Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για μετάλλαξη Mu
06 September 2021, 07:56
Έντονη ανησυχία πυροδότησε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Mu», η οποία ταυτοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει ήδη εξαπλωθεί σε 43 χώρες σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, με τους ειδικούς να δηλώνουν ότι η νέα παραλλαγή του ιού δεν έχει διαπιστωθεί ότι παρακάμπτει τα εμβόλια.
Σημειώνεται ότι το νέο στέλεχος εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα και στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το νέο στέλεχος παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως τα χαρακτηριστικά του.
Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch, ότι «ο ΠΟΥ κατατάσσει την παραλλαγή Mu ως μετάλλαξη ενδιαφέροντος και όχι ανησυχίας. Παρόλα αυτά κάποιοι επιστήμονες ανησυχούν διότι δυο από τις αλλαγές που παρατηρούνται αφορούν στην πρωτεΐνη ακίδα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στα κύτταρά μας, επομένως ο φόβος είναι μήπως τα αντισώματα δεν την αναγνωρίζουν πλέον, αν και αυτό δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως».
Διευκρίνισε ότι η εμφάνιση νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία, οδήγησε τον ΠΟΥ να τα διαχωρίσει ανάμεσα σε «παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας», για να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτή τη χρονική περίοδο χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους και τη Δέλτα, που εντοπίστηκε σε 170 χώρες μέχρι στιγμής και άλλα πέντε στελέχη «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής Mu.
Ο κ. Καραγιάννης τόνισε επίσης, ότι για την ώρα στην Κύπρο δεν γίνεται καμία σκέψη για κατάργηση της μάσκας, η οποία θα μας συνοδεύει για αρκετούς μήνες ακόμη.
Ανησυχία για άνοιγμα σχολείων
Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του συγκεκριμένου ιού και ότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη ότι παρακάμπτει τα εμβόλια».
Η κ. Κολιού είπε επίσης, ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά μεταδοτική όσο η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία επικράτησε σε όλες τις χώρες λόγω του ότι είναι πολύ μεταδοτική.
«Στην παρούσα φάση», σημείωσε ότι «θα πρέπει να παρακολουθείται η πορεία της παραλλαγής Mu ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή της στην Κύπρο».
Σχολιάζοντας το χθεσινό αριθμό των κρουσμάτων (147) και το ποσοστό θετικότητας το οποίο κυμάνθηκε στο 0,49%, είπε ότι δεν είναι ενδεικτικά τα στοιχεία, καθώς διενεργήθηκε περιορισμένος αριθμός τεστ, αν και όπως επεσήμανε, «τις τελευταίες εβδομάδες έχει σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου».
Σύμφωνα με την κ. Κολιού η ανησυχία σήμερα, εντοπίζεται στα σχολεία και ειδικά στα δημοτικά, καθώς στα γυμνάσια και λύκεια υπάρχει μια σχετικά καλή εμβολιαστική κάλυψη. Στα παιδιά 12 έως 15 χρονών η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται περίπου στο 30%, ενώ στις πιο μεγάλες ηλικίες (16 έως 18 χρόνων) ανέρχεται στο 50%.
Επιπλέον οι μαθητές θα φέρουν μάσκα στη μέση εκπαίδευση, ενώ θα υπάρχει και απόσταση μεταξύ των θρανίων.
Η κ. Κολιού υπενθύμισε ότι πρόκειται για την τρίτη σχολική χρονιά που τα σχολεία θα λειτουργήσουν σε συνθήκες Covid- 19, συνεπώς, όπως ανέφερε, υπάρχει μια σχετική εμπειρία και από μέρους των μαθητών και από μέρους των εκπαιδευτικών.
«Σημαντική θα είναι και συμβολή του ελέγχου rapid test που θα διενεργείται στα σχολεία διότι θα εντοπίζονται από την αρχή τα κρούσματα ώστε να περιορίζεται η διασπορά του ιού», πρόσθεσε.
Της Ηρώς Ευθυμίου