Κυριακίδου: Πρόοδος στην εφαρμογή της Στρατηγικής της ΕΕ κατά του καρκίνου
18 Νοεμβρίου 2021, 06:47
Η Στρατηγική της ΕΕ κατά του Καρκίνου «μπορεί - και πρέπει να είναι - μια συλλογική προσπάθεια», ανέφερε σε ομιλία της στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο για τον Καρκίνο 2021 η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Η σύνοδος, με τίτλο «Από τα σχέδια στην πράξη» διοργανώνεται στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη από οργανισμούς, ΜΚΟ και εταιρείες που εμπλέκονται στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Η Επίτροπος Κυριακίδου παρουσίασε την πρόοδο σε σχέση με την Στρατηγική, επισημαίνοντας πως η πανδημία του COVID-19 «έχει αναδείξει την ζωτική ανάγκη για συντονισμό, αποτελεσματικές συνεργασίες, στήριξη για ευάλωτες ομάδες και σχεδιασμό για έκτακτες καταστάσεις ώστε να υπάρχει συνέχεια στην φροντίδα του καρκίνου κατά τη διάρκεια κρίσεων στο μέλλον».
Όταν τον Ιανουάριο του 2020 η Κομισιόν παρουσίαζε τη Στρατηγική για Καταπολέμηση του Καρκίνου, που τότε βρισκόταν σε αρχικό στάδιο, «κανείς δεν περίμενε πως μια πανδημία αυτού του μεγέθους θα σημάδευε τον κόσμο και θα άλλαζε τον τρόπο ζωής μας», ανέφερε η κ. Κυριακίδου.
«Κανείς μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως έναν χρόνο μετά, περίπου ένα εκατομμύριο ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη δεν θα είχαν διαγνωστεί, πως δεν θα μπορούσαν πλέον να γίνονται έλεγχοι ή πως δεν θα μπορούσαν να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις ή χημειοθεραπείες για πολλούς ασθενείς», πρόσθεσε.
Η κ. Κυριακίδου ενημέρωσε για την πρόοδο της εφαρμογής της Στρατηγικής κατά του Καρκίνου, υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά η ΕΕ έχει ένα κοινό φιλόδοξο σχέδιο το οποίο «έχει ξεκάθαρους στόχους πολιτικής και σημαντική χρηματοδότηση».
«Είναι το μόνο σχέδιο του είδους του που συγκεντρώνει τις δυνάμεις τόσων πολλών χωρών και ενδιαφερομένων μερών προς έναν κοινό στόχο - να κάνει τη διαφορά και να βελτιώσει τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο και οι οικογένειες τους», σημείωσε.
Η κ. Κυριακίδου εξήγ
ησε πως η στρατηγική καλύπτει όλα τα στάδια της νόσου, από την πρόληψη και τον γρήγορο εντοπισμό και διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και την ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια και μετά την αποθεραπεία.
Ταυτόχρονα, συνέχισε η στρατηγική επιδιώκει τη μείωση των ανισοτήτων εντός και μεταξύ κρατών μελών και διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού.
Επίσης, μέρος της στρατηγικής είναι η ένταξη της υγείας σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, σε συνεργασία με όλα τα τμήματα ανάπτυξης πολιτικής της Κομισιόν, αλλά και η εμπλοκή ενδιαφερόμενων από όλη την κοινωνία πέρα από τις Κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές, όπως ειδικούς και εκπροσώπους των ασθενών.
Η κ. Κυριακίδου πρόσθεσε πως η Στρατηγική στηρίζεται μέσω του προγράμματος EU4Health της ΕΕ με χρηματοδότηση πέραν των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ η οποία καλύπτει σειρά δράσεων.
Μεταξύ άλλων, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του Καρκίνου για καλύτερη ενημέρωση για την αποτελεσματική πρόληψη, την δημιουργία ενός προγράμματος εκπαίδευσης ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, την χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου διασύνδεσης των κέντρων καταπολέμησης του καρκίνου σε κάθε κράτος μέλος και το κάλεσμα για προτάσεις προς χρηματοδότηση νέων καινοτόμων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλη την ΕΕ.
Ακόμα δύο στοιχεία της Στρατηγικής στα οποία σημειώνεται πρόοδος είναι η προετοιμασία πρότασης αναθεώρησης της Σύστασης του Συμβουλίου για τους ελέγχους για τον καρκίνο ώστε να αντανακλά τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τεχνολογίας, καθώς και η δημιουργία ενός Μητρώου Ανισοτήτων για τον Καρκίνο το οποίο θα εντοπίζει τις προκλήσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο ώστε να προωθούνται στοχευμένες επενδύσεις και παρεμβάσεις.
Ιδιαίτερα στον τομέα της ποιότητας ζωής, επανέλαβε πως θεωρεί ότι η κοινωνική ένταξη είναι κλειδί και πως για αυτό πρόκειται να εξετάσει επίσης το πρόβλημα της πρόσβασης σε οικονομικές υπηρεσίες.
Tags: Καρκίνος