Κύπριοι: Πίνουν με φίλους για να καταπολεμήσουν το άγχος
21 Ιουνίου 2024, 13:11
Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα έρευνας αναφορικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ από νέους στην Κύπρο, με μεγάλο ποσοστό να καταναλώνει αλκοόλ με φίλους, αλλά και για να καταπολεμήσουν το άγχος.
Η έρευνα «Το όνομα μου είναι αλκοόλ», της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας, διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασθενών Ήπατος (ΕΛΠΑ), για τον Σύνδεσμο Ήπατος και Φίλων Κύπρου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και την Οργάνωση Φίλων και Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων (ΟΦΣΕΑ).
Πίνουν στην παρέα και για καταπολέμηση άγχους
Το 79,71% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι πίνει αλκοόλ σε κοινωνικά πλαίσια, όπως έξω με φίλους ενώ 16% καταναλώνει αλκοόλ στο σπίτι.
Ένα μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων αναφέρει ότι χρησιμοποιεί αλκοόλ για αυτοθεραπεία, κυρίως για την αντιμετώπιση άγχους ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Συγκεκριμένα, το 79,71% έχει χρησιμοποιήσει αλκοόλ για αυτοθεραπεία άγχους ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Δεν ζητούν ταυτότητα για πώληση αλκοόλ
Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, το 69,5% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι δεν τους έχει ζητηθεί ποτέ ταυτότητα για να αγοράσουν αλκοόλ, ενώ το 76,6% γνωρίζει τη νόμιμη ηλικία για αγορά αλκοόλ στην Κύπρο.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων αισθάνεται ότι μπορεί να ελέγξει την κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλο ή πλήρη βαθμό, δείχνοντας αυτοπεποίθηση στη διαχείριση της κατανάλωσης αλκοόλ.
Το 86% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι αισθάνεται σε θέση να ελέγχει την κατανάλωση αλκοόλ, με 52,12% να απαντά «Πλήρως» και 34,75% «Αρκετά».
Ηλικίες κατανάλωσης αλκοόλ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό 24,51%, δοκίμασε αλκοόλ στην ηλικία 13-14 , 35,57% στην ηλικία 15-16 και ποσοστό 26,09% στην ηλικία 17-18.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 18,8% απάντησε ότι δοκίμασε για πρώτη φορά αλκοόλ σε ηλικία κάτω των 12 ετών.
Συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ
Σε ότι αφορά τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, ποσοστό 6,01% απάντησε ότι καταναλώνει καθημερινά, 9,77% κάθε δύο μέρες και 32,33% κάθε εβδομάδα.
Επιπλέον, ποσοστό 17,29% καταναλώνει αλκοόλ κάθε 15 ημέρες, 15,41% μια φορά τον μήνα και ποσοστό 16,54% σπάνια.
Κρούουν καμπανάκι τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα της έρευνας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη άμεσων μέτρων, ανέφερε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας», Γιαννούλα Κουλλά.
Τόνισε την ανάγκη για συνεργασία όλων των αρμόδιων αρχών για εντατικοποίηση των ελέγχων ως προς την τήρηση της νομοθεσίας πώλησης, διάθεσης ή χορήγησης οινοπνευματωδών ποτών σε ανήλικους, καθώς επίσης και ενίσχυση της ενημέρωσης των μαθητών μέσω προγραμμάτων στα σχολεία.
Από την πλευρά της, η Οργάνωση Φίλων και Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων (ΟΦΣΕΑ), σημείωσε πως με το αλκοόλ να εμπίπτει στις νόμιμες ουσίες, ενδεχομένως εσφαλμένα συμβάλει σε ένα ακούσιο εφησυχασμό, ο οποίος ωθεί στον παραμερισμό της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ – αγνοώντας και τις αρνητικές συνέπειες που γεννάει.
Στην έρευνα συμμετείχαν 281 άτομα, ηλικίας 18-40 ετών. Σε αυτή συμμετείχαν 155 άντρες, 117 γυναίκες και 9 άτομα ουδέτερου φύλου. Η συλλογή δεδομένων έγινε μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων.
Δυνατότητα για στοχευμένες δράσεις
O Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε η Λειτουργός Α΄ του Υπουργείου Υγείας, Τασούλα Αναστασιάδου, δήλωσε ότι με την καλύτερη κατανόηση του ζητήματος του αλκοολισμού και τη σωστή εκτίμηση του βαθμού του προβλήματος δίνεται η δυνατότητα για τις στοχευμένες δράσεις από την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς αντιμετώπισή του.
Ο κ. Δαμιανός επεσήμανε ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μια σοβαρή ψυχική και σωματική διαταραχή που επηρεάζεται από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του ανθρώπου.
Επικέντρωση στις πραγματικές ανάγκες και κενά
Ο Πρόεδρος της ΟΦΣΕΑ, Νίκος Δρυμιώτης, είπε στον χαιρετισμό του ότι «είναι πάγια θέση μας πως με μια καλύτερη κατανόηση της εικόνας κάθε θέματος μπορούμε να δράσουμε πιο ουσιαστικά επικεντρώνοντας την προσοχή μας στις πραγματικές ανάγκες και κενά», σημειώνοντας ότι «μέσα από αυτήν την έρευνα θέλουμε να θέσουμε στο δημόσιο διάλογο την ανάγκη η κοινωνία και ειδικά οι πολιτικές αρχές και οι δημόσιοι φορείς να ασχοληθούν με σοβαρότητα με το θέμα της χρήσης του αλκοόλ».
Ο κ. Δρυμιώτης επεσήμανε ότι η προβληματική κατανάλωση δεν είναι μόνο ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά και ένα κοινωνικό πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι η διαχείριση της χρήσης και κατάχρησης νόμιμων και παρανόμων ουσιών ή και η ανάπτυξη εξαρτητικών συμπεριφορών δεν μπορεί να εστιάζεται μόνο στο επίπεδο αναγνώρισης και παρέμβασης σημειώνοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε έμφαση και στην πρόληψη».
Παράλληλα, σημείωσε πως με το αλκοόλ να εμπίπτει στις νόμιμες ουσίες, ενδεχομένως εσφαλμένα, συμβάλει σε ένα ακούσιο εφησυχασμό, ο οποίος ωθεί στον παραμερισμό της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ, αγνοώντας και τις αρνητικές συνέπειες που γεννάει.
Σημείωσε ότι η διενέργεια της έρευνας ήταν μια ευκαιρία «να ενδυναμώσουμε την έκταση της φωνής μας, κοινοποιώντας σημαντικά αιτήματα όπως η εφαρμογή του περί Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμο, η ενίσχυση των προγραμμάτων της Μονάδας Εσωτερικής και Εξωτερικής Θεραπείας της Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων «ΘΕΜΕΑ», καθώς και η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάχρησης και εξάρτησης από το αλκοόλ».
Της Μόνικας Μακρυγιάννη