Μικρά τα βήματα Κύπρου στην ψηφιοποίηση υγείας
02 Δεκεμβρίου 2024, 14:09
Μετρημένα είναι τα βήματα που έκανε η Κύπρος κατά το 2023 σε σχέση με την ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας και ειδικότερα, των υπηρεσιών υγείας που επηρεάζουν τους πολίτες.
Τα στοιχεία παρουσιάζονται στην πρόσφατη ειδική έκθεση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣΣ), σε σχέση με την ψηφιοποίηση της υγείας.
Το ΕΣΣ επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι αν και η ευρωπαϊκή υποστήριξη προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποτελεσματική, υπάρχουν δυσκολίες στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Σημειώνεται ότι η ανάγκη για ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, έγινε ακόμη πιο σημαντική με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19.
Πού στέκεται η Κύπρος
Σύμφωνα με την έκθεση που καλύπτει την περίοδο του 2023, αξιολογώντας την «ωριμότητα» των διαδικτυακών υπηρεσιών υγείας στα κράτη μέλη της Ευρώπης, η Κύπρος βαθμολογήθηκε με 63% και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 70%.
Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε για το Λουξεμβούργο, την Μάλτα και την Εσθονία σε 95% και 92% αντίστοιχα, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό σημειώθηκε για την Ιρλανδία σε 44%.
Η Κύπρος βρέθηκε ωστόσο στον πάτο και στη πέμπτη θέση από το τέλος με ποσοστό 68% σε ότι αφορά την ψηφιακή δεκαετία και τον δείκτη eHealth, ο οποίος αξιολογεί ουσιαστικά την πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών στα ηλεκτρονικά τους αρχεία για την υγεία.
Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμάνθηκε στο 79%, με την Ιρλανδία να βρέθηκε στην τελευταία θέση και στο 11% και το Βέλγιο στο 100% στην πρώτη θέση της κατάταξης.
Σύμφωνα με την έκθεση, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχει καταγραφεί μερική βελτίωση για ένα εκ των δύο παραμέτρων που εξετάστηκαν, συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες εκθέσεις του 2021 και 2022.
Ειδικότερα, κατά το 2021 η ωριμότητα των διαδικτυακών υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο κυμάνθηκε στο 43%. Αντίθετα, η χώρα έκανε βήματα προς τα πίσω κατά το 2022 και από 70% σε ότι αφορά τον δείκτη eHealth.
Σημειώνεται ότι μία εκ των έξι στρατηγικών επιδιώξεων του υπουργείου Υγείας για την περίοδο 2024-2026, είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής υγείας ή διαφορετικά eHealth.
Ειδικότερα, το ΥΠΥΓ στοχεύει όπως αναφέρεται στο σχέδιο, στην προώθηση της ηλεκτρονικής υγείας μέσω της Ομάδας Πληροφορικής του υφυπουργείου Έρευνας ενώ μεταξύ άλλων, για επέκταση της ηλεκτρονικής υγείας προωθούνται τα έργα του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υγείας (ΟΠΣΥ) και της ψηφιοποίησης του αρχείο ιατρικού φακέλου σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και κέντρα υγείας, τα οποία θα μεταβιβαστούν στον ΟΚΥπΥ.
Απουσιάζει η εικόνα αξιοποίηση κονδυλίων
Σε σχέση με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κρατών από την Κομισιόν, το ΕΣΣ παρατηρεί ότι συνολικά υπήρξε αποτελεσματική η υποστήριξη ενώ μετά την πανδημία το πλαίσιο πολιτικής ενισχύθηκε.
Η Κομισιόν παρείχε στα κράτη μέλη καθοδήγηση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και παρακολουθούσε την πρόοδο στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, σημειώνει η έκθεση.
Ωστόσο, υποδεικνύει ότι τα κράτη αντιμετώπισαν εμπόδια σε σχέση με την αξιοποίηση των εν λόγω κονδυλιών. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΕΣΣ τόσο η Κομισιόν όσο και τα κράτη δεν έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς οι πόροι αυτοί χρησιμοποιούνται.
Ρόλο στην περαιτέρω προώθηση της ψηφιοποίησης της υγείας, είχαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα των περιόδων 2014-2020, 2021-2027, καθώς και τα σχέδια ανθεκτικότητας και ανάκαμψης και πολιτικής συνοχής μέσω των οποίων διοχετεύτηκαν στα κράτη της ΕΕ περίπου €2,4 δισ. και €13,6 δισ. για σκοπούς ψηφιοποίησης του τομέα υγείας.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έκθεση, τα διαφορετικά κριτήρια που ίσχυσαν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δυσχέραιναν την προσπάθεια για κάποια κράτη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διακρίνουν ποια κονδύλια ήταν διαθέσιμα.
Της Μαρίας Κυριακίδου
Tags: Υγεία, ψηφιοποιημένη υγεία