ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι ILO για θερμική εξάντληση εργαζομένων

27 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ - ILO) σε σχέση με τις επιπτώσεις της θερμικής εξάντλησης στους εργαζομένους που εκτίθενται σε υπερβολική ζέστη.

Ο οργανισμός εκπέμπει σήμα κινδύνου για το ζήτημα στη βάση των ευρημάτων του σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε σε σχέση με το τι εφαρμόζεται για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, εν μέσω περιόδων καύσωνα.

Η θερμική εξάντληση όπως αναφέρεται, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, καθώς είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και σε συχνότερα και πιο έντονα κύματα καύσωνα.

Η Κύπρος, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, βρίσκεται ανάμεσα στα 21 κράτη που εξετάζει ο οργανισμός τα οποία έχουν θεσπίσει εθνική νομοθεσία στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της θεμικής εξάντλησης κατά τις ώρες εργασίας.

Οι επιπτώσεις στους εργαζομένους

Ο οργανισμός επισημαίνει ότι το θερμικό στρες μπορεί να επηρεάσει άμεσα τους εργαζόμενους κατά την διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους, οδηγώντας σε θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, ακόμη και θάνατο.

Μακροπρόθεσμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να αναπτύξουν σοβαρές και εξουθενωτικές ασθένειες, επηρεάζοντας το καρδιοαγγειακό και αναπνευστικό τους σύστημα, αλλά και τους νεφρούς.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, ο αριθμός αργαζομένων που υποφέρει από τις επιπτώσεις που προκαλεί η παρατεταμένη ζέστη είναι ανησυχητικός, ενώ τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία δεν κρίνονται επαρκώς αποτελεσματικά.

Σε ξεχωριστή έκθεση του ΔΟΕ για την διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας στην εργασία, εν μέσω ενός μεταβαλλόμενου κλίματος, καταγράφεται ότι τουλάχιστον 2,41 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι ή το 71% του εργατικού δυναμικού, έχουν εκτεθεί σε υπερβολική ζέστη.

Ανάμεσα σε αυτούς, καταγράφηκαν 22,85 εκατομμύρια τραύματα και 18,970 θάνατοι σε ετήσια βάση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, προστίθεται, οι εθνικές νομοθεσίες δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τους εντεινόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αφού οι διατάξεις είναι κυρίως γενικής φύσεως.

Σημειώνεται ότι μερικές χώρες έχουν ξεκινήσει να αναθεωρούν τις νομοθεσίες τους ή να αναπτύσσουν νέους, ξεχωριστούς κανονισμούς για την αντιμετώπιση της ζέστης κατά τις ώρες εργασίας.

Τι ισχύει στην Κύπρο

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΟΕ, οι κανονισμοί που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων, αφορούν στους εργοδότες και στους αυτοεργοδοτούμενους και περιλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την διαχείριση της θερμικής εξάντλησης, λαμβάνοντας υπόψη τους κύκλους εργασίας και ξεκούρασης, αλλά και την φυσική αντοχή που απαιτείται.

Οι εργοδότες υποχρεούνται να λαμβάνουν τα απαραίτητα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα, προστίθεται, για την μείωση των θερμοκρασιών στα επιτρεπτά όρια, ώστε να διασφαλίζεται ότι η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος των εργαζομένων παραμένει κάτω από του 38 βαθμούς Κελσίου.

Σε σχέση με τις βασικές πτυχές της εθνικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της θερμικής εξάντλησης στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, στην Κύπρο οι εργοδότες θα πρέπει επίσης να προβαίνουν σε αξιολόγηση των κινδύνων, να έχουν καταρτίσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, να προσδιορίζουν ομάδες εργαζομένων σε ευάλωτες καταστάσεις και να προβλέπουν συνθήκες κλιματισμού.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ενυδάτωση, διαλλείματα για ξεκούραση, ενώ σε περιπτώσεις που οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τις μέγιστες τιμές, να τερματίζεται η εργασία.

«Αόρατος δολοφόνος»

Η έρευνα χαρακτηρίζει το θερμικό στρες ως «αόρατο δολοφόνο» για τους εργαζομένους, υπενθυμίζοντας ότι οι επιπτώσεις του, έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Σημειώνεται ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, καθώς οι τάσεις που καταγράφηκαν κατά το 2023 -το θερμότερο έτος μέχρι στιγμής, με τον Ιούλιο της περσινής χρονιά τον θερμότερο μήνα στην ιστορία (μέχρι τη στιγμή που συντάχθηκε η έκθεση)- αναμένεται να συνεχιστούν και φέτος.

Εξάλλου ο Μάιος του 2024, όπως σημειώνεται, ήταν ο δωδέκατος διαδοχικός πιο ζεστός μήνας που καταγράφηκε σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες προηγούμενων ετών.

Στις επιπτώσεις που προκαλεί το θερμικό στρες περιλαμβάνονται παράλληλα, προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ σύμφωνα με τον ΔΟΕ, έχουν σημειωθεί αμέτρητα ατυχήματα και τραύματα λόγω μειωμένης γνωστικής απόδοσης και άλλων ακατάλληλων συνθηκών εργασίας, όπως ο ακατάλληλος προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός.

Επισυνάπτεται η έκθεση.

ilooshheatstress-r16-1.pdf

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα