ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κτυπά ανελέητα η θερμοπληξία- Θα ζούμε με τους καύσωνες στην Κύπρο

23 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Θερμότερα έγιναν τα καλοκαίρια στην Κύπρο, λόγω του ενισχυμένου φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, ενώ συχνότερα έγιναν τα περιστατικά θερμοπληξιών με σοβαρές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Με αφορμή το θάνατο 64χρονης από θερμοπληξία και τα τρία άλλα περιστατικά με θερμοπληξία, ανάμεσα τους και νεαρό άτομο 25 χρόνων, το YgeiaWatch, ζήτησε τις απόψεις ενός ειδικού παθολόγου για τις επιδράσεις της θερμικής εξάντλησης στον οργανισμό η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να καταλήξει σε θερμοπληξία.

Σημειώνεται ότι τρεις γυναίκες νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με θερμοπληξία, ηλικίας 67, 80 και 25 ετών, ενώ την Κυριακή είχαμε ακόμη ένα θάνατο με διάγνωση από τους θεράποντες ιατρούς τη θερμοπληξία γυναίκας ηλικίας 64 ετών.

«Έχουμε πλέον πιο συχνούς και μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας καύσωνες», αναφέρει στο YgeiaWatch, ο Δρ. Κώστας Σχίζας, τονίζοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, έχουν σοβαρές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικότερα αν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

Ως εκ τούτου, υποδεικνύει, «όλοι μας επειδή θα ζούμε πλέον με τους καύσωνες, πρέπει να μάθουμε τον τρόπο που εκδηλώνονται η θερμοπληξία ή η θερμική εξάντληση (αφυδάτωση) για να μπορούμε να προλαβαίνουμε και να αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις».

«Το παρόν και το μέλλον φαντάζουν πιο επικίνδυνα, άρα χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή», υπογραμμίζει.

Δεν είναι μαγκιά η πολύωρη έκθεση στον ήλιο

«Επειδή οι καύσωνες θα είναι μαζί μας όπως βλέπουμε, πρέπει να αρχίσει ο πολίτης να προστατεύει τον εαυτό του από την ηλιακή ακτινοβολία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Δεν είναι μαγκιά η πολύωρη έκθεση κάτω από την ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και με ομπρέλες ειδικά από τις 11πμ  μέχρι τις 4 το απόγευμα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος των επιπλοκών από τος κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας», αναφέρει εμφαντικά.

Σοβαρότερος ο κίνδυνος θερμοπληξίας

Σύμφωνα με τον ειδικό, σοβαρότερος κίνδυνος αλλά όχι τόσο συχνός είναι αυτός της θερμοπληξίας ενώ ακολουθεί ο κίνδυνος της θερμικής εξάντλησης, δηλαδή της αφυδάτωσης.

Και στις δύο περιπτώσεις, τονίζει, προκύπτουν ουκ ολίγα προβλήματα υγείας στον πάσχοντα, με χειρότερη επίδραση ακόμα και τον καρκίνο του δέρματος. «Δηλαδή, κάποιος που εργάζεται για πολλά καλοκαίρια μέσα στον ήλιο, σίγουρα σε κάποια στιγμή θα αναπτύξει καρκίνο του δέρματος», αναφέρει.

Σημαντική η κατανόηση του τρόπου εκδήλωσης

Για να κατανοήσουμε τον κίνδυνο, εξηγεί, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τον τρόπο που εκδηλώνονται, η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση, αφού σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα.

Επισημαίνει ότι ο οργανισμός διαθέτει σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας του, που στηρίζεται στην απώλεια της θερμότητας μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα. Αν παρατηρείται ανιδρωσία λόγω υγρασίας, τότε δεν εξατμίζεται ο ιδρώτας και έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος.

Θερμική εξάντληση / αφυδάτωση: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Η θερμική εξάντληση οφείλεται σε ελάττωση χλωριούχου νατρίου (αλατιού) και νερού. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η αδυναμία, κόπωση, εξάντληση, ανησυχία, κεφαλαλγία, ίλιγγος, μειωμένη όραση, κρύο δέρμα και κολλώδες, πρόσωπο ωχρό, γρήγορη αναπνοή ενώ η θερμοκρασία του σώματος είναι φυσιολογική ή ελαφρώς αυξημένη. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα λιποθυμίας.

Για την αντιμετώπιση της θερμικής εξάντλησης, συνίσταται η μετάβαση σε δροσερό χώρο, η αφαίρεση των ρούχων, ο επαρκής αερισμός στο χώρο με ανεμιστήρες ή κλιματισμό. Παράλληλα, χρειάζεται ενυδάτωση, με υγρά και ηλεκτρολύτες.

Αν δεν υποχωρούν τα συμπτώματα, τότε θα πρέπει τα άτομα να εισαχθούν επειγόντως στις πρώτες βοήθειες για αναπλήρωση υγρών με ορό.

Θερμοπληξία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Η θερμοπληξία είναι μία επείγουσα παθολογική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου η οποία οφείλεται σε υπερμετρη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από 41 βαθμούς Κελσίου, λόγω θερμικής υπερφόρτωσης του σώματος ή διαταραχής της θερμορύθμισης.

«Τρελαίνεται ο θερμοστάτης του σώματος όπως συμβαίνει και με το θερμοστάτη του αυτοκινήτου που όταν υπερθερμανθεί σταματά η μηχανή», σημειώνει ο Δρ Σχίζας.

Τα χαρακτηριστικά της θερμοπληξίας είναι η υψηλή θερμοκρασία και βαριά δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται εξάντληση, κεφαλαλγία, ξηροστομία δέρμα θερμό, ξηρό, ερυθρό, ενώ πιθανότατα διαστέλλονται οι κόρες των οφθαλμών και εμφανίζονται αιμορραγίες στο δέρμα.

Άλλα συμπτώματα είναι το παραλήρημα, η σύγχυση, σπασμοί, απώλεια συνείδησης, πιθανόν το άτομο να πέσει σε κώμα και να επέλθει ακόμα και ο θάνατος.

Βαριές επιπλοκές θερμοπληξίας

Η θερμοπληξία έχει επίσης βαριές επιπλοκές όπως η υπερθερμική βλάβη του ήπατος, καθώς και επιπλοκές σε νεφρό, εγκέφαλο και άλλων ιστών.

Τονίζεται ότι τα συμπτώματα δεν συνδέονται απαραίτητα με την έκθεση στον ήλιο, αλλά μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και σε άτομα που βρίσκονται σε κλειστό χώρο, στον οποίο δεν υπάρχει επαρκής αερισμός με κλιματισμό ή ανεμιστήρα.

Απαιτείται άμεση θεραπευτική αγωγή

Σημαντικό να τονιστεί επίσης, υπογραμμίζει ο Δρ Σχίζας, είναι ότι τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης, σε κάποια άτομα, προηγούνται των συμπτωμάτων της θερμοπληξίας.  Εάν η θερμική εξάντληση, δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, δηλαδή μέσα σε 30 – 50 λεπτά, εξηγεί, μπορεί να καταλήξει σε θερμοπληξία που μπορεί μα επιφέρει ακόμη και θάνατο.

Η θεραπευτική αγωγή πρέπει να είναι άμεση και αποσκοπεί στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος καθώς και για να υποστηριχθούν ζωτικά όργανα. Συστήνεται όπως ο ασθενής να μπει σε λουτρό με παγωμένο νερό.

Εναλλακτικά εάν δεν είναι διαθέσιμο λουτρό με κρύο νερό, βάζουμε σφουγγάρια στον ασθενή με κρύο νερό. Παράλληλα, προχωρούμε σε μαλάξεις των κάτω άκρων, για να αποβάλουμε τη θερμότητα γρήγορα.

Ο Δρ Σχίζας υποδεικνύει ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή στο διαγνωστικό κομμάτι,  υπογραμμίζοντας ότι μια λανθασμένη διάγνωση πιθανόν να προκαλέσει μεγαλύτερο κακό.

«Ήρθε η ώρα για να μάθουμε να σώζουμε ο ένας τον άλλο», τονίζει.

Σημειώνεται ότι από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου μέχρι και χθες, καταγράφηκαν τρεις θάνατοι από θερμοπληξία ενώ συνεχής είναι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευθεί στα νοσοκομεία, τα οποία παραμένουν σε ετοιμότητα να διαχειριστούν τα αυξημένα περιστατικά.

Στους γενικούς κανόνες για την πρόληψη της θερμοπληξίας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, η χρήση κλιματιστικών, η κατανάλωση άφθονων υγρών και η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ.

Άτομα υψηλού κινδύνου για θερμοπληξία, περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, εγκυμονούσες, παχύσαρκα άτομα, άτομα με διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα