Όχι στην έκδοση δύο ειδών ταυτοτήτων
06 Ιουνίου 2022, 16:00
Δεν είναι εφικτή η έκδοση δύο ειδών ταυτοτήτων ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα που αφορά τα παιδιά αγνώστου πατρός και την πολιτική ταυτότητα.
Το ζήτημα της αναγραφής των ονομάτων πατρός και μητρός στις πολιτικές ταυτότητες σε σχέση με τον στιγματισμό παιδιών αγνώστου πατρός ή παιδιών από μονήρεις γυναίκες, τέθηκε σήμερα στη συνεδρία ως συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης περί του θέματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να εκδίδουμε δύο ειδών ταυτότητες, γιατί έχουμε μία διεθνή υποχρέωση ότι η ταυτότητα είναι ένα ταξιδιωτικό έγγραφο και ενδεχομένως δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ειδών ταξιδιωτικά έγγραφα». Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν μπορεί να γίνει άμεση αλλαγή στις ταυτότητες, γιατί θα πρέπει να αλλάξει το μηχανογραφικό σύστημα, οι συμβάσεις και χρειάζεται μεγάλη διαδικασία.
Επίσης, το σύστημα δεν μπορεί να ξεχωρίσει την εκτύπωση των ταυτοτήτων από τα στοιχεία που περιλαμβάνει το μητρώο.
Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών σέβεται απόλυτα την σημαντικότητα της επιλογής ενός ατόμου εάν θέλει να αναγράφεται το όνομα πατρός ή μητρός στην ταυτότητα και θεωρεί ότι με το υφιστάμενο σύστημα παρέχεται η δυνατότητα να παραμείνει κενό το συγκεκριμένο κομμάτι και να μην περιλαμβάνεται το όνομα πατρός ή μητρός.
Ανέφερε επίσης ότι «δημοκρατικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η προτίμηση του κόσμου εάν θέλει να αναγράφονται αυτά τα στοιχεία. Κάποιες φορές χρειάζεται αυτό το στοιχείο για να υπάρχει διάκριση μεταξύ πανομοιότυπων ονοματεπωνύμων».
Κατά τη συνεδρία αναφέρθηκε ότι σε 26 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγράφεται το όνομα πατρός ή/και μητρός στις ταυτότητες. Στο σημείο αυτό ο κ. Νουρής υπέδειξε ότι υπάρχουν κάποιες χώρες στην Ευρώπη που αναγράφονται τα συγκεκριμένα στοιχεία με τα ονόματα των γονέων όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Κύπρος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που να ρυθμίζει το θέμα της αναγκαιότητας της διατήρησης του πατρωνύμου στην ταυτότητα καθώς επίσης δεν υπάρχει κανένα έγγραφο στην Κυπριακή δημοκρατία που να αναγράφεται ότι ένα φυσικό πρόσωπο είναι «αγνώστου πατρός».
«Στο ενδεχόμενο που δεν υπάρχει όνομα πατρός, τότε μπορεί να υπάρξει μη τοποθέτηση του συγκεκριμένου ονόματος. Αυτό διαλαμβάνει η Ευρωπαϊκή οδηγία», δήλωσε ο κ. Νουρής.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν στοιχεία που καθορίζουν τι πρέπει να αναγράφεται στο μητρώο της Κυπριακής Δημοκρατίας και «αυτό που λέει η οδηγία είναι ότι δεν είναι υποχρεωτικό να περιλαμβάνονται σωρευτικά όλα τα στοιχεία της ταυτότητας». «Μπορεί κάποιος να επιλέξει να κάποια διαφοροποίηση, νοουμένου ότι θα υπάρξει και διαφοροποίηση στο μηχανογραφικό σύστημα», συμπλήρωσε. Παρόλα αυτά, το σύστημα των ταυτοτήτων στο οποίο είναι συμβεβλημένη η Δημοκρατία, δεν μπορεί να διαχωρίσει τα στοιχεία που αναγράφονται μέσα στο μητρώο και τις πληροφορίες που μεταφέρονται στα έγγραφα, δηλαδή στην ταυτότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, «η νομοθεσία διαλαμβάνει ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό σύστημα και τα οποία καταγράφονται στις ταυτότητες, αποφασίζονται από τον διευθυντή του Τμήματος Μετανάστευσης», προσθέτοντας ότι το θέμα των διαβατηρίων είναι κάτι ξεχωριστό εφόσον όσο αφορά τα βιομετρικά διαβατήρια δεν αναγράφονται το όνομα πατρός και μητρός».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε με τη σειρά της ότι η πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στέλλα Κυριακίδου, το 2018 είχε θέσει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή», για να σημειώσει πως «ακολούθως η νυν Επίτροπος μας κοινοποίησε αλληλογραφία με το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από την οποία φαινόταν ότι, εκκρεμούσε απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, ως προς τις προθέσεις του για μελέτη του θέματος και αλλαγή στο σχεδιασμό του τύπου των ταυτοτήτων, ενόψει της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων το 2020».
Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου «η Επίτροπος ενημέρωσε ότι δεν είχε λάβει απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο προχώρησε στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων με τα ίδια στοιχεία, χωρίς ουσιαστικά να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες, που να δείχνουν ότι λήφθηκαν υπόψη οι ανησυχίες της και χωρίς να καταθέσει τις μελέτες οικονομικές και άλλες για τις οποίες το Υπουργείο Εσωτερικών είχε δεσμευτεί ενώπιον επιτροπής του κοινοβουλίου».
Σήμερα, πρόσθεσε, «στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών διαφάνηκε ότι οι απόψεις των εκπροσώπων των αρμοδίων υπηρεσιών, και ειδικά της αστυνομίας, όπως μεταφέρθηκαν από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών κατά την περασμένη συνεδρία, δεν ήταν ακριβείς». Η αστυνομία, είπε, «δεν ενίσταται στην απάλειψη των ονομάτων του πατέρα και της μητέρας από τα δελτία ταυτότητας, αρκεί να υπάρχουν αυτά στο μηχανογραφημένο σύστημα, ώστε να μπορεί διακριβωθεί η ταυτότητα ενός προσώπου όταν αυτό κριθεί απαραίτητο».
Στο μεταξύ, ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως η δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών ήταν να καταθέσει την οικονομική και τεχνική μελέτη, για τον επανασχεδιασμό των ταυτοτήτων το 2020, αυτό δεν έγινε, οπότε τώρα αναμένουν να κατατεθεί μελέτη, ενόψει του επανασχεδιασμού για το 2025.
Σε ότι αφορά κάποιες άλλες πτυχές του θέματος, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως «δεν μπορούμε να έχουμε επαρκή εικόνα, αφού οι αρμόδιοι Επίτροποι δεν ήταν σε θέση να τοποθετηθούν ουσιαστικά, αφού το αρμόδιο Υπουργείο δεν απαντούσε στις επιστολές τους όπως καταγγέλθηκε από τις ίδιες τις Επιτρόπους».
Ασφάλεια στις συναλλαγές
Επιπρόσθετα, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «τα στοιχεία του μητρώου και κατ’ επέκταση το τι αναγράφεται στην ταυτότητα και το θέμα του πατρωνύμου, διασφαλίζουν την ασφάλεια σε πολλές συναλλαγές που γίνονται από τους πολίτες του κράτους. Ακόμη, δίνεται πρόσθετη δυνατότητα ταυτοποίησης στοιχείων». Υπογράμμισε ακόμη ότι «άπτεται το πατρώνυμο της δυνατότητας διακρίβωσης της προσφυγικής ιδιότητας και στοιχείων των πολιτών».
Σημείωσε ότι «για την εγγραφή των Τουρκοκυπρίων και για τη διενέργεια πράξεων και συναλλαγών που κάνουν, πρέπει να γίνεται μία συνεχής διακρίβωση, άρα η αναγραφή πατρώνυμου είναι ένα σημαντικό στοιχείο που βοηθά το κράτος σε αυτές τις δράσεις».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι ζούμε σε μία ψηφιακή εποχή και η έννοια της πλαστικής κάρτας-ταυτότητας πολύ σύντομα δεν θα υπάρχει. Για το ζήτημα των στοιχείων των γονέων, πρόσθεσε ότι η επιμονή να αναγράφεται η πληροφόρηση γονέα σε κάποιες περιπτώσεις είναι απάνθρωπη και πρέπει να παραχωρείται το δικαίωμα στους γονείς να κρίνουν εάν θα συμπεριληφθούν τα ονόματα των γονέων.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, είπε πως «η ουσία του μη στιγματισμού ενός παιδιού αφορά ευρύτερα στην παιδεία της κοινωνίας μας και όχι στις όποιες τεχνικές διεργασίες που το κάθε κράτος εφαρμόζει».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι είναι δικαίωμα των γονέων εάν θέλουν να αναγράφεται στην ταυτότητα του παιδιού τους το όνομα τους. Πρόσθεσε ότι η πλαστική ταυτότητα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον πολίτη που επιβεβαιώνει την υπηκοότητα του ως πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον πολίτη ως καταναλωτής, είναι η ανθρώπινη υπόσταση που επιβεβαιώνεται σε επίσημα κρατικά έγγραφα του κράτους.
Η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε ότι η ταυτότητα αποτελεί ένα έγγραφο το οποίο είναι χρήσιμο για το κράτος. «Ένα εργαλείο με το οποίο το κράτος μπορεί να τακτοποιεί τους πολίτες, ωστόσο η ταυτότητα του ατόμου είναι ένα πολύπλοκο πράγμα για να αναγραφεί πάνω σε ένα δελτίο ταυτότητας». Συμπλήρωσε ότι με τη σύγχρονη τεχνολογία, όμως, όπως η Αστυνομία μπορεί να βρει το ιστορικό παραβίασης ενός πολίτη μέσω του συστήματος, έτσι και όλα τα στοιχεία που αφορούν την ταυτότητα ενός ανθρώπου θα μπορούσαν να καταχωρηθούν σε ένα σύστημα χωρίς να καταγράφεται το όνομα πατρός ή μητρός στην ταυτότητα.
«Κάποια παιδιά γίνονται θύματα στιγματισμού ακριβώς για αυτό τον λόγο. Ως Επιτροπή είμαστε εδώ για να προστατεύουμε τα δικαιώματα όλων όχι της πλειοψηφίας, και ειδικά των πιο ευάλωτων», τόνισε.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε πως το κόμμα του λέει πως «όχι μόνο πρέπει να αναγράφεται το όνομα του πατέρα και της μητέρας, αφού χωρίς την αναγραφή τους στοχοποιείται και θυματοποιείται ο ιερός θεσμός της οικογένειας, αλλά πρέπει να αναγράφονται και πρόσθετα στοιχεία όπως το θρήσκευμα του κάθε ανθρώπου, αλλιώς κτυπούμε και στοχοποιουμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας».
Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι το θέμα επηρεάζει μία διπλά ευάλωτη ομάδα παιδιών αγνώστου πατρός. Επίσης, μετά από έρευνα στη βάση δεδομένων διαπιστώθηκε ότι τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ δεν αναγράφουν στοιχεία γονέων στο δελτίο τύπου ταυτότητας.
Ακόμη, σε επιστολή της η επίτροπος αναφέρει ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα νομικών και πρακτικών ή λειτουργικών παραμέτρων, καθώς η συμβολή του αρμόδιου Υπουργείου και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης αποτελούν ύψιστης σημασίας.
Όπως αναφέρει, θα πρέπει να μελετηθεί το εθνικό και ενωσιακό νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένα ο περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμος του 2002, ο οποίος προβλέπει την έκδοση των δελτίων ταυτότητας.
«Δεν είναι απόλυτα σαφές ποιος αποφασίζει σχετικά με τον τύπο και στο τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα δελτίο ταυτότητας», τονίζει, προσθέτοντας ότι «αυτό που προκύπτει με σαφήνεια από το σχετικό νόμο, είναι ποια στοιχεία και κατηγορίες δεδομένων περιλαμβάνει το μητρώο πολιτών ή μητρώο δελτίων ταυτότητας, όπως ερμηνεύεται στο άρθρο του νόμου.
Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει πρωτίστως να διευκρινιστούν από το αρμόδιο Υπουργείο και /ή Τμήμα μεταξύ άλλων τα πιο πάνω, ώστε να καθίσταται σαφές το νομικό έρεισμα σχετικά με το είδος / κατηγορίες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που απαιτείται να περιλαμβάνονται στα δελτία ταυτότητας σε σχέση με τους σκοπούς που εξυπηρετεί η αναγραφή τους στο δελτίο ταυτότητας και η εν γένει επεξεργασία τους.
Εκπρόσωποι της Αστυνομίας, ανέφεραν κατά τη συνεδρία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να μην αναγράφεται στην ταυτότητα το πατρώνυμο, αλλά το πρόβλημα είναι να μην αναγράφεται στο μηχανογραφημένο σύστημα. «Εάν γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρχει πρόβλημα ταυτοποίησης» δήλωσαν.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Γονείς και παιδιά, παιδιά