ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Θερίζουν» οι καλοκαιρινές λοιμώξεις- Σαν να διανύουμε χειμερινή περίοδο

24 Ιουλίου 2024, 05:30

images

Σε έξαρση βρίσκονται αυτήν την περίοδο οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος αλλά και άλλες λοιμώξεις όπως είναι ο κορωνοϊός και οι γαστρεντερίτιδες, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι οι ιοί βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν μετά από χρόνια κλεισούρας του κόσμου που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, με τις θερμοκρασίες να καταγράφουν απανωτά ρεκόρ, θα ανέμενε κάποιος ότι οι λοιμώξεις θα ήταν περιορισμένες. Αντί αυτού, οι λοιμώξεις αυξάνονται επικίνδυνα.

«Είναι αλήθεια ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος βρίσκονται σε έξαρση αυτήν την εποχή. Είναι σαν να διανύουμε χειμερινή περίοδο», ανέφερε στο YgeiaWatch, ο παιδίατρος και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρνακας, Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής.

Ερωτηθείς για τους λόγους που συμβαίνει αυτό, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια λογική εξήγηση, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές θεωρίες με τη βασικότερη να υποστηρίζει ότι μετά την κλεισούρα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, τώρα διάφοροι ιοί βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν.

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου, επεσήμανε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Όσον αφορά τον κορωνοϊό, σημείωσε ότι επειδή υπάρχει αυξημένο ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα και ως εκ τούτου, υπάρχουν και αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται γύρω στα 50 άτομα, ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν νοσηλεύεται κανένας στην εντατική μονάδα.

Επεσήμανε ότι υπάρχουν περιστατικά με βαριά πνευμονία, όπως είχαμε και παλιότερα ενώ υπάρχουν και άτομα με τα ίδια συμπτώματα αλλά έχουν και συννοσηρότητες και χρειάζονται κάποιες ποσότητες οξυγόνου, ενώ υπάρχουν και άτομα με χρόνια νοσήματα και ήπια συμπτώματα αλλά δεν μπορούν να πάρουν το αντιικό χάπι από το στόμα λόγω του ότι παίρνουν άλλη φαρμακευτική αγωγή, μπαίνοντας στο νοσοκομείο για να πάρουν ενδοφλέβια θεραπεία.

«Υπάρχει έξαρση αυτή την περίοδο. Κάθε καλοκαιρινή περίοδο, έχουμε γαστρεντερίτιδες σε παιδιά και ενήλικες, μπορεί να προκύπτουν και από τροφικές δηλητηριάσεις», ανέφερε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι σε ετοιμότητα για οτιδήποτε επισυμβεί σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά με θερμική εξάντληση ή θερμική καταπόνηση, τονίζοντας ότι τα περιστατικά αφορούν όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά μέχρι και ενήλικες.

Όσον αφορά τις τρεις γυναίκες που νοσηλεύονται με θερμοπληξία, σημείωσε ότι η κατάσταση της υγείας τους εξακολουθεί να είναι σοβαρή.

Νέα κίτρινη προειδοποίηση - Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος

Σημειώνεται ότι νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε για σήμερα Τετάρτη το Τμήμα Μετεωρολογίας με τον υδράργυρο να αναμένεται να ανέλθει στους 41 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό και στους 33 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Η προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας ισχύει από τι 11:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα