ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για επιπτώσεις στην Υγεία από αλλαγή ώρας

28 Οκτωβρίου 2024, 06:32

images

Για τις επιπτώσεις στην υγεία και ευημερία των ανθρώπων από την αλλαγή της ώρας, προειδοποιούν οι ειδικοί υγείας.

Τα ρολόγια σε πολλές χώρες στην Ευρώπη μετακινήθηκαν μία ώρα πίσω χθες, σηματοδοτώντας το τέλος της θερινής ώρας.

Αυτή η εποχιακή αλλαγή ώρας συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, μεταβαίνοντας στη θερινή ώρα την άνοιξη, όταν τα ρολόγια κινούνται προς τα εμπρός μία ώρα και επιστρέφοντας στην κανονική ώρα το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, αν και η αλλαγή του ρολογιού είναι μια τυποποιημένη πρακτική εδώ και χρόνια και είναι κοινή στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και σε μέρη του Καναδά, της Αυστραλίας και της Λατινικής Αμερικής, οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για την ευημερία των ανθρώπων.

Σημαντική η καλή ρουτίνα ύπνου και η έκθεση στο φυσικό φως

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα ερευνητών ύπνου από τη British Sleep Society, δημοσίευσε μια δήλωση θέσης, προτρέποντας την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει τις αλλαγές του ρολογιού δύο φορές το χρόνο.

Η δήλωση, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, υποστηρίζει την υιοθέτηση της τυπικής ώρας όλο το χρόνο, καθώς ευθυγραμμίζεται πιο στενά με «τους φυσικούς κύκλους φωτός-σκότους της ημέρας και της νύχτας».

«Η επαναφορά της μόνιμης τυπικής ώρας θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας θα είναι ευθυγραμμισμένα με τον ηλιακό χρόνο και ενώ θα σήμαινε νωρίτερα ηλιοβασιλέματα το καλοκαίρι, θα υπήρχαν πρόσθετα οφέλη για την υγεία από τον βελτιωμένο ύπνο και την κιρκαδική ευθυγράμμιση λόγω της αυξημένης έκθεσης στο πρωινό ηλιακό φως από το φθινόπωρο για την άνοιξη», δήλωσε ο Malcolm von Schantz, καθηγητής χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria και μέλος του Κέντρου Έρευνας Ύπνου Northumbria.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η διατήρηση μιας καλής ρουτίνας ύπνου και η έκθεση στο φυσικό φως της ημέρας το πρωί, είναι σημαντικά συστατικά της ανθρώπινης υγείας και οι διαταραχές σε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Αν δεν λαμβάνετε αυτή την πρωινή έκθεση στο φως, τότε δεν ρυθμίζετε το ρολόι του σώματός σας όσο καλά θα μπορούσατε, και υπάρχει πραγματικά μια συγκεκριμένη ώρα το πρωί που χρειάζεστε αυτή την έκθεση στο φως για να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το ρολόι σώματος, και αυτό σας επιτρέπει να κοιμάστε αρκετά νωρίς το βράδυ», δήλωσε στο Euronews Health η Δρ Μέγκαν Κρόφορντ, ανώτερη λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde και κύριος συγγραφέας της δήλωσης.

«Αν δεν το κάνετε αυτό, κάπως καίτε το κερί και στα δύο άκρα, και μετά χάνετε αυτόν τον ύπνο τη νύχτα, έχετε κακή ποιότητα ύπνου και η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, ψυχικής υγείας καθώς και σωματικής υγείας», πρόσθεσε.

Επίδραση στον κιρκάδιο ρυθμό

Ένας βασικός λόγος που οι ειδικοί υποστηρίζουν τη διακοπή της εποχικής αλλαγής ώρας, είναι η επίδρασή της στον κιρκάδιο ρυθμό του ανθρώπου.

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το βιολογικό ρολόι του σώματος, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρο κύκλο και σύμφωνα με τους ερευνητές, παίζει ρόλο στη ρύθμιση των βασικών σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, της απελευθέρωσης ορμονών, του μεταβολισμού και της διάθεσης.

Οι διαταραχές που προέρχονται από την απόκτηση ή την απώλεια μιας ώρας ύπνου, παρεμβαίνουν στον φυσικό κύκλο ύπνου και επηρεάζουν αυτές τις λειτουργίες.

Ο Crawford εξήγησε ότι ενώ η αλλαγή της ώρας «δεν κάνει πραγματικά τη διαφορά» το καλοκαίρι, όταν τα χαράματα είναι ακόμα πολύ νωρίς, δεν ισχύει το ίδιο σε άλλες εποχές.

«Την άνοιξη και το φθινόπωρο, η ανατολή του ηλίου είναι λίγο αργότερα, οπότε ξυπνώντας μια ώρα νωρίτερα μπορεί να ξυπνάμε στο σκοτάδι. Και αυτό είναι πραγματικά προβληματικό γιατί χρειαζόμαστε το πρωινό φως του ήλιου για να ρυθμίσουμε τα ρολόγια του σώματός μας και για βέλτιστο ύπνο», είπε.

Η έγκαιρη έκθεση στο φως διατηρεί τον κιρκάδιο κύκλο ευθυγραμμισμένο με το 24ωρο, καθώς το πρωινό φως προωθεί τη φυσική αφύπνιση και επιτρέπει την πρώιμη έναρξη του ύπνου το βράδυ, ανέφερε η δήλωση.

Ωστόσο, η έκθεση στο φως τη νύχτα, η οποία θα μπορούσε να συμβεί κατά τις χρονικές εναλλαγές, καθιστά πιο δύσκολο να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε στην ώρα σας.

Επιπτώσεις σε καρδιά και εγκέφαλο

Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες έχουν επίσης βρει στοιχεία αυξημένων δυσμενών συνεπειών για την υγεία μετά από τη χρονική αλλαγή.

Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση βασισμένη σε επτά μελέτες που περιελάμβαναν περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι υπήρχε σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος καρδιακών προσβολών, τις εβδομάδες μετά την άνοιξη και το φθινόπωρο της θερινής ώρας.

Μια άλλη μελέτη από ερευνητές στη Φινλανδία διαπίστωσε ότι οι νοσηλείες για εγκεφαλικό, αυξήθηκαν τις πρώτες δύο ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.

Έρευνες το έχουν συνδέσει επίσης με την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και τις διαταραχές της διάθεσης, ειδικά σε ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ποσοστών αυτοκτονιών τις εβδομάδες μετά την έναρξη της θερινής ώρας

Ο Crawford απέδωσε την αντίσταση στο τερματισμό των αλλαγών ώρας σε «έλλειψη κατανόησης», τονίζοντας ότι τα οφέλη από το παρατεταμένο βραδινό φως της ημέρας το καλοκαίρι θα παραμείνουν.

Η στάση της Ευρώπης για τη θερινή ώρα

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον τερματισμό των αλλαγών του ρολογιού δύο φορές το χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως μέρος της πρότασης, διεξήγαγε επίσης μια διαδικτυακή διαβούλευση για να καθορίσει τις απόψεις των κατοίκων της ΕΕ σχετικά με το θέμα.

Η υποστήριξη για τον τερματισμό των αλλαγών του ρολογιού ήταν σημαντική, με ποσοστά να κυμαίνονται από 95% στην Πολωνία και τη Φινλανδία έως 44% στην Ελλάδα.

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της πρακτικής, με κατά μέσο όρο το 84% των ανθρώπων σε ολόκληρη την ΕΕ να υποστηρίζουν την αλλαγή.

Ωστόσο, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης της αλλαγής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν συμφώνησε με αυτήν και οι μεταβάσεις της θερινής ώρας συνεχίστηκαν.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα