Λογισμικό για παρακολούθηση αγοράς φυτοπροστατευτικών ουσιών
17 Νοεμβρίου 2022, 17:59
Θετικά απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, Γεώργιος Γεωργαντάς, στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραχώρηση του λογισμικού που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της αγοράς φυτοπροστατευτικών ουσιών. Αυτό ανακοίνωσαν οι δύο Υπουργοί, Κώστας Καδής και Γεώργιος Γεωργαντάς, μετά από κοινή τους συνάντηση την Πέμπτη στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής ανέφερε ότι τα δύο Υπουργεία έχουν στενή συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Έχουμε μια στενή συνεργασία στο επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, όπου εκεί διαμορφώνονται οι πολιτικές και προωθούμε τα συμφέροντα των χωρών μας μέσα από στενή συνεργασία».
«Σήμερα όμως μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε περισσότερο τις διμερείς σχέσεις σε ένα μεγάλο πεδίο», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει πολυδιάστατη συνεργασία ανάμεσα σε τμήματα του Υπουργείου και τμήματα της κυβέρνησης της Ελλάδας. «Θέλουμε να βάλουμε αυτή τη συνεργασία σε ένα πιο θεσμοθετημένο πλαίσιο, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η διαμόρφωση ενός προγράμματος δράσης σε σημεία και πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε.
«Παράλληλα, πρέπει να σημειώσω με μεγάλη ικανοποίηση το γεγονός ότι ο φίλος ο κ. Γεωργαντάς έχει απαντήσει θετικά σε ένα αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο υποβλήθηκε πριν λίγο καιρό για τη διάθεση στην ΚΔ του ειδικού λογισμικού που έχει στη διάθεσή της και έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση της Ελλάδος, για τη διάθεση φυτοπροστατευτικών ουσιών στον αγροτικό τομέα», είπε.
«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί θεωρούμε ότι μέσα από την αξιοποίηση ενός τέτοιου λογισμικού θα μπορέσουμε κι εμείς να ελέγξουμε και να περιορίσουμε τη χρήση αυτών των ουσιών, αφού όπως γνωρίζουμε, η αυξημένη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών αποτελεί ένα από τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο», σημείωσε ο κ. Καδής.
Ο Υπουργός πρόσθεσε, ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον πρωτογενή τομέα θα ενδυναμωθεί στη βάση και της σημερινής επίσκεψης και ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο «θα επισκεφτούμε αγροτικές περιοχές, θα δούμε επί τόπου την αγροτική δραστηριότητα με τον φίλο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος και είμαι βέβαιος ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων θα ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών».
Με τη σειρά του ο Έλληνας Υπουργός, είπε ότι αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση από τον κ. Καδή και σημείωσε ότι ο κ. Καδής «στα Συμβούλια Υπουργών στις Βρυξέλλες αλλά και σε όποια άλλη συνεργασία απαιτήθηκε έδειξε και μεγάλη γνώση των ζητημάτων, αλλά και μεγάλη πάντα προθυμία να συνεργαστούμε για το καλό του πρωτογενούς τομέα και στις δύο χώρες». Σημείωσε, ότι η φιλία και η συνεργασία των στελεχών των δύο Υπουργείων έχει θεσμοθετηθεί από το 1991.
«Σήμερα, αυτό που αποφασίζουμε με τον συνάδελφό μου Υπουργό είναι να επικαιροποιήσουμε αυτή τη συνεργασία, με βάση τα νέα δεδομένα και τα νέα πεδία που έχουν δημιουργηθεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε από κοινού να ανταπεξέλθουμε και στις νέες προκλήσεις της εποχής και να συνεργαστούμε σε ένα επίπεδο και έρευνας και ανταλλαγής πληροφοριών και μέσων που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα στις δύο χώρες», είπε.
Πρόσθεσε, ότι στο πλαίσια αυτής της απόφασης για στενότερη ακόμα συνεργασία σε ειδικότερα πεδία και στα πεδία των ΠΟΠ προϊόντων και των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, «βρίσκομαι εδώ και είμαι στην ευχάριστη θέση να απαντήσω, όπως απάντησα, θετικά, στον συνάδελφό μου, για τη χρήση του λογισμικού για την αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθούμε τα σημεία λιανικής πώλησης αυτών των προϊόντων και να παρακολουθήσουμε τον στόχο που υπάρχει μέχρι το 2030 για τη μείωση των προϊόντων αυτών κατά 50%».
Ανέφερε, ότι αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της πολύ καλής συνεργασίας που υπάρχει.
«Είμαι βέβαιος ότι στη συνέχεια και στα αναλυτικά ζητήματα τα οποία θα θέσουμε σίγουρα θα μπορούμε να βρούμε βέλτιστες λύσεις για ζητήματα που απασχολούν και τις δύο χώρες και βεβαίως να έχουμε και κοινές απόψεις, κοινές θέσεις και κοινές δράσεις στα Συμβούλια Υπουργών, ακριβώς επειδή, πέραν όλων των άλλων, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πρωτογενής τομέας δραστηριοποιείται στις δύο χώρες έχει πάρα πολλά κοινά σημεία», είπε, καταλήγοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε και τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας στη δύσκολη αυτή περίοδο και βεβαίως αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όταν υπάρχουν συνέργειες σε όλα τα επίπεδα».