ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο πονοκέφαλο προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα+

26 Οκτωβρίου 2021, 09:42

images

Νέο πονοκέφαλο προκαλεί η εμφάνιση της νέα μετάλλαξης Δέλτα plus και στην Κύπρο. Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι αν και η νέα μετάλλαξη έχει πιο ψηλό δείκτη μεταδοτικότητας, παραμένει σε χαμηλό ποσοστό. Ωστόσο, προειδοποιούν ταυτόχρονα, για τον κίνδυνο μετάδοσης που προέρχεται από τα σχολεία.

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, μιλώντας στη StockWatch, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα+ στην κοινότητα, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμη ότι μπορεί να προκαλέσει βαρύτερη νόσηση από τη Δέλτα, ενώ τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά την καλύπτουν.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή προέρχεται από τα σχολεία, ειδικά τα δημοτικά. Γι’ αυτό, όπως είπε, «θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόληψη στα σχολεία και στους εξωσχολικούς χώρους». Σημείωσε ότι «στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία είναι πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοσθεί ουσιαστική πρόληψη διότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να φορούν μάσκα, ούτε να υποβάλλονται σε τεστ, αλλά ούτε και να πειθαρχήσουν στα μέτρα. Συνεπώς, εδώ εντοπίζεται η μεγάλη ανησυχία μας για δημιουργία αλυσίδων μετάδοσης».

Υπέδειξε ότι «τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα πρέπει να καταφέρουν χωρίς να κλείσουν τα σχολεία να αποτρέψουν τη δημιουργία αλυσίδων στα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Αντίθετα, στα γυμνάσια και λύκεια οι μαθητές φέρουν τη μάσκα τους, είναι εμβολιασμένο έστω και το ¼ των μαθητών, υποβάλλονται επίσης, σε συστηματικό ρινικό τεστ, οπότε είναι πιο απομακρυσμένος - χωρίς να αποκλείεται - ο κίνδυνος διασποράς του ιού».

Η κ. Κολιού, σημείωσε ότι το υπουργείο Παιδείας συνέστησε τη διενέργεια ρινικού τεστ στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού σχολείου με τη συγκατάθεση των γονέων, όμως η συμμετοχή των παιδιών παραμένει χαμηλή.

«Δεδομένου ότι δεν θα έχουμε άλλη νέα μετάλλαξη με πιο ισχυρά χαρακτηριστικά ώστε να επικρατήσει της μετάλλαξης Δέλτα+, οι ειδικοί προβλέπουν ότι προς το τέλος του 2022 θα μας εγκαταλείψει η επιδημία του κορωνοϊού», ανέφερε η κ. Κολιού.

Καθησυχάζει επίσης για τους χειμερινούς μήνες λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αρκεί όπως τονίζει, να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Το 81,4% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση εμβολίου. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες (18 ετών και άνω) έφτασαν στο 78,9% μέχρι 10 Οκτωβρίου.

Καλύπτουν επαρκώς τη Δέλτα+ τα εμβόλια

Καθησυχαστικός παρουσιάζεται και ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος σε δηλώσεις στη StockWatch, τονίζει ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα, πέραν από αυτά που ήδη εφαρμόζονται.

Εξέφρασε την ελπίδα να μην δημιουργηθούν νέες αλυσίδες μετάδοσης στα σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι και η μετάλλαξη Δέλτα+, αντιμετωπίζεται επαρκώς από τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη στην αγορά.

«Δεν συγκαταλέγεται στις μεταλλάξεις ανησυχίας για την ώρα, πρόκειται για μετάλλαξη ενδιαφέροντος», διευκρίνισε και επεσήμανε ότι «ενόσω υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε διεθνές επίπεδο, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης μια νέας πιο ισχυρής μετάλλαξης».

«Γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και να τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα», τόνισε.

Υπό παρακολούθηση η νέα μετάλλαξη

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι παρακολουθεί στενά το ζήτημα των νέων παραλλαγών του ιού, συνεχίζοντας τις εξειδικευμένες εξετάσεις δειγμάτων τόσο μέσω του ECDC, όσο και στην Κύπρο. Στόχος είναι να εντοπίζονται τα νέα στελέχη νωρίς και να λαμβάνονται μέτρα για περιορισμό της διασποράς τους στην κοινότητα.

Παρόλο που τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα+ δείχνουν ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού, η ανίχνευσή τους στην Κύπρο δεν έχει, στην παρούσα φάση, προκαλέσει σοβαρή επιδείνωση στους επιδημιολογικούς και νοσοκομειακούς δείκτες, σύμφωνα με το Υπουργείο.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα