ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νικολαΐδου: Δεν απαγόρευσε σε άλλους επαγγελματίες υγείας πρόσβαση σε φακέλους ΓεΣΥ

24 Ιουνίου 2020, 14:26

images

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου αναφέρει ότι δεν έχει απαγορεύει σε άλλους επαγγελματίες υγείας την πρόσβαση σε φακέλους ασθενών του ΓεΣΥ, προσθέτοντας ότι «είναι η υφιστάμενη δομή του συστήματος που καθιστά αυτήν την πρόσβαση απαγορευτική».

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα σε εφημερίδα, με βάση το οποίο η Επίτροπος φέρεται να απαγορεύει την πρόσβαση άλλων επαγγελματιών υγείας όπως φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ. σε φακέλους ασθενών του ΓεΣΥ, η κ. Νικολαΐδου διευκρινίζει πως συμφωνεί ότι, «για να παράσχουν σωστή θεραπεία, οι άλλοι επαγγελματίες υγείας πρέπει να έχουν κάποιες βασικές πληροφορίες από τον φάκελο ασθενούς στο ΓεΣΥ».

«Τη θέση αυτή την έχω ήδη κοινοποιήσει τόσο στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) όσο και σε επαγγελματικούς συνδέσμους», προσθέτει.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι «το σύστημα του ΓεΣΥ, όπως είναι σήμερα κτισμένο, δεν επιτρέπει τη μερική πρόσβαση», καθώς «είναι όλα ή τίποτα».

Δηλαδή, όπως εξηγεί, «ένας άλλος επαγγελματίας υγείας, είτε θα έχει πρόσβαση σε όλο τον φάκελο του ασθενούς, που δυνατόν να περιλαμβάνει και καταχωρίσεις από ιατρούς που δεν σχετίζονται με την θεραπεία που θα παράσχει, είτε δεν θα έχει καμία πρόσβαση».

Επιπλέον, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρει ότι τεχνικές λύσεις υπάρχουν και θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά από τον ΟΑΥ, για την ικανοποίηση των αναγκών των επαγγελματιών υγείας αλλά και για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας, σε δικαιούχους ασθενείς.

Για παράδειγμα, η Επίτροπος αναφέρει ότι «θα μπορούσε να αλλαχθεί η αρχιτεκτονική δομή του συστήματος, ώστε να παρέχεται σε άλλους επαγγελματίες υγείας, η δυνατότητα μερικής πρόσβασης στον φάκελο ασθενούς και σε απαραίτητες πληροφορίες που θα καθορίζει ο παραπέμπων ιατρός».

«Εναλλακτικά, με την έκδοση του ηλεκτρονικού παραπεμπτικού, θα μπορούσε να επισυνάπτονται σε αυτό απαραίτητες πληροφορίες όπως αντίγραφα ακτινών Χ, αξονικών, MRI, αναλύσεων κλπ», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι αύριο θα συζητηθούν στη Βουλή Κανονισμοί που ρυθμίζουν το θέμα αυτό και έχω ήδη υποβάλει στον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας σχετικό σημείωμα.

Τέλος, η κ. Νικολαΐδου αναφέρει ότι, για σκοπούς ορθότερης ενημέρωσης του κοινού, θα ήταν προτιμότερο, οι δημοσιογράφοι να ζητούν και τις θέσεις του Γραφείου της, πριν τη δημοσίευση θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Σχετικά Άρθρα