Καπνός από πυρκαγιά: Οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό
13 Αυγούστου 2019, 09:47
Ο κύριος δρόμος Λεμεσού - Καντού – Πλατρών κοντά στο χωριό Κισσούσα, παρέμεινε χθες αρκετές ώρες κλειστός λόγω πυρκαγιάς, που ήταν εκτός ελέγχου για πολλές ώρες με αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά το χωριό. Και παρότι ο δρόμος τελικά άνοιξε και η πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μια μεγάλη πυρκαγιά σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και αναγκαστικά αναπνέουν τον καπνό που παράγεται από την καύση ξύλων και άλλων υλικών.
Μονοξείδιο του άνθρακα, αλδεΰδες και αιωρούμενα σωματίδια αρκετά μικρά ώστε να εισβάλλουν στους πνεύμονες, είναι οι χημικές ουσίες του καπνού που προέρχεται από πυρκαγιά. Από τις παραπάνω ουσίες, το μονοξείδιο του άνθρακα είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε απώλεια των αισθήσεων και να θέσει άμεσα σε κίνδυνο την ζωή.
Όταν το εισπνέουμε, τα μόριά του φτάνουν μέσω των πνευμόνων στο αίμα μας, συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη - την ουσία που μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα όργανα και τους ιστούς- και έτσι βλάπτει όλα μας τα όργανα που δεν οξυγονώνονται επαρκώς.
Πονοκέφαλος, ζάλη, διαταραχή της όρασης και μείωση της ικανότητας κίνησης είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουμε, σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.
Και να τονίσουμε ότι ειδικά στους καρδιοπαθείς, το μονοξείδιο (ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα) μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος και καρδιακή αρρυθμία ενώ η εισπνοή θερμού καπνού –αν βρεθούμε κοντά στην πυρκαγιά-, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στους πνεύμονες και να μας οδηγήσει στον θάνατο.
Τέλος, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η εισπνοή των αιωρούμενων σωματιδίων που προέρχονται από την στάχτη σε μια πυρκαγιά, αποτελεί κύρια αιτία πίσω από τον επίμονο βήχα, τα φλέγματα, τον συριγμό (το «σφύριγμα» της αναπνοής) και την δύσπνοια. Άτομα με πνευμονολογικά και καρδιολογικά προβλήματα όπως επίσης παιδιά και ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς να πληγούν από αυτά.