ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κομισιόν: «Κουτσουρεύεται» ο προϋπολογισμός για την Υγεία

27 Οκτωβρίου 2024, 06:00

images

Εντείνονται οι ανησυχίες για έναν «κουτσουρεμένο» προϋπολογισμό σε ότι αφορά τον τομέα της Υγείας στην Ευρώπη, την ώρα που η Κομισιόν ετοιμάζει την κατάθεση της πρότασης του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού για τον Ιούνιο.

Δημοσίευμα του Euronews, υποστηρίζει ότι το μερίδιο δαπανών που προορίζεται για τον τομέα της Υγείας από την Κομισιόν , ενδεχομένως να συγχωνευθεί με άλλες δαπάνες.

Το γεγονός, έχει πυροδοτήσει νέες ανησυχίες από εμπλεκόμενους φορείς του τομέα της Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ, ως ανταπόκριση στην πανδημία του COVID-19, δαπάνησε συνολικά €5,3 δισ. υπό το πρόγραμμα EU4Health, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που βασίζεται σε στοιχεία που διέρρευσαν για τον προϋπολογισμό Yγείας της Κομισιόν, το πλάνο μετασχηματισμού προβλέπει όπως η χρηματοδότηση για την Yγεία,  ενοποιηθεί σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανταγωνισμού.

Το εν λόγω ταμείο θα σχεδιαστεί, όπως αναφέρεται, για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και αξιών της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, ο μετασχηματισμός του πλάνου που έχει συζητηθεί σε ευρύτερη βάση στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού στη Κομισιόν από τον Ιανουάριο, στοχεύει στην αντιμετώπιση μίας ελλιπούς στρατηγικής κατεύθυνσης που να προτεραιοποιεί πολιτικές αντί συγκεκριμένα προγράμματα.

Ακόμη, όπως υποστηρίζεται, υπό το αλλαγμένο αυτό πλάνο, μερικά από τα πιο δημοφιλή ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το «Ορίζοντας Ευρώπη» που αφορά στη χρηματοδότηση της έρευνας, αλλά και προγράμματα που αφορούν στο διάστημα, ψηφιακά ζητήματα αλλά και υγείας, αναμένεται όπως συγχωνευθούν.

Η κίνηση, θα οδηγήσει σε μία ενοποιημένη δέσμη κανονισμών για συμμετοχή και επιλεξιμότητα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν υφιστάμενες διαφορές ανάμεσα στα εν λόγω προγράμματα.

Οι ανησυχίες

Σε σχέση με τις ανησυχίες που καταγράφονται για το ζήτημα, εμπλεκόμενοι φορείς υποδεικνύουν συγκεκριμένα ότι με τη συγχώνευση της χρηματοδότησης για θέματα Υγείας σε ένα ευρύτερο ταμείο ανταγωνιστικότητας, αυξάνεται ο κίνδυνος μετατόπισης πόρων για τον τομέα Υγείας προς άλλους σκοπούς.

Σημειώνεται ότι ήδη, από το πρόγραμμα EU4Health μετατοπίστηκαν περίπου €1 δισ. για τη μερική χρηματοδότηση του πακέτου βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η βουλεύτρια των Πρασίνων, Tilly Metzi, υπέδειξε παράλληλα ότι με την εν λόγω απόφαση, μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες που αφορούν σε θέματα Υγείας, ενδεχομένως να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα ακόμη με το δημοσίευμα, το πρόγραμμα EU4Health, μέχρι στιγμής έχει στηρίξει πληθώρα πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένου του πρόσφατου σχεδίου ύψους €1,3 εκατ. για την αντιμετώπιση της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού στην Ευρώπη.

Σημειώνεται, ότι πριν τη δημιουργία του προγράμματος, ο προϋπολογισμός που καταρτιζόταν για θέματα Υγείας για την περίοδο 2014 με 2020, κυμάνθηκε σε συνολικά €450 εκατ.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα