ΟΚΥπΥ: Δύσκολες οι επόμενες ημέρες για σύστημα υγείας
21 Ιουλίου 2021, 12:57
Πάρα πολύ δύσκολες για το σύστημα υγείας προδιαγράφονται οι επόμενες ημέρες, με τις εισαγωγές στα νοσηλευτήρια να αυξάνονται ραγδαία, ενώ τίθεται σε ισχύ ειδικό σχέδιο για τη λειτουργία νέων θαλάμων COVID 19 για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου.
«Η κατάσταση είναι ανησυχητική. Βλέπουμε ότι ημέρα με την ημέρα αυξάνεται ο αριθμός, οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια, δεν υπάρχει ακόμη εξισορρόπηση μεταξύ του αριθμού των εισαγωγών και των εξιτηρίων άρα οι επόμενες ημέρες θα είναι πάρα πολύ δύσκολες. Και σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει αυξημένη πληρότητα στα νοσοκομεία από ασθενείς άλλων παθήσεων έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής ασθενών στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο κ. Χαριλάου.
Παρατηρείται, σημείωσε, μια ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, χθες είχαμε φθάσει τους 231 ασθενείς εκ των οποίων οι 23 είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ τις επόμενες ημέρες σύμφωνα και με το ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα, αναμένεται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.
«Για αντιμετώπιση της κατάστασης και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουμε, από χθες το βράδυ αναπτύχθηκε ακόμη ένας θάλαμος στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες ανάγκες και σε περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη θα ανοίξουν κι άλλοι θάλαμοι στα υπόλοιπα άλλα νοσοκομεία ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και να προσφέρουμε την πρέπουσα ιατρική φροντίδα εκεί και όπου χρειάζεται», ανέφερε.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, συνέχισε, λειτούργησε ακόμη ένα ιατρείο για τη βραχεία νοσηλεία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και η προσπάθεια μας σε συνεννόηση και με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας είναι τα περιστατικά, τα οποία βρίσκονται στο σπίτι, να τυγχάνουν διαχείρισης, όπως προνοείται και από το σχετικό πρωτόκολλο, από τους προσωπικούς γιατρούς και κοντά μας να προσέρχονται μόνο όσα περιστατικά χρήζουν κλινικής αξιολόγησης.
Ελπίζουμε, είπε ο κ. Χαριλάου, ότι τις επόμενες ημέρες ο ιδιωτικός τομέας θα είναι σε θέση να δεχθεί περισσότερα περιστατικά ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να εξοικονομηθούν κλίνες και προσωπικό.
Να πούμε, συνέχισε, ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι τις 8 Ιουλίου 2021 έχουν νοσηλευτεί στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ σύνολο 4,022 ασθενείς εκ των οποίων οι 402 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Παραπομπή ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Όπως είχε συμφωνηθεί σε σύσκεψη μεταξύ ΟΚΥπΥ και Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) άρχισε η παραπομπή ασθενών από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Στόχος η αποσυμφόρηση των νοσηλευτηρίων από τα υπόλοιπα περιστατικά, ώστε να διατεθούν περισσότερες κλίνες και προσωπικό για την περίθαλψη των ασθενών με COVID-19.
Είναι μια προσπάθεια, είπε ο κ. Χαριλάου, που τώρα έχει ξεκινήσει, έχει παραπεμφθεί ένας μικρός αριθμός ειδικά από τη Λεμεσό στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να καταστεί δυνατή η λειτουργία του νέου παθολογικού θαλάμου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όμως αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής.
«Πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στον ιδιωτικό τομέα, βάσει και του διατάγματος του Υπουργού Υγείας, τόσο σε θαλάμους όσο και κλίνες, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να υπάρχει ουσιαστική αποσυμφόρηση», διευκρίνισε.
Σε ερώτηση, σημείωσε πως υπάρχει ανταπόκριση από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αλλά «εκείνο το οποίο εμείς ζητούμε αυτή την στιγμή είναι να διατεθεί ένας αριθμός κλινών για παθολογικά περιστατικά και περιστατικά που χρήζουν θεραπείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ούτως ώστε να υπάρξει ουσιαστική αποσυμφόρηση».
Παροχή κινήτρων σε γιατρούς και νοσηλευτές
Η δεύτερη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Χαριλάου, είναι το ότι ένα μέρος του προσωπικού μας βρίσκεται σε καλοκαιρινές άδειες.
«Επειδή έχουν εργαστεί συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχουμε συζητήσει την ανάκληση αδειών ή την αναστολή αδειών. Έχουμε συζητήσει ένα ειδικό σχέδιο για αποζημίωση για να καλύψουμε τα οποιαδήποτε κενά δημιουργούνται. Το ειδικό αυτό σχέδιο θα συζητηθεί αύριο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε εφαρμογή», πρόσθεσε.
Δύσκολη η κατάσταση στα ΤΑΕΠ
Ο κ. Χαριλάου είπε πως το πρόβλημα που δημιουργείται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) είναι το ίδιο που υπάρχει και στα ιατρεία βραχείας νοσηλείας.
«Παρατηρείται το φαινόμενο, προσωπικοί γιατροί να απουσιάζουν με άδειες, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις των ασθενών τους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να προσφεύγουν είτε στα ιατρεία βραχείας νοσηλείας αν είναι ύποπτα ή θετικά περιστατικά για κλινική εξέταση. Αν είναι για άλλη πάθηση, προσφεύγουν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, όπου δημιουργείται τεράστια συμφόρηση και φαίνεται μια πολύ άσχημη εικόνα στον Οργανισμό παρόλο που δεν είναι εξ υπαιτιότητας του, που συμβαίνει αυτό το πράγμα. Εκείνο που λέμε εμείς είναι ότι ο κάθε φορέας και εμπλεκόμενος θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που του ανέθεσε η Πολιτεία ούτως ώστε το σύστημα υγείας να λειτουργήσει προς όφελος του ίδιου του ασθενή», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ παρότρυνε τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να συνδράμει ώστε οι προσωπικοί ιατροί να ανταποκρίνονται στις κλήσεις των πολιτών και να τους καθοδηγούν σωστά για να μην πηγαίνουν απευθείας στα ΤΑΕΠ.
Tags: Covid-19, Sars-Cov-2, κοροναϊός, κορονοϊός, Κορωνοϊός, νοσηλευόμενοι, Νοσοκομεία, πανδημία