Π. Κανάρη: Αργότερα οι αλλαγές για νομοσχέδιο Συνηγόρου του Ασθενή
26 Απριλίου 2023, 10:00
Όταν ολοκληρώσει άλλες προτεραιότητες που έχει θέσει η Υπουργός Υγείας, τότε θα επανέλθει στο νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή, για το οποίο η ΟΣΑΚ ζητά αλλαγή στα υφιστάμενα προσόντα του Συνηγόρου που έχουν τεθεί για τον διορισμό του, χωρίς τη συγκατάθεση της ομοσπονδίας.
Η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι το συγκεκριμένο θέμα το έχει συζητήσει με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριο Κουλούμα, προσθέτοντας ότι είναι από τα θέματα τα οποία θα δει σε ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Όπως δήλωσε η υπουργός, στο παρόν στάδιο έχει θέσει προτεραιότητα άλλα θέματα που αφορούν τα ΤΑΕΠ και τους χρόνιους ασθενείς.
«Εφόσον έχω τα χρονικά περιθώρια που πρέπει να λυθούν αυτά τα θέματα, το θέμα του Συνηγόρου του ασθενή είναι από τα θέματα που θα επιληφθώ αμέσως όταν ολοκληρώσω τις προτεραιότητες μου», είπε.
Η κ. Κανάρη σημείωσε ότι όταν ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα ως Υπουργός Υγείας, το εν λόγω νομοσχέδιο είχε τύχει ήδη διαβούλευσης, είχε ολοκληρωθεί και συμφωνήθηκε από πολλούς εταίρους.
«Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό άμεσα επειδή μου ζητήθηκε να διαγράψω κάτι, αμέσως να το διαγράφω χωρίς να έχω την όλη πληροφόρηση από τους προηγούμενους εταίρους», υπογράμμισε.
Ο κ. Κουλούμας, σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch ανέφερε ότι η αλλαγή που έγινε στο νομοσχέδιο του Συνηγόρου του Ασθενή σχετικά με τα προσόντα που απαιτούνται για το διορισμό του Συνηγόρου, έγινε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης.
Παρόλα αυτά, «έγινε μία σοβαρή αλλαγή στο νομοσχέδιο που αφορούσε το διορισμό του Συνηγόρου με φωτογραφικά προσόντα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είχαμε συμφωνήσει και πήγε στο υπουργικό συμβούλιο χωρίς να δούμε το τελικό νομοσχέδιο. Και τελικά φαίνεται να υπήρχε λόγος που δεν μας το έδειξαν γιατί άλλαξε αυτό το βασικό».
Το εν λόγω ζήτημα συζήτησε η ΟΣΑΚ στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε με τη νέα υπουργό υγείας, Πόπη Κανάρη, η οποία σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα είπε ότι θα μελετούσε το αίτημα της ομοσπονδίας.
«Για εμάς είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα η προώθηση της νομοθεσίας και ο εκσυγχρονισμός», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι «δεν δεχόμαστε να κάνουμε ένα νέο θεσμό απλώς και μόνο για να κάτσει κάποιος στην καρέκλα».
Ανέφερε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας επιβεβαίωσε την ΟΣΑΚ ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τη συναίνεση της ομοσπονδίας.
Τα προσόντα του Συνηγόρου του Ασθενή
Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, ο Συνήγορος θα είναι σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ο λειτουργός δικαιωμάτων των ασθενών και θα υπάρχουν επίσης οι επαρχιακές επιτροπές εξέτασης παραπόνων που θα είναι σε κάθε επαρχία.
Η ΟΣΑΚ ζητά ο διορισμός του Συνηγόρου να είναι πολιτικός διορισμός σε συνεργασία με την ΟΣΑΚ. Δηλαδή, να διοριστεί κάποιος ο οποίος έχει την ευαισθησία, την αποδεδειγμένη δράση και προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, ο οποίος πραγματικά θα είναι ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ασθενών με εμπειρία και απόδειξη δράσης.
«Για εμάς ο καλύτερος, ένα από τα κυριότερα προσόντα που πρέπει να έχει αυτός που θα διοριστεί Συνήγορος είναι η προηγούμενη δράση του στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών».
Όσον αφορά την αλλαγή με την προσθήκη φωτογραφικών προσόντων στο νομοσχέδιο, για παράδειγμα την προϋπόθεση να κατέχει κάποιο μεταπτυχιακό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δράση του υποψήφιου, ο κ. Κουλούμας δηλώνει ότι «είναι σαν να αποκλείεις αρκετούς οι οποίοι για χρόνια αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ασθενών και έχουν αποδείξει ότι είναι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ασθενών».
Ο κ. Κουλούμας εξηγεί ότι τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν το νομοσχέδιο είναι η ανεξαρτησία του θεσμού και η εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών παντού, σε όλους τους χώρους που παρέχονται υπηρεσίες υγείας.
«Είναι ο μηχανισμός, που είναι ο Συνήγορος του ασθενή, ένας ανεξάρτητος θεσμός, ο οποίος έχει αποστολή και ευθύνη να εφαρμόζονται τα δικαιώματα των ασθενών σε όλη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου, σε όλους τους παρόχους, εντός και εκτός ΓεΣΥ, και όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει να τυγχάνει εφαρμογής», προσθέτει.
Αναφέρει ακόμη ότι θα υπάρχει μία Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα έχει ρόλο να εποπτεύει και να διασφαλίζει τα δικαιώματα των ασθενών όπως αυτά καθορίζονται στον νόμο.
Ερωτηθείς από ποιους θα αποτελείται η Συμβουλευτική Επιτροπή, ο κ. Κουλούμας σχολίασε ότι θα αποτελείται από εκπροσώπους των ασθενών, από νομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, από το Υπουργείο Υγείας.
Της Ουρανίας Στυλιανού