Νέα χειρουργική πλατφόρμα για καρκίνο του παγκρέατος και χοληφόρων οδών
15 Απριλίου 2024, 13:00
Tην έναρξη του ευρωπαϊκού έργου για έρευνα στο πεδίο της υπολογιστικής μηχανικής, της φυσικής πλάσματος και της έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Συγκεκριμένα, το έργο IgnitePLASMA θα αναπτύξει μια νέα λύση χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής στη φυσική του πλάσματος, σε υπολογιστικά μοντέλα (in silico) και στη βιολογία του καρκίνου του παγκρέατος και της χοληφόρου οδού.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το ερευνητικό έργο θα συνδυάσει προσομοιώσεις πολλαπλών κλιμάκων και ευφυή συστήματα στον έλεγχο του πλάσματος, ενώ θα λαμβάνει στοιχεία από προεγχειρητικά διαγνωστικά για την εκμάθηση των μοντέλων με σκοπό τον προσδιορισμό των κατάλληλων συνθηκών για τη θεραπεία.
Η ανεπτυγμένη τεχνολογία θα επιδειχθεί μέσω βιολογικών πειραμάτων in vivo, ενώ σε αυτό το έργο θα τεθούν τα θεμέλια για κλινικές δοκιμές στη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος και της χοληφόρου οδού.
«Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους καθώς ανιχνεύεται σε όψιμα στάδια και με πολύ λίγες αποτελεσματικές θεραπείες διαθέσιμες στους ασθενείς», τονίζεται.
Το ερευνητικό έργο με τίτλο «A minimally Invasive surgical platform aGainst paNcreatIc and biliary Tract cancErs using cold atmospheric PLASMA» και ακρωνύμιο: IgnitePLASMA θα χρηματοδοτείται για τέσσερα χρόνια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Καινοτομία (European Innovation Council) και το Ίδρυμα για Έρευνα και Καινοτομία του ΗΒ (UK Research and Innovation), συνολικού κόστους 3 εκατ. ευρώ.
Το έργο είναι κοινοπραξία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, του Πανεπιστημίου της Πάτρας, της εταιρείας Synnous Ltd από το ΗΒ, του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου που συντονίζει το έργο, με επικεφαλής του έργου τον Δρα Βασίλειο Βαβουράκη (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών). Η εναρκτήρια συνάντηση για το έργο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από τις 4-5 Απριλίου 2024.
Tags: Καρκίνος