ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οργισμένος με κριτήρια ΟΑΥ ο Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων

09 Αυγούστου 2024, 12:48

images

Την αντίδραση του Συνδέσμου Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΥΔΙΚΕ), προκάλεσε το τελικό σχέδιο κριτηρίων που θα εφαρμόσει ο ΟΑΥ για όλα τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, ο οποίος αφήνει αιχμές ότι δεν τους δόθηκε επίσημα.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου, Λευτέρης Μούζουρος, το τελικό σχέδιο κινήτρων που διέρρευσε στον Τύπο, δεν τους έχει δοθεί επίσημα.

Όπως έγραψε σήμερα ο Φιλελεύθερος, οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί ένα ακτινοδιαγνωστικό κέντρο στο ΓεΣΥ, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό είναι:

-Η παρουσία γιατρού (ανεξαρτήτως ειδικότητας) καθ’ όλη τη διάρκεια διενέργειας απεικονιστικών πράξεων από ακτινοδιαγνωστικά κέντρα. Στις περιπτώσεις που η εξέταση που διενεργείται είναι μαγνητική ή αξονική τομογραφία ο γιατρός πρέπει να είναι ακτινολόγος.

-Ο κάθε μαγνητικός τομογράφος δεν θα εξυπηρετεί πέραν των 3 ασθενών ανά ώρα.

-Ο κάθε αξονικός τομογράφος δεν θα εξυπηρετεί πέραν των 5 ασθενών ανά ώρα.

-Συντήρηση των συστημάτων αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας και ποιοτικός έλεγχος που έπεται αυτής, αλλά, και αρχειοθέτηση όλων των εικόνων. Δηλαδή, ακτινοδιαγνωστικά κέντρα τα οποία πραγματοποιούν απεικονιστικές εξετάσεις επιβάλλεται όπως διασφαλίζουν την ψηφιακή αρχειοθέτηση όλων των εικόνων με τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό και παράλληλα, θα απαιτείται, βεβαίως, ότι πραγματοποιήθηκε συντήρηση των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων σε συχνότητα που καθορίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία ενώ σε περίπτωση μη καθορισμού, η συντήρηση πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον ετησίως.

Κριτήρια εξυπηρέτησης συμφερόντων

«Δεν πρόκειται για ποιοτικά κριτήρια, αλλά κριτήρια εξυπηρέτησης συμφερόντων. Πρόκειται για κριτήρια που στοχεύουν να εξυπηρετήσουν μια μικρή ομάδα διαγνωστικών κέντρων», τόνισε στο YgeiaWatch ο κ. Μούζουρος, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος κύκλος που βάζει πιέσεις για τα κριτήρια, έχει ως στόχο να κλείσει το 40%-50% των διαγνωστικών κέντρων διότι έχει σκοπό να αυξηθεί η μονάδα.

Παράλληλα, αναφέρει ότι τα ποιοτικά κριτήρια δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα.

«Σε καμία χώρα της Ευρώπης, δεν υπάρχει αυτή η πρόνοια για παρουσία γιατρού, ειδικά για τα MRI», υπογραμμίζει ο κ. Μούζουρος αναφέροντας ότι δεν έχουν όλοι οι γιατροί τις απαραίτητες γνώσεις για να χειρίζονται τα μηχανήματα.

Την ίδια ώρα, σημειώνει ότι με τον αριθμό των ασθενών που ορίζεται για την εξυπηρέτηση από τους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους, «δεν λύνεται το πρόβλημα και δεν υπάρχει περιορισμός των καταχρήσεων».

Ο σύνδεσμος εκφράζει παράλληλα, διαφωνία με την απαίτηση να δημιουργηθούν κυπριακά πρωτόκολλα, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρηθούν τα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πρωτόκολλα.

Την ίδια ώρα, ο σύνδεσμος προειδοποιεί με δυναμική αντίδραση.

«Τα κριτήρια δεν μας βρίσκουν σύμφωνους και θα αντιδράσουμε δυναμικά εάν δεν υπάρξει νέα διαβούλευση μαζί μας», τονίζει ο κ. Μούζουρος.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα