Όριο ηλικίας προσωπικών γιατρών θέλει η βουλή- Στην τσιμπίδα και ο αριθμός δικαιούχων
07 Φεβρουαρίου 2024, 06:02
Ζητήματα που αφορούν τη συμμετοχή των προσωπικών ιατρών (ΠΙ) στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ), θα συζητηθούν την Πέμπτη στη συνεδρία της επιτροπής υγείας της Βουλής, έπειτα από εισήγηση των βουλευτών του ΔΗΣΥ, Ευθύμιου Δίπλαρου, Σάβιας Ορφανίδου και Χαράλαμπου Πάζαρου.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, θα πρέπει να επανεξεταστεί το όριο ηλικίας των προσωπικών ιατρών καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων ασθενών ανά προσωπικό γιατρό του ΓΕΣΥ.
Επιπρόσθετα, τα θέματα που θα απασχολήσουν την επιτροπή, είναι οι ειδικότητες των προσωπικών ιατρών αλλά και οι μέθοδοι αμοιβής τους από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).
Μιλώντας στο YgeiaWatch, o βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, έθιξε το όριο ηλικίας των προσωπικών ιατρών που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, αναφέροντας ότι θα πρέπει να τεθεί ένα όριο, αφού όπως είπε «ο γιατρός πρέπει να έχει διαύγεια όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές».
Στη νομοθεσία του ΓεΣΥ, δεν υπάρχει πρόνοια για το ηλικιακό όριο των ιατρών και εφόσον ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συνεχίζει να ανανεώνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ο ΟΑΥ δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει γιατρούς από το σύστημα λόγω ηλικίας.
Πολλοί οι 2,5 χιλ. δικαιούχοι ανά γιατρό
Παράλληλα, ο κ. Πάζαρος σημείωσε ότι ο αριθμός των δικαιούχων που μπορούν να εγγραφούν ανά προσωπικό ιατρό, είναι λανθασμένος.
«Θεωρούμε ότι δυόμιση χιλιάδες είναι τεράστιος αριθμός και δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος γιατρός που μπορεί να διαχειριστεί τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών», τόνισε.
Πρόταση του ΔΗΣΥ είναι να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών σε κάθε προσωπικό γιατρό, κατά το ήμισυ. Δηλαδή ο κάθε προσωπικός ιατρός να μπορεί εγγράψει στη λίστα του, μέχρι 1.300 ασθενείς.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο μέγιστος αριθμός δικαιούχων σε κάθε ΠΙ, είναι 2500 δικαιούχοι.
Σημειώνεται ότι πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι γιατροί ζητούσαν να μην υπάρχει όριο στον αριθμό των δικαιούχων .
Στον ΟΑΥ πάντως, γίνονται σκέψεις για μείωση του μέγιστου αριθμού των δικαιούχων ανά ΠΙ.
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων για τους ΠΙ άνω των 70 ετών.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να μειωθεί δραματικά αφού ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα καθώς δεν θα υπάρχουν αρκετοί γιατροί να στελεχώσουν τον θεσμό του ΠΙ. Γι’ αυτές τις αλλαγές, θα χρειαστεί αλλαγή στη νομοθεσία του ΓεΣΥ.
Να έχουν εξειδίκευση οι ΠΙ
Περαιτέρω, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, έθιξε το θέμα της ειδικότητας των ΠΙ αναφέροντας ότι «δεν μπορεί οποιοσδήποτε γιατρός να κάνει τον προσωπικό γιατρό. Ο προσωπικός γιατρός πρέπει να τελειώσει παθολογία και να έχει συγκεκριμένη ειδίκευση. Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας γιατρός του στρατού, να έχει το ρόλο του προσωπικού γιατρού».
Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, οι γιατροί που μπορούν να εγγραφούν ως ΠΙ για ενήλικες, είναι όσοι έχουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας.
Πλέον στο ΓεΣΥ, δεν μπορούν να ενταχθούν ιατροί με άλλη ειδικότητα ή χωρίς ειδικότητα αν και παλαιότερα βάσει πρόνοιας της νομοθεσίας, μπορούσαν να ενταχθούν άτομα που ασκούσαν την Ιατρική πριν από το 2004 ή άτομα χωρίς ειδικότητα έπειτα από την παρακολούθηση σεμιναρίων.
Πρόταση για 30% απολαβών ανά ιατρική πράξη
Παράλληλα, στην επιτροπή θα συζητηθεί το θέμα της επανεξέτασης του τρόπου αποζημίωσης των ΠΙ από τον Οργανισμό.
«Αυτή τη στιγμή, είτε επισκεφθεί ο δικαιούχος τον γιατρό, είτε όχι , αυτός πληρώνεται κανονικά», σημείωσε ο κ. Πάζαρος.
Αυτό που προτείνει ο ΔΗΣΥ είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι ΠΙ να αποζημιώνονται βάσει των υπηρεσιών που παρέχουν ή το 70% των απολαβών τους να καταβάλλεται ως κατά κεφαλήν εισόδημα και το υπόλοιπο 30% κατά ιατρική πράξη.
«Το πρόβλημα με τα εισοδήματα που λαμβάνουν οι προσωπικοί γιατροί, είναι ότι δημιουργούνται ανισότητες εντός του ΓεΣΥ γιατί υπάρχουν αρκετοί γιατροί που φεύγουν από τα δημόσια νοσηλευτήρια για να ιδιωτεύσουν ή για να ενταχθούν στο Σύστημα ως ΠΙ», πρόσθεσε.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι αλυσιδωτά, υποδεικνύει ο βουλευτής, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να μην είναι ακόμη εμφανή.
«Όταν γίνονται προσωπικοί γιατροί, γίνονται ανενεργοί γιατροί και από αυτό χάνει και η επιστημονική κοινότητα αξιόλογους γιατρούς που απλά μοιράζουν παραπεμπτικά. Επίσης, δημιουργούνται και προβλήματα εντός της ιατρικής κοινότητας. Για παράδειγμα, βγήκαμε επανειλημμένα σε διαγωνισμό για παθολόγο για το ΤΑΕΠ Πάφου και δεν ενδιαφέρθηκε κανένας», τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, οι ΠΙ πληρώνονται κατά 80% κατά κεφαλήν και κατά 20% βάσει ποιοτικών κριτήριων και συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.
Στόχος του ΟΑΥ, όπως αναφέρθηκε παλαιότερα, είναι η κατά κεφαλήν αμοιβή να μειωθεί στο 70% και να αυξηθεί η αμοιβή βάσει ποιοτικών κριτηρίων στο 30%, ενώ παράλληλα θα προστεθούν δραστηριότητες που θα αποζημιώνονται συγκεκριμένα, ώστε να δίνονται κίνητρα, όπως για παράδειγμα η προώθηση προληπτικών προγραμμάτων κ.α.
Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, ο τρόπος αποζημίωσης (κατά κεφαλήν) είναι βέλτιστη πρακτική και σε άλλα συστήματα υγείας. Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν, αποτρέπει τους ΠΙ από το να κατακρατούν τους ασθενείς και να μην τους παραπέμπουν όταν και εφόσον έχουν ανάγκη.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη