι σταθεροποιείται η κατάσταση.
Απέδωσε την καλή πανδημική εικόνα στην πλειοψηφία του κυπριακού λαού ο οποίος με την υπευθυνότητα του προστάτευσε και τους λίγους, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες για την επικινδυνότητα του ιού.
Επεσήμανε ότι «δυστυχώς στα ορεινά τουριστικά θέρετρα και γενικά στα χωριά είναι πολύ χαλαρή η κατάσταση και δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας».
Όσον αφορά την εκτίμηση που εξέφρασε για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τους φθινοπωρινούς μήνες διευκρίνισε ότι «το φθινόπωρο θα ανέβουν και πάλι οι αριθμοί μας, ίσως να δούμε αριθμούς λίγο πάνω από το δέκα. Θεωρώ εντούτοις ότι εάν ελέγξουμε την κατάσταση στην κοινότητα, όπως έγινε προς το τέλος Ιούλιου με αρχές Αυγούστου, θα αντεπεξέλθουμε της πανδημικής κρίσης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τα κρούσματα που έρχονται από το εξωτερικό τα οποία ούτως ή άλλως είναι ελεγχόμενα λόγω των περιοριστικών μέτρων και την κατηγοριοποίηση των χωρών που ισχύει».
Υπέδειξε ότι «αν και από σήμερα εισερχόμαστε στο Φθινόπωρο δεν αναμένουμε να πέσει η θερμοκρασία πριν τον Οκτώβριο, γι’ αυτό δεν αναμένω να έχουμε κρούσματα πριν το τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου όταν θα ξεκινήσει ο χειμώνας στην Κύπρο».
Ο κ. Καραγιάννης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ο καιρός στην Κύπρο επιτρέπει ακόμη στους πολίτες να βρίσκονται εκτός του σπιτιού. Κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε, είναι να παραμένουμε εκτός κλειστών χώρων για να περιορίσουμε πιθανή εξάπλωση».
Αντίθετα διευκρίνισε ότι σε χώρες που δεν έφυγε καθόλου ο ιός ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο δριμύ κύμα και ίσως θρηνήσουν και περισσότερα θύματα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Βρετανία αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζει εξάρσεις. Απεναντίας έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές παρουσιάζεται και πτώση των κρουσμάτων ενώ μέχρι στιγμής δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα από τους βρετανούς τουρίστες που ήρθαν στην Κύπρο. Αντίθετα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν ήταν κύπριοι, είτε φοιτητές, είτε επισκέπτες.
Κατά πόσο όμως θα αποφασιστεί η αναβάθμιση της Βρετανίας στην κατηγορία Α’ θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική ομάδα που εξετάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Της Ηρώς Ευθυμίου