ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καταφύγια: Στο έλεος του Θεού χιλιάδες σκυλιά, αδιαφορεί το κράτος

26 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι εγκαταλείψεις σκύλων, με τις φιλοζωικές οργανώσεις να καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για διάσωση όσων περισσότερων μπορούν, την ίδια ώρα που διαπιστώνουν αδιαφορία από το κράτος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Αυγούστου, το YgeiaWatch επικοινώνησε με εθελοντές σε καταφύγια σκύλων, ζητώντας την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η Μόνικα Μιτσίδου, εθελόντρια σε καταφύγιο σκύλων ανέφερε στο YgeiaWatch ότι φέτος είναι η χειρότερη χρονιά σε θέματα εγκαταλείψεων σκύλων.

«Κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Aυτό που παρατηρούμε είναι ότι μεγάλωσε ο αριθμός των φιλόζωων που θέλουν να βοηθήσουν αλλά όλοι θέλουν να βοηθούν χωρίς να κάνουν κάποια προσπάθεια ή κόπο».

Ερωτηθείσα για το λόγο που η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων όσον αφορά τις εγκαταλείψεις σκυλιών, είπε ότι «πάρα πολλά είναι νεαρά σκυλιά τα οποία ίσως κάποιοι πήραν εν μέσω εγκλεισμού από τον covid για να πηγαίνουν βόλτα», κάνοντας αναφορά και στη «μόδα» που υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο να παίρνουν σκύλο χωρίς να ξέρουν γιατί και χωρίς αντιλαμβάνονται την ευθύνη.

Οι σκύλοι μπορoύν να γίνουν τα μάτια των τυφλών

«Δεν υπάρχει ενσυναίσθηση. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο σκύλος συνδέεται, έχει συναισθήματα αγάπης, φόβου, όταν χάσει το σπίτι του στεναχωριέται. Είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ένας σκύλος έχει τον συναισθηματικό κόσμο και την ευφυΐα ενός μωρού δυο χρόνων. Γι΄ αυτό τον λόγο μπορεί να εκπαιδευτεί, να γίνει τα μάτια του τυφλού, να βρει τους ζωντανούς ανθρώπους στα συντρίμμια μετά από σεισμό, να προβλέψει αν κάποιος πέφτει σε επιληπτικό κόμμα ή και τις επιληπτικές κρίσεις» τονίζει.

Η καλύτερη συντροφιά

«Τον σκύλο τον παίρνεις για συντροφιά, γι' αυτό και αν παίρνουμε σκύλο επειδή θέλουν τα μωρά είναι εντελώς λανθασμένος λόγος. Οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν ως βοηθοί και δουλεύουν για μας 24 ώρες, όπως για παράδεγμα με άτομα με σωματικές αναπηρίες και η μοναδική τους έγνοια είναι να μας ικανοποιήσουν και να μας βοηθήσουν. Πριν πάρουμε σκύλο πρέπει να σκεφτόμαστε αν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του για άσκηση, τροφή, περιποίηση και να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να καλύψουμε τα κτηνιατρικά του έξοδα. Επίσης αν ο σκύλος εκπαιδευτεί από νωρίς για να έχει καλή συμπεριφορά θα είναι η καλύτερη συντροφιά χωρίς κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε η εκπαιδεύτρια σκύλων, Μαρία Χριστίνα Πατάλα.

Δεν έχει ανταπόκριση ο εθελοντισμός

Η κ. Μιτσίδου διευκρίνισε ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις αποτελούνται από εθελοντές και δεν τους παρέχεται κάποια ιδιαίτερη βοήθεια εκτός από μια μικρή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση η οποία μοιράζεται σε όλες τις εγγεγραμμένες φιλοζωικές οργανώσεις.

«Δυστυχώς ο εθελοντισμός με τα ζώα δεν έχει ιδιαίτερη ανταπόκριση στον κόσμο διότι έχει πόνο. Βλέπουμε ότι αρκετός κόσμος θέλει να βοηθήσει αλλά όταν πάνε στο καταφύγιο και δουν τις δυσκολίες, δεν μένουν στον εθελοντισμό. Άρα αυτή την στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αδιαφορία του κράτους, των δήμων, των κοινοτήτων αλλά και του κόσμου που εγκαταλείπει τα σκυλιά του», υπογραμμίζει.

Προσθέτει ότι «είναι τόσα πολλά τα σκυλιά και τόσο λίγη η ζήτηση για υιοθεσίες στην Κύπρο, σχεδόν ανύπαρκτη ειδικά για μεγάλα σκυλιά που πλέον η κατάσταση είναι τραγική».

«Όλα τα καταφύγια ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι γεμάτα και ο λόγος είναι οι ανεξέλεγκτες γέννες. Σκεφτείτε μόνο ότι μια σκύλα γεννά δυο φορές τον χρόνο και μπορεί να κάνει για παράδειγμα 8 σκυλάκια. Αυτά τα παίρνουν άλλοι και σε μερικούς μήνες θα γεννήσουν και αυτά και με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Μιτσίδου, οι περισσότερες υιοθεσίες ειδικά για τα μεγαλόσωμα σκυλιά γίνονται στο εξωτερικό όπως στην Αγγλία, Γερμανία και Ολλανδία αλλά δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης ακόμη και οι αυτές έχουν μειωθεί.

«Δύο είναι τα σημαντικά θέματα για να καταστεί διαχειρίσιμο το πρόβλημα στα καταφύγια. Το πρώτο είναι να αντιληφθεί ο κόσμος τη σημαντικότητα της στείρωσης των σκυλιών και το δεύτερο είναι η επιμόρφωση του κόσμου για τις ανάγκες του σκύλου», επισημαίνει.

Η κ. Μιτσίδου πρόσθεσε ότι οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν πακέτα υιοθεσίας τα οποία καλύπτουν τα βασικά κτηνιατρικά έξοδα συμπεριλαμβανομένου του chip και της στείρωσης αλλά διενεργούν και ελέγχους για την καταλληλότητα του χώρου για παράδειγμα αν υπάρχει ασφαλισμένη περίφραξη αλλά και πού θα ζει ο σκύλος και διευκρίνισε ότι δεν δίνουν σκυλάκια για να ζουν έξω από το σπίτι.

Τα σκυλιά μιλούν μόνο σε αυτούς που θέλουν να ακούσουν

«Καταλήγουν κοντά μας σκυλιά τα οποία, είτε αγαπήθηκαν μόνο σαν κουτάβια, είτε δεν αγαπήθηκαν ποτέ», είπε η κ. Μιτσίδου. «Έρχονται στο καταφύγιο και τις πρώτες μέρες προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται και σύντομα βλέπεις να ξεδιπλώνεται μπροστά σου ένα πλάσμα το οποίο συγχώρεσε και το μόνο που ξέρει είναι να σε αγαπά και να προσπαθεί να σε ευχαριστήσει. Τα σκυλιά τα οποία διασώθηκαν πάντα δείχνουν ευγνωμοσύνη και πρέπει να είσαι έτοιμος για να το δεις. Γιατί τα σκυλιά μιλούν αλλά μόνο σε αυτούς που είναι έτοιμοι να ακούσουν. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι τα σκυλιά δεν είναι απόκτημα αλλά είναι όντα τα οποία μπορούν να μας προσφέρουν άπειρη χαρά και αγάπη σε όλες τις φάσεις ζωής μας», πρόσθεσε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα