Οριστικοποιούνται τα κριτήρια για προσβασιμότητα ΑμεΑ σε υπηρεσίες ΓεΣΥ
10 Ιουλίου 2024, 06:00
Αποφασισμένος να θέσει κριτήρια για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στις υπηρεσίες και παρόχους υγείας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και προς το σκοπό αυτό βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους οργανωμένους ασθενείς.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το YgeiaWatch, στο πλαίσιο συνάντησης του γενικού διευθυντή του ΟΑΥ, Αντρέα Παπακωνσταντίνου, με εκπροσώπους των οργανωμένων ασθενών, δόθηκε ο κατάλογος κριτηρίων που είχε ετοιμάσει το υπουργείο Υγείας και τους ζητήθηκε όπως τα μελετήσουν και υποβάλουν τις εισηγήσεις τους.
«Αφού λάβουμε θέσεις τους, θα τις αξιολογήσουμε στη βάση μιας ρεαλιστικής προσέγγισης. Βάσει αυτών των εισηγήσεων, ο οργανισμός, θα προχωρήσει στη διαχείριση του θέματος με πιο αποτελεσματικό τρόπο», ανέφερε στο YgeiaWatch ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τα κριτήρια που θα εξετάσει ο ΟΑΥ
Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, κατέθεσε τον τελικό της κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται κριτήρια και προϋποθέσεις για κάθε κατηγορία παρόχων, ανάλογα με την ειδικότητα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Τα κριτήρια που θα εξετάσει ο ΟΑΥείναι:
· Χώρος στάθμευσης για άτομα με αναπηρία πλησίον της εισόδου των κτηρίων
·Είσοδος, προσβάσιμη με την τοποθέτηση ράμπας, η κλίση της οποίας θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που προνοούνται σύμφωνα με τους «Περί οδών και Οικοδομών Κανονισμούς».
·Διασφάλιση της ομαλής μετάβασης από την είσοδο του κτηρίου στα ιατρεία/ εξεταστήρια (σήμανση της διαδρομής με νησίδα ευδιάκριτη). Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται αναβατόριο ή ασανσέρ για τη μετακίνηση, να συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές για άτομα με αναπηρία
·Κατάλληλα προσβάσιμοι χώροι υποδοχής και αναμονής
·Κατάλληλα προσβάσιμοι χώροι υγιεινής και ειδικό τροχοκάθισμα για τους χώρους υγιεινής
·Διασφάλιση ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς για εκκένωση και για τα άτομα με αναπηρία
·Ύπαρξη ικανού χώρου για περιστροφή του αναπηρικού αμαξιδίου
·Ανυψωτήρας και πλάκα μεταφοράς για τη μεταφορά του ατόμου με αναπηρία από το τροχοκάθισμα στο κρεβάτι (κρεβάτι νοσηλείας, κρεβάτι εξέτασης, κρεβάτι διαγνωστικών και ακτινολογικών εξετάσεων, κ.α.)
· Αναρτήρας έλξης με χειρολαβή στο κρεβάτι
·Εξεταστικά τραπέζια και καρέκλες πρέπει να έχουν ρυθμιζόμενο στήριγμα κεφαλής και πλάτης και ύψους όχι ψηλότερο από 50 εκατοστά από το έδαφος. Θα πρέπει να διαθέτουν πλαϊνά στηρίγματα για αποτροπή πτώσης καθώς και ζώνες ασφαλείας
·Ειδικά στρώματα αέρος για την πρόληψη των κατακλίσεων και για τις περιπτώσεις που ένα άτομο χρειάζεται να παραμείνει πολλές ώρες για νοσηλεία
·Σε περιπτώσεις νοσηλείας και όπου απαιτείται, να διαθέτουν φορητό ανελκυστήρα εδάφους (ρυθμιζόμενο από το ταβάνι ή από το έδαφος σε ανεξάρτητο πλαίσιο)
·Εξεταστική καρέκλα κατάλληλη για γυναικολογική εξέταση σε γυναίκες με αναπηρία, με ρυθμιζόμενα στηρίγματα για τα πόδια
·Ζυγαριές με πλατφόρμα για αμαξίδιο με προδιαγραφές για να διασφαλίζεται ικανοποιητικό μέγεθος, αντιολισθητικό με αυξημένη δυνατότητα βάρους πέραν των 250 κιλών
·Εξεταστικό κάθισμα για οφθαλμολογική εξέταση που να διαθέτει ρυθμιζόμενο κάθισμα με λιγότερο από 45 εκατοστά από το έδαφος, ικανοποιητικό χώρο για διακίνηση αμαξιδίου και μεταφορά από το αμαξίδιο στο εξεταστικό κάθισμα
·Εξεταστικό κάθισμα οδοντιατρείου θα πρέπει να διαθέτει ρυθμιζόμενο κάθισμα με λιγότερο από 45 εκατοστά από το έδαφος, ανακλινόμενο κάθισμα που να δίνει τη δυνατότητα ανάκλησης 90 μοιρών για τα πόδια, συμπληρωματικό εξοπλισμό όπως ζώνες ασφαλείας, εξοπλισμό ρυθμιζόμενου ύψους για να είναι δυνατή η εξέταση και σε άτομα σε αμαξίδιο.
·Καρέκλες για χορήγηση θεραπειών (πχ χημειοθεραπείες, χορήγηση ορού κλπ), θα πρέπει να διαθέτουν ρυθμιζόμενο κάθισμα με λιγότερο από 45 εκατοστά από το έδαφος, ανακλινόμενη πλάτη, αποσπόμενα πλαινά, αναπαυτική στήριξη για τα πόδια
Για ακτινοδιαγνωστικά κέντρα:
•Θα πρέπει να διαθέτουν εξοπλισμό για εύκολη μεταφορά του εξεταζόμενου, με ρυθμίσεις για άνετη αλλαγή θέσης από ανάσκελα, πλάι και μπρούμυτα
•Μεγάλα κατάλληλα ανοίγματα για εξοπλισμούς που διενεργούν CT και MRI scans
•Οπτικά σήματα/ ηχητικά σήματα • ζώνες πρόσδεσης • πλαϊνά στηρίγματα για αποτροπή πτώσης
•Για μαστογράφους να διατίθεται ειδική καρέκλα με ρυθμιζόμενο κάθισμα που χαμηλώνει μέχρι και 50-55 εκατοστά, ρυθμιζόμενο βάθος καθίσματος και αποσπόμενα ή ανακλινόμενα πλαινά χέρια. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει αρκετός χώρος από τον εξοπλισμό (μπροστινή πλευρά - χώρος για τα πόδια) για να είναι δυνατή η τοποθέτηση του καθίσματος σε κατάλληλη θέση για τη διενέργεια της εξέτασης. Η θέση του εξοπλισμού πρέπει να δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης, τη δυνατότητα εμπρόσθιας, πλαϊνής και διαγώνιας προσέγγισης.
Δεσμευτική σύσταση Επιτρόπου Διοικήσεως
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, είχε υποβάλει δεσμευτική σύσταση προς το υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ.
Σύμφωνα με τη σύσταση, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, το υπουργείο Υγείας, έπρεπε να ετοιμάσει τον κατάλογο με τα κριτήρια/απαιτήσεις και τις προδιαγραφές προσβασιμότητας που θα πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις/υποστατικά και ο εξοπλισμός των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και να προωθήσει στον ΟΑΥ, ο οποίος θα ενημέρωνε όλους τους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας υγείας ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, θα ξεκινούσε η μεταβατική περίοδος δώδεκα (το μέγιστο) μηνών, εντός της οποίας θα πρέπει να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες για να καταστεί δυνατή η ανανέωση των συμβολαίων τους.
Δεν υιοθέτησαν σύσταση Επιτρόπου Διοικήσεως
Πρόσφατα, το γραφείο της Επιτρόπου ανήγγειλε ότι θα ζητούσε αιτιολόγηση για τον λόγο για τον οποίο ακόμη δεν υλοποιήθηκε η σύσταση και ακολούθως θα προχωρούσε (βάσει νομοθεσίας) σε δημοσίευση της μη συμμόρφωσης στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης ή και σε πρόστιμα.
Σημειώνεται ότι, αφού ο ΟΑΥ καταλήξει στα τελικά κριτήρια για κάθε πάροχο του συστήματος, θα δοθεί μεταβατική περίοδος στους παροχείς, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: ΑμεΑ, ΟΑΥ, προσβασιμότητα αμεα, Υπουργείο Υγείας