Νοσηλεύτρια: Τεράστιας σημασίας η ψυχολογική στήριξη γυναικών με καρκίνο του μαστού
25 Οκτωβρίου 2023, 09:03
Οι γυναίκες που βιώνουν τον καρκίνο του μαστού δεν υφίστανται μόνο σωματική αλλά και συναισθηματική καταπόνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νόσο, γι’ αυτό και είναι τεράστια η σημασία της ψυχολογικής στήριξης των ασθενών, αναφέρει η νοσηλεύτρια μαστού στο American Breast Center, Αντωνία Νικολάου.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, η κ. Νικολάου, εξηγεί ότι η νοσηλεύτρια μαστού είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα στην ασθενή με καρκίνο του μαστού, συμπαραστάτης σε όλη την πορεία της, από τη στιγμή της διάγνωσης.
Ένας επίσης βασικός ρόλος που αναλαμβάνουν οι νοσηλεύτριες μαστού, είναι η πλήρης ενημέρωση και καθοδήγηση, σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε ασθενούς, σχετικά με τη διάγνωση, την προεγχειρητική και μετεγχειρητική νοσηλεία, καθώς και τη συμβουλευτική-υποστηρικτική δεξιότητα.
«Ως νοσηλεύτρια μαστού στο American Breast Center, από την πρώτη γνωριμία με την ασθενή, αναλαμβάνω να εξηγήσω με κάθε λεπτομέρεια τι θα ακολουθήσει, αρχίζοντας από τα πιο πρακτικά και καθημερινά θέματα, όπως για παράδειγμα τα ρούχα που πρέπει να φορά η ασθενής σε κάθε στάδιο, ώστε να υπάρχει ελευθερία κινήσεων και όχι άσκηση πίεσης στα τραύματα. Γίνεται επίσης μέτρηση για το ειδικό στηθόδεσμο που θα χρειαστεί να προμηθευτεί πριν την επέμβαση», προσθέτει.
Παράλληλα, εξηγεί η κ. Νικολάου, στα καθήκοντα της νοσηλεύτριας μαστού, περιλαμβάνεται και η ενημέρωση για τις ώρες και τη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης, καθώς και τη διάρκεια που ενδεχομένως να έχει πιο έντονους πόνους και πως αυτοί θα αντιμετωπιστούν.
«Ενημερώνω την ασθενή για την ύπαρξη παροχετεύσεων που θα έχει μετά το χειρουργείο, πόσες ημέρες θα διαρκέσουν, τη φροντίδα και τη λειτουργία τους. Βοηθώ την ασθενή, ώστε να διαχειριστεί το άγχος, τους φόβους, τις ανησυχίες της όχι μόνο της ίδιας, αλλά και τις ανησυχίες των κοντινών της ανθρώπων. Αυτό γίνεται μέσα από τη συζήτηση και την επικοινωνία», σημειώνει.
Σύμφωνα με την κ. Νικολάου, κάθε γυναίκα έχει διαφορετικές ανησυχίες, προβληματισμούς και σκέψεις, όπως για παράδειγμα:
·Πώς θα το ανακοινώσω στην οικογένεια, στα παιδιά μου και στους φίλους μου;
·Πώς θα είναι η πρώτη οπτική επαφή με τη νέα εικόνα του σώματος μου;
·Εάν εγώ και ο/η σύντροφος μου θα μπορούμε να αντικρίσουμε το σώμα μου χωρίς αρνητικά συναίσθημα;
·Πότε και εάν θα μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή;
·Πότε και πως θα μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου συνήθειες και ενδιαφέροντα;
·Πότε θα επιστρέψω στον χώρο εργασίας μου;
«Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας, αλλά και μετά τη θεραπεία. Ως νοσηλεύτρια μαστού είμαι υπεύθυνη για την πλήρη φροντίδα και περιποίηση των τραυμάτων, μετά την χειρουργική επέμβαση. Ενθαρρύνω και υποστηρίζω τις ασθενείς στο διάστημα που βρίσκονται στην προεγχειρητική και μετεγχειρητική φάση και προσπαθώ να βρίσκομαι κάθε στιγμή κοντά τους. Κάθε ασθενής μπορεί να επικοινωνεί μαζί μου οποιαδήποτε στιγμή αισθάνεται, ότι χρειάζεται κάποιον για να μοιραστεί τις ανησυχίες της, ακόμα και εκτός του κλινικού χώρου. Με αυτούς τις μεθόδους λοιπόν γίνομαι συνοδοιπόρος, από την αρχή μέχρι το τέλος, σε αυτή τη δύσκολη πορεία, για την ίδια την ασθενή αλλά και την οικογένεια της», αναφέρει.
Να εντατικοποιηθούν οι εκστρατείες ενημέρωσης
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις που πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσουν στο να υπάρξει ορθή ενημέρωση για μείωση των περιστατικών καρκίνου του μαστού, η κ. Νικολάου ανέφερε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την πραγματοποίηση περισσότερων εκδηλώσεων και συνεντεύξεων ειδικών επιστημόνων υγείας, σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου.
«Επιπλέον, μέσα από διάφορα άρθρα, ενημερωτικά φυλλάδια και κείμενα, θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ενημέρωση των γυναικών όλων των ηλικιών για τη μηνιαία αυτοεξέταση, καθώς και σε ποια ηλικία που θα πρέπει μια γυναίκα να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα και μαστογραφία. Η σωστή ενημέρωση αφορά, επίσης, το θέμα του οικογενειακού ιστορικού, τα κακοήθη και καλοήθη ευρήματα μαστού, καθώς και το όριο ηλικίας έναρξης των εξετάσεων», σημειώνει.
Τρόμος με το άκουσμα της λέξης καρκίνος
Με το άκουσμα της λέξης καρκίνος, σημειώνει η ειδικός, η πρώτη σκέψη και το πρώτο συναίσθημα είναι σίγουρα τρόμος.
«Αυτό που προσπαθώ να μεταφέρω και να εξηγήσω στις ασθενείς μου είναι πως αρχικά πρέπει να κατανοήσουν το πρόβλημα και με τη δική τους δύναμη και θέληση, τις κατάλληλες συνθήκες και την ορθή καθοδήγηση, να το αντιμετωπίσουν. Το πρώτο που πρέπει να κάνουν, είναι να αποταθούν σε εξειδικευμένα κέντρα μαστού και σε ειδικούς επιστήμονες υγείας για τον καρκίνο», τονίζει.
Η σωστή διάγνωση από μια εξειδικευμένη ομάδα Παθολόγου, Ογκολόγου, Γενικού Χειρουργού, Πλαστικού Χειρουργού και Ακτινολόγου μαστού, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στις ασθενείς για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν, συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την κ. Νικολάου, η ομάδα αυτή θα προτείνει την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση, στην οποία χρειάζεται να υποβληθεί η κάθε ασθενής, ανάλογα με τη μορφή, το μέγεθος και το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο όγκος.
Ωστόσο διευκρινίζει, την τελική απόφαση θα την λάβει η ίδια η ασθενής σε συνεννόηση, με την εξειδικευμένη ομάδα ιατρών.
Γ.Χ. και Μ.Μ.
Tags: καρκίνος μαστού, μαστός