Με επίκεντρο την άσκηση οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ για την άνοια
09 Αυγούστου 2019, 07:42
Το δεδομένο είναι ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την άνοια. Υπάρχουν όμως τρόποι πρόληψης, καθυστέρησης των σοβαρών συμπτωμάτων και διαχείρισης μιας κατάστασης που οδηγεί στην ουσιαστική απώλεια της προσωπικότητας του ηλικιωμένου ανθρώπου.
Οι νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μάλιστα κάνουν την ανατροπή και βάζουν τον παράγοντα «άσκηση» δυναμικά στο προσκήνιο καθώς αποδείχτηκε ότι όταν είναι συστηματική, μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εμφάνιση και να αναχαιτίσει σε πρώιμο στάδιο την εξέλιξη της γεροντικής άνοιας. Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ΠΟΥ αναφέρεται στην γεροντική άνοια και όχι στη Νόσο Αλτσχάϊμερ που έχει ίδια συμπτώματα αλλά άλλο υπόβαθρο και αφορά πολλές φορές και νέους ανθρώπους.
Ο ρόλος της άσκησης στην άνοια
Ο ΠΟΥ εξέδωσε φέτος τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη της άνοιας που μαστίζει την ανθρωπότητα παγκοσμίως σε ένα κείμενο 78 σελίδων που έκανε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα. Όπως αναφέρουν οι οδηγίες, για να αποφύγει κάποιος την γεροντική άνοια – όσο αυτό είναι εφικτό ανάλογα και με την προδιάθεση του καθενός εξ ημών - πρέπει να ασκείται τακτικά, να αποφεύγει το κάπνισμα, να πίνει σπανίως και μετρημένα αλκοόλ, να φροντίζει ώστε η αρτηριακή του πίεση να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και να τρέφεται σύμφωνα με όσα προβλέπει η μεσογειακή διατροφή.
Ταυτόχρονα ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες Β και Ε ζητώντας να λαμβάνονται με φειδώ και μόνο αν το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός μας.
«Ενώ κάποιοι δυστυχώς έχουν το γενετικό υπόβαθρο για να παρουσιάσουν οπωσδήποτε άνοια, οι περισσότεροι μπορούμε να την προλάβουμε ή τουλάχιστον να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να προσβληθούμε από αυτήν», επισημαίνει η καθηγήτρια Τάρα Σπάϊαρς Τζόουνς από το UK Dementia Research Institute και υποδιευθύντρια στο Centre for Discovery Brain Sciences στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
«Ο ΠΟΥ έλεγξε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και προχώρησε για πρώτη φορά σε συγκεκριμένες οδηγίες που βάση έχουν τη συστηματική άσκηση η οποία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας», λέει η Δρ Τζόουνς.
Η άνοια υπολογίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι στοιχίζει στα συστήματα υγείας παγκοσμίως 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο ενώ αναμένεται να διπλασιάσει το κόστος αυτό μέχρι το 2030.
ΠΗΓΗ: WHO