ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Τέσσερις στρατηγικές επιδιώξεις για το μέλλον ΓεΣΥ

31 Μαΐου 2024, 06:00

images

Σε τέσσερις σημαντικές επιδιώξεις εστιάζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για την περίοδο 2024-2026.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΥ, Σταύρο Μιχαήλ έχει ολοκληρωθεί και θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, είναι να αποτελέσει μηχανισμό καθοδήγησης των αποφάσεων του Οργανισμού, διασφαλίζοντας σωστό προγραμματισμό δράσεων και αντιμετώπιση των προκλήσεων.

«Η πανδημία είχε προκαλέσει ένα ζήτημα αποσυντονισμού τα τελευταία χρόνια με την έννοια ότι οι στόχοι στην περίοδο της πανδημίας είχαν αλλάξει, τόσο για το Υπουργείο Υγείας, όσο και για το ΓεΣΥ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό κάποια θέματα δεν ήταν εφικτό να προχωρήσουν.

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός έπρεπε ήδη να υπάρχει από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ΓεΣΥ αλλά δυστυχώς μας πρόλαβε η πανδημία», τόνισε.

Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας υγείας, εμπλουτισμός υπηρεσιών

Όπως επεσήμανε κ. Μιχαήλ, η πρώτη επιδίωξη επικεντρώνεται στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας υγείας και συμπεριλαμβάνει την έγκαιρη παροχή υπηρεσιών στους δικαιούχους, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την προσβασιμότητα των δικαιούχων ΑμεΑ, τη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενή, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών, την ασφάλεια των ασθενών και τον έλεγχο των συμβατικών υποχρεώσεων των παρόχων.

Η δεύτερη επιδίωξη, σημείωσε, στοχεύει στον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, μέσω της εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων και μεθόδων θεραπειών και της διεύρυνσης του πακέτου υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Στόχος το βιώσιμο ΓεΣΥ και ο συνεχής εκσυγχρονισμός

Η οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, αποτελεί την τρίτη στρατηγική επιδίωξη του οργανισμού, και αυτή περιλαμβάνει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, την αποτελεσματική διαχείριση του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας, τον συνεχή έλεγχο και την εποπτεία, καθώς και τη διατήρηση και αποτελεσματική διαχείριση του αποθεματικού.

Η τελευταία στρατηγική επιδίωξη του ΟΑΥ, επικεντρώνεται στον συνεχή εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση. Συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνει τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του οργανισμού, την παρακολούθηση κινδύνων και κανονιστική συμμόρφωση, την ψηφιακή επιτάχυνση και αυτοματοποίηση, την αποτελεσματική επικοινωνία, την οργάνωση και στελέχωση και την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Οι σημαντικές προτεραιότητες, σημαντικό να αλλάξει η κουλτούρα

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του στρατηγικού σχεδιασμού του ΟΑΥ για τα έτη 2024-2026, ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του Οργανισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της διεύρυνσης και του εμπλουτισμού των υπηρεσιών και την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

Σημαντική προτεραιότητα για τον ΟΑΥ είναι και η καλλιέργεια κουλτούρας για την ορθολογιστική χρήση των υπηρεσιών μεταξύ δικαιούχων και παρόχων.

Αυτό όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού, θα επιτευχθεί μέσω των ενημερωτικών εκστρατειών οι οποίες θα στοχεύσουν στην υπεύθυνη χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ και την ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων.

«Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η κουλτούρα των δικαιούχων και να καλλιεργηθεί η σωστή κουλτούρα για το πως μπορούν να χρησιμοποιούν καλύτερα το σύστημα προς το δικό τους όφελος. Η σωστή χρήση του συστήματος σημαίνει ότι θωρακίζεται και για το μέλλον», τόνισε ο κ. Μιχαήλ.

Παράλληλα, στις προγραμματισμένες δράσεις περιλαμβάνονται, η επέκταση των ποιοτικών κριτηρίων και των δεικτών απόδοσης και η διασύνδεσή τους με την αποζημίωση των παρόχων, η ενίσχυση και διεύρυνση των επιτόπιων ελέγχων για παρόχους, η αγορά υπηρεσιών για αναβάθμιση δυνατοτήτων για προηγμένη ανάλυση δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης για σκοπούς λήψης αποφάσεων και καθορισμού πολιτικής.

Επιπλέον, στις δράσεις που ο οργανισμός ήδη τροχοδρομεί, περιλαμβάνεται η εφαρμογή λογισμικού υποστήριξης κλινικής απόφασης για παραπομπές σε ακτινολογικές εξετάσεις βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ακτινολογικής Εταιρείας, η αναδιοργάνωση και στελέχωση του Οργανισμού, η εφαρμογή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών για διενέργεια καισαρικών τομών και για διαχείριση σακχαρώδη διαβήτη Τύπου ΙΙ.

Περαιτέρω, ο οργανισμός θα εστιάσει στη διεύρυνση των υπηρεσιών αποκατάστασης για αναπνευστικές παθήσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, προγραμματίζεται η δημιουργία ειδικού ιστότοπου με τίτλο «Οδηγός του Ασθενή» σε συνεργασία με την ΟΣΑΚ, ο οποίος θα περιλαμβάνει εξειδικευμένη πληροφόρηση για όλες τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτές.

«Ύψιστη προτεραιότητα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είναι να παραμείνει το ΓεΣΥ ισχυρό, ενισχύοντας την οικονομική του βιωσιμότητα και προσφέροντας δια βίου ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας, διότι το ΓεΣΥ είναι κεκτημένο όλων και έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να το διαφυλάξουμε για εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε.

Οι αριθμοί του ΓεΣΥ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή διάσκεψη, κατά τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του ΓεΣΥ, υπάρχουν 969,722 εγγεγραμμένοι δικαιούχοι.

Συνολικά 807,331 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 637,536 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί τους Ειδικούς Ιατρούς, 319,259 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί Ακτινολογικά/Διαγνωστικά κέντρα, 318, 990 δικαιούχοι έχουν επισκεφθεί οδοντίατρους και 698, 650 δικαιούχοι έχουν πάρει φάρμακα.

Παράλληλα κατά την ίδια περίοδο, διενεργήθηκαν 83,166 εγχειρήσεις.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα