ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κανένα μέτρο στην Κύπρο για επιστροφή καρκινοπαθών στην εργασία

22 Οκτωβρίου 2024, 06:00

images

Επί του παρόντος στην Κύπρο δεν υπάρχουν μέτρα ή πολιτικές παρεμβάσεις που να σχετίζονται ειδικά με τη διατήρηση της εργασίας ή την επιστροφή στην εργασία για καρκινοπαθείς και επιζώντες με καρκίνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕ δημοσίευσε χθες μελέτη που καταγράφει πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) οι οποίες βοηθούν τους καρκινοπαθείς και όσους έχουν ιστορικό καρκίνου, να παραμείνουν στην αγορά εργασίας ή να επιστρέψουν σε αυτή.

Τί ισχύει στην Κύπρο

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΕ, στην Κύπρο, δύο νομικά μέτρα υποστηρίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την επιστροφή στην εργασία των ατόμων με αναπηρία, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνονται καρκινοπαθείς εάν η νόσος τους μειώνει την ικανότητα εργασίας τους.

Πρώτον, ο νόμος αριθ. 4227 ορίζει ειδικές διατάξεις για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλώνοντας ότι τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το 10% των κενών θέσεων.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι θα πρέπει να παρέχεται ειδικός υποστηρικτικός τεχνολογικός εξοπλισμός για τη διευκόλυνση της παροχής εργασίας και να γίνονται οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για το άτομο με αναπηρία, ανάλογα με το είδος της αναπηρίας του.

Δεύτερον, γίνεται αναφορά στο Ειδικό Ταμείο του Κέντρου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία. Σημειώνεται ότι ο νόμος του 2000 δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη σχεδίου για τη δημιουργία και λειτουργία μικρών μονάδων για σκοπούς αυτοαπασχόλησης ατόμων με αναπηρία. Το έργο υλοποιείται από το Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρία και χρηματοδοτείται κυρίως από κονδύλια της ΕΕ. Κύριος σκοπός του είναι η δημιουργία μικρών μονάδων για την αυτοαπασχόληση των ατόμων με αναπηρία, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για τη λειτουργία των μονάδων αυτών.

Επισημαίνεται ότι τα άτομα με αναπηρία συχνά δεν μπορούν να εργαστούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, στερώντας τους αποταμιεύσεις που θα τους βοηθούσαν να ξεκινήσουν ένα επιχειρηματικό εγχείρημα. Η οικονομική στήριξη είναι το σημείο εκκίνησης για επιχειρηματική δραστηριότητα και αυτοαπασχόληση.

Ένα επιπλέον γενικό μέτρο για τα άτομα με αναπηρία, προσθέτει η ΕΕ, είναι το σχέδιο επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτό το σχέδιο θεσπίστηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρία, προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση ή την πρόοδο στο επάγγελμά τους.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία 2018-2028 περιλαμβάνει επίσης ορισμένες σχετικές δράσεις πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την ενθάρρυνση των εργοδοτών να προσλαμβάνουν άτομα με αναπηρία , χρηματοδοτώντας μέρος του κόστους του μισθού και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων και καθιερώνοντας οικονομικά επιδόματα για τα άτομα με αναπηρία.

Δημιουργήθηκε επίσης ένα νέο Δίκτυο Ενσωμάτωσης Κοινωνικών Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρία που αποτελείται από νέες υπηρεσίες υποστήριξης για άτομα με αναπηρία, όπως προσωπικός βοηθός/σύμβουλος, μέσω επαγγελματιών παρόχων υπηρεσιών.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχουν μέτρα/πολιτικές παρεμβάσεις που να σχετίζονται ειδικά με τη διατήρηση της εργασίας ή την επιστροφή στην εργασία ασθενών και επιζώντων με καρκίνο. Η Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο του 2019 σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί ενεργά για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών», τονίζεται.

Συστάσεις για κάλυψη κενών

Όπως αναφέρει η ΕΕ, η μελέτη είναι ένα από τα κύρια αποτελέσματα του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και έχει σκοπό τη στήριξη της παραμονής και της επιστροφής στην εργασία των καρκινοπαθών και των επιζώντων καρκίνου.

Στη μελέτη διατυπώνεται σειρά συστάσεων για την αντιμετώπιση των κενών, των εμποδίων και των προκλήσεων που απομένουν, όπως η ανάγκη διεύρυνσης και ενίσχυσης των εθνικών πολιτικών και κανόνων, ώστε να περιλάβουν περισσότερα μέτρα ειδικά για τον καρκίνο, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί παρακολούθησης και εφαρμογής και να ενταθούν οι δράσεις ευαισθητοποίησης.

Έλλειψη εθνικών νομοθετικών πλαισίων 

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι η έλλειψη εθνικών νομοθετικών πλαισίων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και/ή την επανένταξη των καρκινοπαθών και των επιζώντων σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, η μελέτη διαπιστώνει ότι πολλές οργανώσεις έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα στήριξης και ότι ορισμένες χώρες εφαρμόζουν γενικότερες πολιτικές για τη στήριξη των ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης διατυπώθηκαν κατόπιν ευρείας διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ατόμων, των οποίων η ζωή έχει επηρεαστεί από καρκίνο, στόχος που αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς δράσης του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου».

Όπως υπέδειξε, «παρόλο που έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο, η διαχείριση της καθημερινής ζωής με καρκίνο συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις».

«Πρέπει να σπάσουμε το στίγμα που συχνά πλήττει όσους πάσχουν από αυτή τη νόσο και να προστατεύσουμε το δικαίωμά τους να παραμείνουν στη δουλειά τους ή να επιστρέψουν σε αυτή και να φροντίσουμε για την εξάλειψη των διακρίσεων. Είμαστε ακόμη στην αρχή της σχετικής συζήτησης. Τώρα θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα και θα ενθαρρύνουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετέχουν σε συζητήσεις για το πώς οι σημερινές προκλήσεις θα μετατραπούν σε μελλοντικές ευκαιρίες», κατέληξε.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα