ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη αποκαλύπτει μικροβιολογικό φορτίο στο γάλα

01 September 2022, 11:00

images

Πρόσφατη μελέτη, αποκαλύπτει την εμφάνιση μικροβιολογικού φορτίου σε προϊόντα γαλακτοπαραγωγής στην Κύπρο, κυρίως στο γάλα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για αλλαγή του τρόπου στάβλησης των ζώων σε ανοικτού τύπου φάρμες, ώστε να μειωθεί το μικροβιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με την εν λόγω τη μελέτη, την οποία δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η υψηλή συχνότητα εμφάνισης ζωονοσογόνων στοιχείων σε προϊόντα γαλακτοπαραγωγής στην Κύπρο, καταδεικνύει επίσης ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ευημερία των παραγωγικών ζώων και αυτό, ως εκ τούτου, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των ζωικών προϊόντων.

Παρόλα αυτά, η μελέτη συνεχίζεται και σύντομα θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα.

Μεταξύ των συγγραφέων της μελέτης με τίτλο «Υψηλή εμφάνιση ζωονοσογόνων υποτύπων του Cryptosporidium parvum στα κυπριακά γαλακτοκομικά αγροκτήματα», είναι ο καθηγητής Γενετικής και Ανάπτυξης και κοσμήτορας στη Σχολή Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Σταύρος Μαλάς και η κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια Δάφνη Μαυρίδη.

Ενδέχεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Όπως αναφέρει ο κ. Μαλάς, «αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά την εμφάνιση κρυπτοσποριδίου σε γαλακτοκομικές φάρμες της Κύπρου».

Εξηγεί ότι «το Cryptosporidium είναι ένα παράσιτο που προκαλεί μια διαρροϊκή ασθένεια που ονομάζεται κρυπτοσποριδίωση. Ζει στο έντερο μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων και ένα μολυσμένο άτομο αποβάλλει παράσιτα Cryptosporidium στα κόπρανα του».

Προσθέτει ακόμη ότι «η μελέτη μας αποκάλυψε υψηλή εμφάνιση (90%) Cryptosporidium parvum σε μοσχάρια γαλακτοπαραγωγής. Τέσσερις από τους πέντε υποτύπους Cryptosporidium parvum που εντοπίστηκαν ήταν ζωονοσογόνοι και επομένως, θεωρείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία για τον άνθρωπο. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την κυκλοφορία των διαφόρων υποτύπων όχι μόνο σε μοσχάρια, αλλά και σε ανθρώπους και άλλους ξενιστές ζώων καθώς και στο περιβάλλον».

Με τη σειρά της η Δρ Μαυρίδη αναφέρει ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος εισάγει βοοειδή από την Αυστρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, τόσο για λόγους αναπαραγωγής, όσο και για παραγωγικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος αυτών των ζώων για Cryptosporidium θα βοηθούσε στην παρακολούθηση της κυκλοφορίας και της εισαγωγής διαφόρων υποτύπων στις διάφορες χώρες».

Σημειώνεται ότι ενώ αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα πρώτο βήμα στον προσδιορισμό του φορτίου Cryptosporidium στα βοοειδή στην Κύπρο, παραμένουν σημαντικά κενά στη βιβλιογραφία σχετικά με τον επιπολασμό, τη δυναμική μετάδοσης, τις πηγές μόλυνσης και τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια προσέγγιση One Health στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν μοριακές τεχνικές και αναλύσεις για να καταφέρουν να αναγνωρίσουν τα είδη και τους υποτύπους Cryptosporidium που κυκλοφορούν στις εξεταζόμενες κτηνοτροφικές μονάδες.

Εν κατακλείδι, καθώς η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην περιοχή της Μεσογείου και βρίσκεται στα μονοπάτια τριών ηπείρων, αυτή η μελέτη θα οδηγήσει σε περαιτέρω μελέτες σχετικά με τους ρόλους και τις επιπτώσεις του παρασίτου σε αυτή τη μοναδική περιοχή του κόσμου.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα