Μέχρι τις 14 Απριλίου τα σχόλια γιατρών για νέες οδηγίες ΟΑΥ
28 Μαρτίου 2023, 06:00
Μέχρι τις 14 Απριλίου οι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ γιατροί θα μπορούν να υποβάλουν τα δικά τους σχόλια και προβληματισμούς για τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που έχει θέσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προς τους παρόχους, που αφορούν τα παραπεμπτικά σε ειδικούς ιατρούς και εργαστηριακές εξετάσεις.
Η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου, σε δημόσιες δηλώσεις της ανέφερε ότι «η όλη έννοια αξιολόγησης με βάση κατευθυντήριες οδηγίες είναι κάτι που συζητούμε εδώ και αρκετό μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων απόδοσης φροντίδας υγείας, είναι κάτι το οποίο προβληματίζει τον οργανισμό εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα».
Όπως δήλωσε, «τώρα αναμένουμε τα σχόλια από όλους τους παροχείς του ΓεΣΥ μέχρι τις 14 Απριλίου».
«Αφού θα έχουμε λάβει τα σχόλια όσων θέλουν να υποβάλουν τους προβληματισμούς τους, θα προχωρήσουμε με τη συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, να επιλέξουμε τις πέντε πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για τις οποίες έχουμε λάβει ουσιαστικά σχόλια τροποποίησης, ούτως ώστε να εφαρμοστούν ως έχουν οι κατευθυντήριες οδηγίες του National Institute for Health and Care Excellence (NICE) ταυτόχρονα και με τη εφαρμογή των δεικτών ποιότητας που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των οδηγιών αυτών, για να μπορούμε να παρακολουθούμε κατά πόσο οι οδηγίες αυτές εφαρμόζονται ή όχι», εξήγησε.
Η κ. Κυριάκου στις δηλώσεις της είπε ότι ο ΟΑΥ έχει συνάψει συμφωνία με συμβουλευτικό οργανισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο και με την αρωγή και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προέβη σε μία ανακοίνωση για δημόσια διαβούλευση 46 κατευθυντήριων οδηγιών οι οποίες αφορούν σε διάφορες εγκαταστάσεις υγείας και καλύπτουν θέματα πέραν της παραπομπής για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις.
Σημείωσε ότι «η έννοια των κατευθυντήριων οδηγιών είναι ότι δίνει συστάσεις στους επαγγελματίες υγείας, ποια είναι η βέλτιστη πρακτική για τα συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία πρέπει να έχει υπόψη του οποιοσδήποτε κλινικός γιατρός αλλά και επαγγελματίας υγείας που παρέχει υπηρεσίες στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, ούτως ώστε να λαμβάνονται οι συστάσεις αυτές πολύ σοβαρά καθότι προέρχονται ως αποτέλεσμα της επιστημονικής τεκμηρίωσης».
Νέες οδηγίες για παραπομπές σε ειδικούς γιατρούς
Οι Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες Παραπομπής (ΚΚΟΠ) του ΟΑΥ στοχεύουν στη δημιουργία κοινού σημείου αναφοράς για τους προσωπικούς ιατρούς (ΠΙ) σε σχέση με την έκδοση παραπεμπτικών προς ειδικούς ιατρούς για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας (διαγνώσεις).
Οι οδηγίες αυτές, έχουν διαμορφωθεί με τη συνεισφορά της Υποεπιτροπής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Ενήλικες όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΠΙ για ενήλικες καθώς και εκπρόσωποι των ασθενών.
Σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch, η διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Έφη Καμμίτση, ανέφερε ότι οι οδηγίες αυτές είναι κατευθυντήριες οδηγίες παραπομπής για συγκεκριμένες ασθένειες, οι οποίες θα βοηθήσουν τον γιατρό και για να υπάρχει μία κατεύθυνση για το πώς και πότε παραπέμπουν για μία συγκεκριμένη ασθένεια.
Σύμφωνα με την κ. Καμμίτση, θα ακολουθήσουν κάποιες εκπαιδεύσεις στους γιατρούς για να λυθούν τυχόν απορίες και να γνωρίζουν πώς εφαρμόζονται.
Οδηγίες για παραπομπές εργαστηριακών εξετάσεων
Ο ΟΑΥ κατόπιν σχετικής ενημέρωσης προς τους παρόχους, ενημέρωσε για την υιοθέτηση και την εφαρμογή κατευθυντηρίων οδηγιών για την παραπομπή εργαστηριακών εξετάσεων ρουτίνας σε ασυμπτωματικούς ενήλικες.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες αφορούν δικαιούχους που δεν έχουν διαγνωστεί ή δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα κάποιας ασθένειας ή δεν έχουν λάβει ή λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
Στόχος της υιοθέτησης των κατευθυντηρίων οδηγιών είναι η κατοχύρωση της επιστημονικά τεκμηριωμένης πρόληψης. Την τελική απόφαση και την ευθύνη για παραπομπή σε εργαστηριακές εξετάσεις φέρει ο Προσωπικός Ιατρός, ο οποίος γνωρίζει την κλινική εικόνα του δικαιούχου και άλλους παράγοντες κινδύνου που δυνατόν να υπάρχουν.
Σύμφωνα με την λειτουργό του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου, η ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών δικαιούται να κάνει κάθε πέντε χρόνια εργαστηριακές αναλύσεις και αφορά συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις, δηλαδή αυτές που μελετήθηκαν ότι χρειάζονται για να προλαβαίνουν ασθένειες οι οποίες δεν εμφανίζονται και είναι καθαρά για πρόληψη. Για παράδειγμα, γενικές αναλύσεις αίματος, γενική ούρων κ.ά.
Παρόλα αυτά, «εάν σε αυτή την κατηγορία υπάρχει ένας διαγνωσμένος ασθενής ή έχει συμπτώματα ή παίρνει φαρμακευτική αγωγή, εκεί κρίνει ο γιατρός αν χρειάζεται πιο τακτικά εξετάσεις», διευκρίνισε.
Όσον αφορά τις ηλικίες 45-64 ετών, δικαιούνται κάθε δύο χρόνια προληπτικά εργαστηριακές εξετάσεις και για τις ηλικίες 65 και άνω ετών δικαιούνται κάθε χρόνο.
Σύμφωνοι με τις οδηγίες οι γιατροί
Η αντιπρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας οικογενειακών/προσωπικών ιατρών, Δρ Μαίρη Αβρααμίδου, σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι στις 16 Μαρτίου 2023 οι προσωπικοί ιατροί πραγματοποίησαν σύσκεψη αναφορικά με τη νέα εγκύκλιο του ΟΑΥ για τα παραπεμπτικά και τις εργαστηριακές αναλύσεις, χαιρετίζοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες και εκφράζοντας ικανοποίηση με το γεγονός ότι εφαρμόζονται.
Όπως επεσήμανε, οι κατευθυντήριες οδηγίες βασίζονται σε διεθνή βιβλιογραφία, στις πρακτικές που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες και δεν είναι κάτι διαφορετικό. «Έγιναν μέσα από ομάδα έγκριτων επιστημόνων, γιατρών, καθηγητών λοιμωξιολογίας, εργαστηριακούς και μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους», πρόσθεσε.
«Οι συνάδελφοι ήταν ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι οι εργαστηριακές αναλύσεις θα γίνονται όταν υπάρχει ιατρική ανάγκη και όταν το επιβάλει η κατάσταση του ασθενή, όχι απλά για προληπτικές αναλύσεις χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα ή να διερευνούμε κάτι ιδιαίτερο», είπε.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: γενικός γιατρός, ΓΕΣΥ, γιατροί, ΟΑΥ, σχέση γιατρού ασθενή